Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lag AppleTV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 06 lutego 2015 - 17:45

Witam serdecznie!
Posiadam problem ze swoim Apple TV 3 generacji.
Otóż kiedy uruchamiam screen mirroring pojawia się potężny lag. Z resztą widać to na filmiku poniżej nakręconym przeze mnie: https://www.youtube....h?v=hOgYnyqK_SM <wybaczcie muzyke, robione na szybko>

Problem pojawia się kiedy robię to z iPhone'a 6 plus, Macbooka Air 13 z drugiej połowy 2013 roku. Macbook jak i iPhone są zaktualizowane do najnowszych wersji systemu, tak samo Apple TV.

Posiadam internet z orange:

-prędkość od 20 do 80 mb/s

-model routera to sagemcom

Myślałem, że to problem internetu, ale myliłem się. Uruchomiłem udostępnianie internetu z iPhone'a i podłączyłem Macbooka i ATV, lag znów się pojawiał.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, jeśli potrzebne są jakieś inne informacje to proszę pytać :)

Pozdrawiam

EDIT: Naprawione, wystarczyło wyłączyć bluetooth :)

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 lutego 2015 - 19:15

Prędkość internetu jest bez znaczenia - liczy się prędkość routera, najlepiej to podłączyć aTV kablem ethernet.

Możesz nagrać filmik mirroringu z wyłączonym bluetooth? U mnie jest lag tak czy siak, z włączonym, z wyłączonym i powoli zaczynam się zastanawiać czy to po prostu tak będzie wyglądać i nic więcej z tego nie wyciągnę przez airplay mirroring.

#3 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 06 lutego 2015 - 20:55

Żeby bluetooth nie zakłócał wifi trzeba je ustawić na kanale 6. Do płynnego miroringu jest potrzebne wifi minimum w standardzie N.

#4 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 lutego 2015 - 21:54

Mam dwa routery w 802.11n i żaden nie daje rady z płynnym mirroringiem. Początkowo myślałem, że to może przez pasmo 2.4GHz, ale jakimś cudem przy tych samych routerach, nawet kiedy są obciążone przez kilka urządzeń, Beamer bez problemu przesyła do aTV filmy w 1080p bez żadnych lagów. Natomiast obejrzenie filmu w jakimkolwiek playerze korzystając z opcji mirroringu jest niewykonalne. 

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 lutego 2015 - 22:16

Rozdzielczość jest bez znaczenia liczy się bitrate. Widocznie beamer obcina maksymalnie bitrate. U mnie z mirroringiem nie ma problemu, ale ATV jest podpięte kablem a router mam ac.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 lutego 2015 - 22:56

Rozdzielczość jest bez znaczenia liczy się bitrate. Widocznie beamer obcina maksymalnie bitrate. U mnie z mirroringiem nie ma problemu, ale ATV jest podpięte kablem a router mam ac.

I możesz bez problemu i lagów oglądać np. film w quicktime puszczony bezprzewodowo na telewizor? Jak znajdę trochę czasu to muszę w końcu podciągnąć do swojego aTV kabel, bo aktualnie wykorzystuje je tylko do beamera, bo nic innego nie ma sensu. A AppleTV i tak ma tylko 802.11n wg specyfikacji ze strony więc pytanie mi się nasuwa takie, czy jest w ogóle możliwy bezprzewodowy airplay mirroring bez lagów jeżeli atv nie jest połączone kablem z routerem? Niestety aktualnie mam tylko routery z 802.11n 2,4ghz - może na 5GHz jest lepiej.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 lutego 2015 - 23:13

Jeżeli masz po WiFI to może być ciężko, dlatego mam ATV wpięte do switcha 1Gbps bo po WiFi to nic nie szło... a wynika to z tego, ze z urządzenia leci równocześnie transmisja do routera i z routera do ATV więc upraszczając masz przepustowość podzieloną na dwa, jak masz jeszcze wpięte inne urządzenia po WiFi to prękość jeszcze bardziej spada. Dlatego to po WiFi nigdy nie wyjdzie. ATV musi być kablem wpięte.

#8 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 07 lutego 2015 - 05:03

Jeżeli masz po WiFI to może być ciężko, dlatego mam ATV wpięte do switcha 1Gbps bo po WiFi to nic nie szło... a wynika to z tego, ze z urządzenia leci równocześnie transmisja do routera i z routera do ATV więc upraszczając masz przepustowość podzieloną na dwa, jak masz jeszcze wpięte inne urządzenia po WiFi to prękość jeszcze bardziej spada. Dlatego to po WiFi nigdy nie wyjdzie. ATV musi być kablem wpięte.

Nie musi. Ja mam u siebie po wifi, włączony bluetooth w macu i nie mam żadnych lagów.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 lutego 2015 - 09:13

Mowisz o mirroringu czy o Beamerze?

#10 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 07 lutego 2015 - 09:27

O tym i o tym.

#11 quiq

quiq
  • 1 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 17:35

czy za zacinanie moze byc odpowiedzialna zmiana systemu z maverick na na yosemite osx? u mnie poczatkowo wszystko chodzilo plynnie bez problemu a po aktualizacji filmy wyswietlane z macbook air na tv zaczely sie zacinac, youtube z przegladarki dzialal ok ale po kilku dniach rowniez zaczal sie przycinac, nie zmienialem ustawien na routerze poniewaz wczesniej wszystko chodzilo plynnie (apple tv po wifi) wiec w czym moze byc problem?  

#12 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 18:50

Problem jest w Yosemite. Trąbią o tym na forach. Jak chcesz mieć płynny mirroring musisz wrócić do Mavericks.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych