Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Boot Camp - niemożność zainstalowania Win 7, nie czyta "kości" jak i CD zew.

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Gruby King

Gruby King
  • 48 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 February 2015 - 00:32

Witajcie

Więc tak:

(iMac 27", połowa 2011, 3,1 Ghz i5, 32 GB RAM)
mam dwa dyski: SSD i na nim OS X Yosemite + 1 TB do owego BootCamp'a i tak:

Przekopałem całe forum i na wszelkie sposoby próbowałem odpalić instalkę Win 7:
z pamięci (wgrane iso) flash sanDisk i Adata - nie działa (możliwe że coś źle robię ale postępowałem zgodnie z instrukcjami)
z zewnętrznego cd - nie działa
z 2 różnych zewnętrznych blu-ray - nie działa

Mimo iż za każdym razem w systemie rozpoznaje że włożona jest płyta z Windowsem 7 czy podpięta kość pamięci po restarcie wyskakuje biały ekran, potem czarny i….
ten ……rny napis "No bootable device -- insert boot disk and press any kay", a jak mi się on ukazuje 7 godzinę to już reaguje śmiechem bo nic innego mi nie pozostało...

Instalowałem już kilka razy Windowsa 7 przez BootCamp'a ale takich jaj nigdy nie było...

Edited by Gruby King, 02 February 2015 - 00:57.

#2 DanielF

DanielF
  • 5777 posts
  • SkądSiedlce

Posted 02 February 2015 - 08:13

A nie było przypadkiem takich opisów na forum, że iMac ma wbudowany napęd superdrive i firmware nie pozwala na boot z innych urządzeń?

z USB startują domyślnie maki, które nie posiadają fabrycznie napędu superdrive. Ale więcej informacji musisz poszukać sam.

Kiedyś czytałem, że podobne problemy z 2 dyskami mieli ludzie z macbookami i tam na czas instalacji windowsa zostawiali w obudowie 1 dysk i na nim instalowali windows. Później dokładali dysk z OS X. Musisz poszukać lepiej w wyszukiwarce bo na pewno nie jesteś pierwszym, który o to pyta.

Fallout ...war, war never changes...

#3 putin1991

putin1991
  • 44 posts

Posted 20 February 2015 - 23:25

Witam,

miałem podobny problem, Rozpoczęcie instalacji bootcamp jest możliwe tylko i wyłącznie na dysku wpiętym w orginalny slot przeznaczony dla dysku, prawdopodobnie w tym przypadku do ssd. Staraj się używać zbotowanego pendrive a nie płytki cd z windą i sterownikami. Masz 2 wyjścia albo robisz partycje na ssd i wszystko śmiga, a jak chcesz na tym dysku co ma 1 tb musisz zamienić je miejscami, osx odpalisz normalnie, po instalacji albo zostawiasz jak jest albo zamieniasz miejscami. Jak coś pisz priv ja miesiąc czasu ogarniałem o co chodzi, mam mbp pro 15  

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users