Witam, powiedzcie mi proszę jaka jeste różnica między plikiem .ai zapisanym na macu oraz tym zapisanym na pc. Jak mam zapisać taką grafikę, żeby odpowiadała ona plikowi z pc?
dzięki z góry!
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 26 stycznia 2015 - 12:38
Witam, powiedzcie mi proszę jaka jeste różnica między plikiem .ai zapisanym na macu oraz tym zapisanym na pc. Jak mam zapisać taką grafikę, żeby odpowiadała ona plikowi z pc?
dzięki z góry!
Napisano 26 stycznia 2015 - 13:35
dzięki z góry!
Nie ma różnicy - ważna jest wersja Illustratora (starsze wersje nie otworzą plików z nowszych, jeżeli te nie będą specjalnie przygotowane, czyli po prostu przy zapisie wybierz odpowiednią wersję (numer programu) - a czy MAC czy PC nie ma tu znaczenia.
Ja używam jako formatu zapisu edytowalnego pdf-a (natywny format nowych Illustratorów). Jest to wygodne, bo można plik podejrzeć, mając tylko readera.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 26 stycznia 2015 - 13:36
Napisano 27 stycznia 2015 - 11:53
Są pewne ograniczenia wymiany danych w postaci dokumentów AI!
Profile kolorów! jeśli grafiki powstają z użyciem generycznych profilów np. ekranu iMac czy MBP, to ich odwzorowanie na Win nie będzie w pełni możliwe. Zostaną zastosowane zamiennie inne profile (np. Adobe RGB) a to da nieco inny efekt kolorystyczny.
Fonty! Jeśli na Mac zostaną użyte fonty systemowe (np. Helvetica Neue) to na Win nie da się ich prawidłowo wyświetlić, bo format fontów DFON nie jest na Win obsługiwany (co nie jest dziwne, gdyż jest to „wynalazek” Apple, a nie standard przemysłowy w grafice i DTP). Podmiana na profesjonalne wersje fontów w formacie OpenType (np. Helvetica Neue Pro) zaowocuje przeskładem.
Kodowanie tekstu! Jeśli na Mac używana jest klawiatura PL Roman (zamiast systemowej Polish Pro) w celu obsłużenia starszych fontów (np. Bitstream), to na Win polskie znaki trzeba będzie przekodować na Unicode i znaleźć fonty zastępcze (np. z pakietu Telefont).
Podlinkowane grafiki! Jeśli w dokumencie AI znajdują się podlinkowane grafiki, to zazwyczaj konieczne jest ręczne wskazanie ścieżek do linków w innej niż na Mac notacji.
Użytkownik Śfierzyk edytował ten post 27 stycznia 2015 - 12:12
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Napisano 27 stycznia 2015 - 13:07
Są pewne ograniczenia wymiany danych w postaci dokumentów AI!
Profile kolorów! jeśli grafiki powstają z użyciem generycznych profilów np. ekranu iMac czy MBP, to ich odwzorowanie na Win nie będzie w pełni możliwe. Zostaną zastosowane zamiennie inne profile (np. Adobe RGB) a to da nieco inny efekt kolorystyczny.
Fonty! Jeśli na Mac zostaną użyte fonty systemowe (np. Helvetica Neue) to na Win nie da się ich prawidłowo wyświetlić, bo format fontów DFON nie jest na Win obsługiwany (co nie jest dziwne, gdyż jest to „wynalazek” Apple, a nie standard przemysłowy w grafice i DTP). Podmiana na profesjonalne wersje fontów w formacie OpenType (np. Helvetica Neue Pro) zaowocuje przeskładem.
Kodowanie tekstu! Jeśli na Mac używana jest klawiatura PL Roman (zamiast systemowej Polish Pro) w celu obsłużenia starszych fontów (np. Bitstream), to na Win polskie znaki trzeba będzie przekodować na Unicode i znaleźć fonty zastępcze (np. z pakietu Telefont).
Podlinkowane grafiki! Jeśli w dokumencie AI znajdują się podlinkowane grafiki, to zazwyczaj konieczne jest ręczne wskazanie ścieżek do linków w innej niż na Mac notacji.
Zgadzam się, chociaż mówisz o oczywistych rzeczach, które mają zastosowanie również po części do przenoszenia dokumentów na drugiego Maka, nie koniecznie PC (profile kolorów, podlinkowane grafiki).
Fonty: wiadomo, że można liczyć się z przeskładaniem dokumentu jeśli się ich albo nie dołączy osobno (pomijam kwestię legalności takiego rozwiązania w niektórych wypadkach), albo nie pokrzywi. Dotyczy to również wbrew pozorom, drugiego Maka. Kwestia sposobu dostarczenia fontów jest do dogadania, zależy jak odbiorca chce potem w ten dokument ingerować. Na ogól wiele tekstu w takich dokumentach nie ma, to nie jest program do składu - najbezpieczniej pokrzywić.
Używanie starszych fontów, fontów systemowych (nie OpenType lub TTF) lub klawiatury Roman (kodowanie tekstu) - no dobra, może się zdarzyć ktoś jeszcze tak robi, niech ci będzie
Kolega pytał o różnice między plikiem Illustratora zapisanym na PC a Maku. Domyślnie uznałem, że jakieś podstawy wiedzy jeśli chodzi o przenoszenie dokumentu na inny komputer już ma. Dlatego wypowiedziałem się tylko w kwestii formatu zapisu pliku.
Napisano 27 stycznia 2015 - 15:35
Z OS X dostajemy zestaw generycznych profilów kolorów i przy przenoszeniu dokumentu pomiędzy Macami problem się nie pojawi. Podobnie z fontami systemowymi i ścieżkami do podlinkowanych grafik.
W przypadku przeniesienia dokumentu na Win problem niemal na pewno się pokaże.
@Yellowfrog zgadzam się z Tobą, że to są sprawy elementarne, ale skoro @kwiecienka zadaje takie pytanie, to przemilczenie tego mogłoby grozić niemiłym zaskoczeniem.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych