Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Final Cut Pro zapycha cały (pusty) dysk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 sonek

sonek
  • 1 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 23:44

Koledzy,

jako nowy użytkownik Final Cut Pro mam pytanie i skarge zarazem ;) ...ale to zapewne wynika z mojej niewiedzy.

Mam do sklejenia film z poszczególnych klipów które summa summarum zajmują  ok. 25GB w HD. Tak oto zabrałem się za robotę w FCP na Macbooku Air z dyskiem 120GB.

I teraz moje pytanie. Projekt który stworzyłem zajmował 50GB,a trwał 12 minut. Cały czas, na bieżąco zżerał paięc dysku aż w końcu nie miałem już co usuwać a pamięci na dysku +/- 100Mb. 

Widziałem gołym okiem jak miejsca ubywa, nawet kiedy nic nie robiłem. 

Dzajcie mi proszę jakeiś wskazówki, co zrobić żeby to jakoś mniej tej pamięci zabierało. Mam też dysk 1TB zewnętrzny i mogę go podłączyć po USB 3.0. FCP może zapisywać część danych na zew. dysku?

Jak rozwiązać ten problem?

Z góry dzięki i bardzo prosze o odpowiedź bo sprawa jest pilna. Zmuszony byłem po wielkiej wojnie wyrzucić cały projekt nad którym długo pracowałem bo miałem już 0 (zero) wolnego miejsca na dysku i komp zaczął świrować.

Pozdr,

Wojtek

#2 Najrad

Najrad
  • 42 postów

Napisano 27 stycznia 2015 - 13:34

Trzeba projekt/fcpbundle  tworzyć na zewnętrznym dysku ze sporą ilością miejsca, bo wszystkie pliki są transkodowane do prores. Wyłącz też background render - bo wszelakie filtry i ficzery FCPX na bieżąco przelicza do prores-a i to wszystko układa sobie w fcpbundle.

#3 kexsik

kexsik
  • 29 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lutego 2015 - 15:35

Miałem to samo 200gb Materiałów zrobiłem filmik 3min który zapchał mi 250gb wolnego miejsca,  dzięki czemu nawet nie mogłem go zapisać, bo brakło mi miejsca :) wystarczyło usunąć plik z backup   i jakoś poszło dalej ale bardzo mi się to nie podoba, że Projekt zajmuje aż Tyle miejsca .... 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych