Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tworzenie dysku bootowalnego z Mavericks

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 FFFFFFMB

FFFFFFMB
  • 10 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 20:08

Witam,

Chcialabym utworzyc bootowalny dysk z Mavericks (Obecnie posiadam Yosemite).

Pobralam system z internetu, poniewaz nie jest on juz dostepny w Mac AppStore i nie mam mozliwosci go pobrania z zakladki Purchased. System ktory pobralam jest w formacie .dmg.

Usiluje go wepchnac na dowolna dostepna pamiec zewnetrzna, ale sie nie udaje.

Wykorzystywalam do tej czynnosci programu DiskXMaker oraz gotowego polecenia w terminalu, ale wciaz wyskakuje mi informacja, ze pliku nie znaleziono lub plik moze byc uszkodzony. Oczywiscie wpadlam juz na pomysl, ze warto wypakowac system z paczki, w dalszym ciagu nie pomaga.

Czy macie jakis sprawdzony sposob na wykonanie dysku bootowalnego?

Komputer to Macbook Unibody A1342.

Z gory dzieki za odpowiedz,

Pozdrawiam,

Kasia

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 25 stycznia 2015 - 20:43

Tak. To jest już plik dmg wyciągnięty z oficjalnej instalki. Musisz użyć Narzędzia Dyskowego. (Programy>Narzędzia). Najpierw zamontuj plik dmg (klikając dwa razy) - na pulpicie pojawi się dysk OS Base System. Następnie włóż pendriva (min. 8 GB) i idź do narzędzia dyskowego. Jako dysk docelowy wskaż sformatowanego pendriva (przeciągnij do pustego pola albo kliknij dwa razy), jako dysk źródłowy OS Base System (dwa razy kliknij na nim z boku).

Tak to powinno mniej więcej wyglądać (nazwa pliku dmg może być inna):

9l5IhBD.jpg

No i kliknij odtwórz.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 25 stycznia 2015 - 20:47

#3 FFFFFFMB

FFFFFFMB
  • 10 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 21:41

I w ten sposób już będę miała dysk bootowalny?

Super, wielkie dzięki za pomoc.

Nigdzie w internecie nie byłam wstanie znaleźć tego typu rozwiązania.

Pozdrawiam,

Kasia

Edit :

Jednak nie jest tak kolorowo.

Komputer nie widzi pendrive jako bootowanego dysku, na dysku jest folder Packages, zaś w nim to co na załączonym obrazku.Załączony plik  Screen Shot 2015-01-25 at 20.50.15.png   66,15 KB   1 Ilość pobrań

Użytkownik FFFFFFMB edytował ten post 25 stycznia 2015 - 21:52

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 25 stycznia 2015 - 22:05

Coś źle zrobiłaś, lub bardziej prawdopodobne,  to co ściągnęłaś z netu jest nie bardzo...

Taki plik dmg powinien mieć około 5 GB.

Po utworzeniu takiego pendriva powinnaś mieć na nim kilka folderów + aplikację Install OSX Mavericks.

#5 FFFFFFMB

FFFFFFMB
  • 10 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 22:13

No właśnie ma 4,9 GB. Już ściągam wersje, którą miałam wcześniej. Spróbuje ponownie. Dziękuje!

#6 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 23:45

Słabo szukałaś metod jest wiele jedne działają inne nie.Format pena i schemat bootowania partycji jest najważniejszy.

https://www.youtube....sb&spfreload=10

#7 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 26 stycznia 2015 - 00:08

Panowie, wydaje mi się, że nie czytacie ze zrozumieniem. Szanowna koleżanka napisała, że nie jest w posiadaniu zainstalowanej apki, a tylko pliku dmg. Czy przypadkiem wspomniana "apk-a" nie powinna być zainstalowana w komputerze, a następnie z uprawnieniami admina w pozycji konsoli zainstalowana na pendrive?

Nie jestem ekspertem, ale już troszku przewałkowałem tych systemów od SL i jakoś od Mavericka już różowo nie jest. Różne są sposoby: przy pomocy obcego software (nie zawsze spełniający oczekiwania), przy pomocy terminala, ale zawsze podczas zamontowanej apk-i "Instaluj Mavericks".

Mam rację, czy jestem w błędzie?

Z kobietą o rudych włosach jest jak z domem : im bardziej rdzawy dach, tym bardziej piwnica mokra. 

Jest to wyłącznie moja subiektywna ocena i w żadnym wypadku nie ma na celu urazić Panie.

#8 FFFFFFMB

FFFFFFMB
  • 10 postów

Napisano 26 stycznia 2015 - 00:16

Kolega Yellowfrog trafil w sedno problemu. Wszystko sie udalo wedlug jego instrukcji, takze polecam ja kazdemu na przyszlosc :)

Dziekuje bardzo za zaangazowanie, pozdrawiam serdecznie,

Kasia

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 stycznia 2015 - 00:27

Panowie, wydaje mi się, że nie czytacie ze zrozumieniem. Szanowna koleżanka napisała, że nie jest w posiadaniu zainstalowanej apki, a tylko pliku dmg. Czy przypadkiem wspomniana "apk-a" nie powinna być zainstalowana w komputerze, a następnie z uprawnieniami admina w pozycji konsoli zainstalowana na pendrive?

Nie jestem ekspertem, ale już troszku przewałkowałem tych systemów od SL i jakoś od Mavericka już różowo nie jest. Różne są sposoby: przy pomocy obcego software (nie zawsze spełniający oczekiwania), przy pomocy terminala, ale zawsze podczas zamontowanej apk-i "Instaluj Mavericks".

Mam rację, czy jestem w błędzie?

Aplikacja inastalacyjna Mavericksa ściągnięta z App Store zawiera w środku plik dmg, który jest obrazem dysku instalacyjnego. Trzeba zrobić pewną modyfikację z jednym linkiem do katalogu wewnątrz aby można było przygotować zwykły dysk botowalny za pomocą tego pliku dmg, korzystając z Narzędzia Dyskowego. W poprzednich wersjach OSX nie trzeba było nawet robić żadnych modyfikacji. Instrukcji do tego jest w necie pełno. Pełna Apka nie jest potrzebna.

Jedna z dostępnych w sieci wersja Mavericksa jest już gotowa - wystarczy tylko utworzyć z takiego pliku dmg pendriva (Narzędzie dyskowe). Nie da się natomiast w wypadku takiej wersji użyć standardowej komendy Terminala ani żadnego zewnętrznego programiku (one działają tylko z wersją pełną instalatora). 

#10 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 26 stycznia 2015 - 00:35

Jedna z dostępnych w sieci wersja Mavericksa jest już gotowa - wystarczy tylko utworzyć z takiego pliku dmg pendriva (Narzędzie dyskowe). Nie da się natomiast w wypadku takiej wersji użyć standardowej komendy Terminala ani żadnego zewnętrznego programiku (one działają tylko z wersją pełną instalatora). 

I tutaj miałbym obawy, co do takiego zmodyfikowanego pliku, krążącego po sieci, w końcu komputer to nie tylko zabawka do grania.

Co do reszty zgadzam się z kolegą, zwłaszcza końcówka, że standardowe operacje działają tylko na pełnych wersjach instalatora.

Z kobietą o rudych włosach jest jak z domem : im bardziej rdzawy dach, tym bardziej piwnica mokra. 

Jest to wyłącznie moja subiektywna ocena i w żadnym wypadku nie ma na celu urazić Panie.

#11 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 stycznia 2015 - 00:45

I tutaj miałbym obawy, co do takiego zmodyfikowanego pliku, krążącego po sieci, w końcu komputer to nie tylko zabawka do grania.

Ta modyfikacja to akurat tylko poprawka ścieżki do folderu, ale kto wie? - 100% pewności nie masz w takim wypadku, czy nie ma tam jakiejś treści własnej dołożonej.

Toteż nikogo do niczego nie namawiam. Najlepiej załatwić sobie instalkę oryginalną.

(Samemu ewentualnie można sobie wyciągnąć ten plik dmg ze środka apki instalacyjnej i poprawić ścieżkę. Może ktoś bardzo to lubi. W ten sposób również można zrobić dysk bootowalny, bo czemu nie?)

No cóż, wypada podziękować Apple za jego politykę dystrybucji (darmowego!) oprogramowania. Żeby chociaż ten cały Yosemite działał jak trzeba, to by nikt nie kombinował ze starszymi wersjami.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 26 stycznia 2015 - 00:58

#12 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 26 stycznia 2015 - 00:56

Zgadzam się.

Ja zrobiłem downgrade wpierw do Mavericks, a potem do 10.8.5 i moja "R-ka"z 2013  lata po pokoju :rolleyes:

Jedynie uważam, że przykład podany (link) przez "fanboj" nie pomaga, ponieważ po przeglądnięciu kilku filmików, za każdym razem jest odniesienie do standardowego pliku instalacyjnego, a to już w tej konkretnej sytuacji nie pomoże, a tylko przysporzy nerwów. 

Wiadomo liczą się chęci. Najprościej myślę poprosić o zgranie w pendrive kogoś ze sklepu Apple lub kolegów w forum. 

Temat już ponoć rozwiązany, więc się zmywam, bo nie będę tutaj posty podbijał.

Użytkownik Minoritatoj edytował ten post 26 stycznia 2015 - 00:59

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych