Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przewijanie stron w iPhone - wolne, nieresponsywne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 vmac

vmac
  • 21 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 19:16

Witam, 

Mam dziwny problem. Zakupilem iphone'a i nie jestem zachwycony przewijaniem stron w Safari. Nie wiem, mialem rozne iphone'y i nie pamietam zeby byly z tym problemy a teraz po przesiadce z Galaxy czuje ze cos jest chyba nie tak? Nagralem krotki filmik przedstawiajacy moj problem:

Po lewej przewijanie takie jak powinno byc (Galaxy S5 na android 5.0) a po prawej iPhone 6:

http://youtu.be/c-AQW-UVLeM

Da sie to zmienic w ustawieniach by iphone przewijal tak jak Galaxy? 

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

#2 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 20:04

Czy ten problem występuje tylko na Onecie ?

#3 mart66

mart66
  • 49 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 20:07

Mam tak samo, wg mnie to normalne.

Użytkownik mart66 edytował ten post 24 stycznia 2015 - 20:10

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 22:27

Wynika to pewnie z tego, że Android załadował całą stronę do pamięci a iPhone widać jak doładowuje elementy dopiero jak pojawią się na ekranie.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 22:37

Nie. W starych wersjach iOS strony internetowe też się tak szybko przewijały. Teraz takie szybkie przewijanie jest zarezerwowane dla list, a w przeglądarce, poczcie email czy powiększonych zdjęciach jest trochę łagodniejsze przewijanie. To normalne i da się to zmienić instalując inną przeglądarkę, np. Operę.

Użytkownik Sebosz edytował ten post 24 stycznia 2015 - 22:38

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#6 vmac

vmac
  • 21 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 02:05

Witam,

@benedetti: Nie, takie 'ciulowe' przewijanie jest na wszystkich stronach. Listy i menu przewija normalnie, takie mulowate przewijanie jest tylko na 'internetach'.

Chyba macie racje - tak wyglada przewijanie na iPhone. Bardzo mozliwe ze zauwazylem to po ostatnich 6 miesiacach uzywania Galaxy. Nie powiem, jest to mega upierdliwe i czuje naprawde dyskomfort.Ppewnie kwestia przyzwyczajenia.

PS. Nie chce wchodzic w wojny religijne, ale czy to nie wyglada lepiej na androidzie? Chodzi mi o te doladowywanie elementow strony? Cos sobie przypominam ze eksperci zarzucali iPhonowi tylko 1GB ramu, a GS5 ma 2 GB, moze to przyczyna zaladowania calej strony onet.pl na GS5? 

(acha, Galaxy S5 po 6 miesiacach nadal jest superszybki i plynny, musze przyznac ze to naprawde kawal dobrego smartphone'u. Android kitkat i teraz lolipop na tym telefonie to czysta przyjemnosc. Kiedys taki byl iPhone ale chyba zaczynam weryfikowac swoja wiedze). Coz, postep...

#7 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 02:30

Nie wiem jak jest na safari, ponieważ nie korzystam z tej przeglądarki, ale na Operze Mini dla przykładu ten problem nie występuje, więc polecam przetestować inne przeglądarki (wiem, że nie jest to rozwiązanie problemu, a jedynie jego ominięcie).

EDIT

Właśnie z ciekawości patrzyłem przed chwilą Safari i Chrome i ten problem występuje. Może to być spowodowane właśnie tym co któryś z przedmówców napisał, że iPhone doczytuje sobie kawałki stron, a od Opery otrzymujemy stronę skompresowaną i przetworzoną przez ich serwery, ale najważniejsze, że da się normalnie internet przeglądać.

Użytkownik Andaar edytował ten post 25 stycznia 2015 - 02:37

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#8 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 27 stycznia 2015 - 20:26

Pozwolę sobie temat odświeżyć (bo nie mogę już edytować), otóż natknąłem się dziś na rozwiązanie problemu nieresponsywnego przewijania stron - niestety bd do tego potrzebny JB. Aplikacja Fascy rozwiązuje ten problem (oczywiście dostępne w Cydii). 

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych