Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

padł iMac G3 350MHZ

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 30 November 2007 - 21:04

Jak w temacie. Postanowiłem zmienić twardziela z 17GB na 40GB no prosta sprawa kilka śrubek odpiąć taśmę włożyć nowy HDD i wszystko gotowe max. 15 minut roboty. Niestety po wymianie nie startuje :sad: Więc kolejna rozbiórka wymiana na stary i dalej nic. Kolejny krok forum MyApple ----->>> szukaj reset Pram --- wymiana akumulatorka ----- dociśnięcie kabelków ------ wyczyszczenie styków i dalej nic :sad: :sad: :sad: Diagnoza jest następująca monitor nie odpala :!: :!: :!: ale jak to naprawić :?: POMOCY :!: :!: :!:

#2 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 30 November 2007 - 21:34

Jeżeli nic się nie dzieje po naciśnięciu guzika to...dociśnij kabel zasilający. Wiem, że to głupio brzmi, ale spotkałem się z tym już kilka razy w imacach G3.Trzeba było dosyć mocno go wciskać.

#3 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 30 November 2007 - 21:47

faktycznie trochę nie uściśliłem komputer odpala właściwy dźwięk z głośniczków napędy ruszają tylko monitor nie odpala czyli nie mam obrazu aha i zapomniałbym nie mogę wyjąć płytki CD z napędu, ani przez F12, ani przez obydwa przyciski myszy, ani przez EJECT z klawiatury

#4 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 November 2007 - 22:05

spróbuj wystartować system z wciśniętym przyciskiem myszy

#5 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 30 November 2007 - 22:39

Znam ten problem. U mnie było to niewłaściwe ustawienie zworki kolejności dysku. Jeżeli masz dwa urządzenia na jednej taśmie i na obu master lub slave to właśnie taki będzie efekt. Jeżeli na dysku nie ma żadnych oznaczeń to przepinaj zworkę po kolei i za każdym razem odpalaj komputer po zmianie. Możesz spróbować także bez zworki. Nic nie uszkodzisz. Najwyżej się nie włączy.

#6 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 30 November 2007 - 23:25

Więc kolejna rozbiórka wymiana na stary i dalej nic.

na starym dysku tez nie odpalił a na nim zworki nie ruszałem ale nic zobacze jeszcze raz jutro w pracy bo w dom go nie mam

#7 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 01 December 2007 - 00:07

Jak jest "brzdęk" po włączeniu to iMac raczej jest sprawny.

#8 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 03 December 2007 - 20:17

to nie jest wina dysku ani ramu ani czegokolwiek innego sprawdziłem i nic nie pomogło :( cóż głupio to powiedzieć ale leci niestety do kosza oczwiście po wyjeciu pamięci i napędów a szkoda taki fajny był amerykański no cóż na alle@#$ kilka sprawnych stoi :(

#9 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 December 2007 - 20:45

A próbowałeś go podłączyć pod zewnętrzny monitor?

#10 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 December 2007 - 22:05

Jednego iMaca tez otwierałem raz, następnie wszystko poskładałem i umarł, na kurzu i brudzie się chyba tylko trzymał, w nich trafopowielacze strasznie trzaskają.

#11 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 03 December 2007 - 22:51

Mnie "spłonął" monitor w pierwszym iMacu G3. Miałem przepięcie w sieci. Faktycznie! Tego nie przewidziałem ! Chyba tylko dwa miesiące cieszyłem się ślicznym g3 z Mandrake na pokładzie (wtedy jeszcze nic innego nie umiałem zainstalować na nim).

#12 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 December 2007 - 23:14

Na płycie głównej jest taki mały jumperek oznaczony -cuda reset- gdzieś z prawej strony w pobliżu gniazd. Naciśnij go, u mnie pomogło, też miałem ten problem.

#13 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 04 December 2007 - 19:04

Wyjmij dysk, stację CD i sprawdź. Możliwe, że dysk lub stacja jest winna.

#14 tobiasz

tobiasz
  • 28 posts

Posted 05 December 2007 - 16:22

Kiedys mialem podobną sytuację z G3 - nie pamiętam już dokładnie co pomogło, ale wciskałem CUDA, wymontowalem bateryjke i podociskałem kabelki.

Tutaj masz zdjęcie guziczka CUDA: http://mrjcd.com/junk/CUDA.jpg

#15 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 05 December 2007 - 17:43

A odłącz oba napędy i włącz komputer. Powinien się pojawić na ekranie znak zapytania. Jeżeli się pojawi - masz źle ustawiony dysk. Jeżeli sie nie pojawi no to masz problem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users