Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Okresowo przestaje działać dotyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 24 stycznia 2015 - 14:57

Mam problem od jakiegoś czasu ze swoim iPadem IV. Co jakiś czas przestaje reagować na dotyk. Przyciski działają, jest szybka reakcja na home i włącznik. Przestaje jedynie działać reakcja na dotyk.

W jakich sytuacjac to się zdarza? W zasadzie może się zdarzyć w każdym momencie używania. Natomiast wystarczy odczekać kilka-kilkanaście minut i problem sam znika. 

Ręcznie problemu nie można usunąć w żaden sposób, twardy reset nie pomaga. 

Po restore mam wrażenie dzieje się to rzadziej ale po zainstalowaniu wszystkich apek spowrotem problem wraca szybko. Jest możliwość, że któraś apka to powoduje?

Oprogramowanie dla Firm, diagnostyka komputerowa Renault.

#2 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 16:33

witam

brat ma ten sam problem z iPadem 3.

Był robiony reset, wgrywany soft czysty nic nie pomogło.

nawet iPad przeszedł wymianę szybki/ całego panelu z ekranem (w sersie Apollo w Szczecinie) i niestety to tez nie pomogło więc jedyne moje podejrzenia (i oni tez tam nie wiedzą co z nim jest) to coś na płycie głównej... ale co?

więc też się podłączam może ktoś cos wie lub też ma podobnie??

iPhone 6+ 128GB Silver / iPhone X 256GB Silver / AirPods

iPad Pro 12.9 (2017) 512GB + LTE / AppleTV 4 64GB

#3 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 24 stycznia 2015 - 21:24

Zrobiłem jeszcze dzisiaj raz restore i nie instalowałem żadnej apki.

Problem niestety wrócił.

#4 howard_be

howard_be
  • 29 postów

Napisano 26 stycznia 2015 - 22:44

Kurcze, od jakiegoś czasu też to u siebie zauważyłem iPad 4 64GB WiFi /GSM iOS 6.1.2
Myślałem może że:
przez tłusty ekran bo dawno nie wycieralem...
przez smart cover ODOYO (magnes...)
przez ilość aplikacji,
a ostatnio zaczynam się zastanawiać czy to nie jest sterowane przez Apple - mam wciąż iOS 6.1.2 , i zacząłem myśleć, że chcą mnie zmusić do zmiany na iOS 8 bo jak zwykle zalecenie z Apple jest: restore przez iTunes oryginalnym softem a nie z kopii systemu, bo tam błędy systemowe są już zapisane i restore z mojej kopii nie pomoże.

Miał ktoś taki problem i go rozwiązał?

#5 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 27 stycznia 2015 - 00:55

Mi żadne restore czy soft bez appek nie pomogło. Dalej borykam sie wieszającym sie dotykiem. Nawet na najnowszej wersji iOS

#6 drozdek

drozdek
  • 12 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 11:20

Było poruszane na forum. To wina softu od 8.0. Uważam, że wymiana ekranu w tej sytuacji, to zwykłe wyłudzenie pieniędzy. Wczoraj pojawił się IOS 8.1.3, który być może usunie ten problem. Chociaż wątpię. Jedyne co mogę poradzić,to zablokować obrót ekranu i dotyk będzie działał bez zakłóceń. No i najlepiej jak wszystko działa, to nie aktualizować systemu, bo każda kolejna aktualizacja, powoduje kolejne problemy.

#7 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 11:23

Kurcze, trochę by się to zgadzało, że od wersji 8 się pojawiły te problemy. hmmmmmm

Zainstalowałem 8.1.3 wczoraj, więc pozostaje intensywnie testować. Dam znać za pare dni jakie rezultaty.

iPad mi służy także do muzyki a na scenie nie ma zmiłuj. Słuchacze nie poczekają aż mi się ekran w tablecie odblokuje.

Użytkownik TheOktik edytował ten post 28 stycznia 2015 - 11:24

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 13:59

Było poruszane na forum. To wina softu od 8.0. Uważam, że wymiana ekranu w tej sytuacji, to zwykłe wyłudzenie pieniędzy. Wczoraj pojawił się IOS 8.1.3, który być może usunie ten problem. Chociaż wątpię. Jedyne co mogę poradzić,to zablokować obrót ekranu i dotyk będzie działał bez zakłóceń. No i najlepiej jak wszystko działa, to nie aktualizować systemu, bo każda kolejna aktualizacja, powoduje kolejne problemy.

Gdyby to była wina softu, to ten wątek miałby 100 stron już i miliony postów, na 3 iPadach które mam w domu nie mam czegoś takiego, jak i nikt więcej na forum, więc dość odważna teza.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#9 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:15

Mi też się tak wydaje ale trudno. Narazie odpukać nie blokuje się. Zapełnię go jeszcze wszystkim tym co miałem zainstalowane wcześniej. Mam wrażenie, że wtedy wieszał się częściej.

@ OleYek,

tak się zastanawiam może mam jakąś aplikację instalowaną, która powoduje zgrzyt z iOS 8 - sam już nie wiem.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:28

A robiłeś restore bez przywracania kopii czy przywracałeś ją?

#11 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:34

Nie przywracałem. Podłączone jest jedynie iCloud i szczerze to narazie jest spokój ale to za krótko żeby przesądzać. Zainstalowany obecnie tylko:

FB

Youtube

Lenovo EMC Link - ten na bank nie psuje nic bo go wcześniej nie miałem

TeamViewer

Speedtest by Okla

Fing

Google Maps

Office Microsoftu

i pakiet biurowy od Apple

Włączony iCoud i synchronizacja z Google (tylko kontakty i kalendarz)

Pzed restore byśmy długo tę listę przwijali. Samych aplikacji muzycznych miałem około 20 i zajmowały łącznie z próbkami dźwięków około 50GB. Wszystkiego zajęte miałem ponad 90GB.

Użytkownik TheOktik edytował ten post 28 stycznia 2015 - 14:35

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:56

Jeżeli zacznie się mrozić znów to ewidentnie wina sprzętu będzie.

#13 drozdek

drozdek
  • 12 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:14

Gdyby to była wina softu, to ten wątek miałby 100 stron już i miliony postów, na 3 iPadach które mam w domu nie mam czegoś takiego, jak i nikt więcej na forum, więc dość odważna teza.

Jeżeli ten problem u Ciebie nie występuje, to nie wiem po co się udzielasz w tym wątku. Problem ten dotyczy setek osób w całym świecie, jest poruszany również na angielskojęzycznym forum Apple i był poruszany na tym forum. Wiem jak na tym forum jest ciężko cokolwiek znaleźć, ale jak poszukasz to znajdziesz np. http://myapple.pl/forums/topic/251906-nie-dzia%C5%82aj%C4%85-gesty-%C5%9Bci%C4%85gni%C4%99cia-4-palc%C3%B3w-po-przesiadce-na-ios8/#entry1923995 ( tym bardziej, że jak widzę jesteś ekspertem i administratorem ;). Ios 8.0 wypuścili bodajże w październiku , a z tego co pisali mądrzejsi ode mnie, wynika, że problem związany jest z niekompatybilnością softu z żyroskopem w niektórych starszych urządzeniach. Po zablokowaniu automatycznego obrotu problem znika. Na chwilę ( dłuższą lub krótszą) pomaga również (bez blokowania obrotu) ręczne obrócenie ekranu, tam i z powrotem. Wystarczy wykonać tę naprawdę prostą czynność i samemu się przekonać. 

#14 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:18

drozdek, przytoczony przez Ciebie wątek dotyczy gestu zamykania aplikacji. U mnie doty przestaje działać zupełnie. Zero reakcji na cokolwiek.

#15 drozdek

drozdek
  • 12 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:28

drozdek, przytoczony przez Ciebie wątek dotyczy gestu zamykania aplikacji. U mnie doty przestaje działać zupełnie. Zero reakcji na cokolwiek.

Gest zamykania czterema palcami, jest również związany z dotykiem. Wczoraj zainstalowałem 8.1.3., ale nie wiem, czy coś się zmieniło, trzeba testować przez kilka dni. Wypróbuj moją radę, to nic nie kosztuje w przeciwieństwie do wymiany ekranu. A potem napisz, czy pomogło.

Użytkownik drozdek edytował ten post 28 stycznia 2015 - 16:29

#16 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:29

Jasne, że spróbuję !! :)

#17 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:35

Panowie nie chce Was martwić ale to nie jest wina oprogramowania tylko niestety uszkodzonego panelu dotykowego. Naprawiamy sporo takich urządzeń i zawsze po wymianie ekranu ustaje.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:43

Jeżeli ten problem u Ciebie nie występuje, to nie wiem po co się udzielasz w tym wątku.

Twoim zdaniem pomagać w problemiue mogą tylko ci, co mają problem? Kuriozalny pomysł...

Problem ten dotyczy setek osób w całym świecie, jest poruszany również na angielskojęzycznym forum Apple i był poruszany na tym forum.

Gdyby był to problem z iOS to dotyczyłby setek tysięcy osób a nie kilkuset. Tak samo twierdzili ci z szarym WiFi parę lat temu, że to problem z systemem...

Wiem jak na tym forum jest ciężko cokolwiek znaleźć, ale jak poszukasz to znajdziesz np. http://myapple.pl/fo...ry1923995 ( tym bardziej, że jak widzę jesteś ekspertem i administratorem ;). Ios 8.0 wypuścili bodajże w październiku , a z tego co pisali mądrzejsi ode mnie, wynika, że problem związany jest z niekompatybilnością softu z żyroskopem w niektórych starszych urządzeniach. Po zablokowaniu automatycznego obrotu problem znika. Na chwilę ( dłuższą lub krótszą) pomaga również (bez blokowania obrotu) ręczne obrócenie ekranu, tam i z powrotem. Wystarczy wykonać tę naprawdę prostą czynność i samemu się przekonać.

Świetnie, tylko gdybyś postarał się zrozumieć problem autora dowiedziałbyś się, że nie dotyczy gestu zamykania tylko zamrożenia CAŁEGO ekranu podczas normalnego używania. Że zacytuję klasyka "Jeżeli nie masz tego problemu to się nie udzielaj" tym bardziej, że Twój problem dotyczy zupełnie czegoś innego i niepotrzebnie mieszasz w tym wątku robiąc OT.

#19 drozdek

drozdek
  • 12 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 16:47

Panowie nie chce Was martwić ale to nie jest wina oprogramowania tylko niestety uszkodzonego panelu dotykowego. Naprawiamy sporo takich urządzeń i zawsze po wymianie ekranu ustaje.

Ja się wcale nie martwię :) od czterech miesięcy używam mojego Ipada 3 na zablokowanym obrocie i wszystko działa ( poza automatycznym obrotem oczywiście). Podobnie jak na Ipadach mojego kuzyna i kuzynki ( dokładnie nie pamiętam, które Ipady mają).  Czy wszyscy mamy uszkodzony panel dotykowy ? Nie sądzę...  Obrót odblokowuję tylko po zainstalowaniu kolejnej poprawki z nadzieją, że dotyk będzie działał, jednak po pewnym czasie działać przestaje. Wtedy znowu blokuję obrót i jest OK :) Jak ktoś chce wymieniać panel dotykowy, bez wypróbowania prostego i darmowego sposobu, to jego wola...

Użytkownik drozdek edytował ten post 28 stycznia 2015 - 16:58

#20 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 00:11

Ja wymieniałem cały ekran na nowy i nie pomogło wiec wróciłem do starego

#21 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 23:04

Nie wiem czy przełom w sprawie ale rzecz nowa !

Dzisiaj mi się "zawiesił" dotyk. Miałem w tym momencie włączone autoprzekręcanie ekranu. Przekręciłem ipada w pion, obraz się przekręcił. Przekręciłem w poziom, obraz się przekręcił. Dotyk nie zaczął działać. 

Wyłączyłem przyciskiem ekran, zamknąłem smartcover. Na zamknięty przekręciłem ipada w pion, po chwili w poziom. Otworzyłem smartcover, ekran się zaświecił i dotyk działał !!

Szlag, może naprawdę się coś dzieje z tym żyroskopem :/

Przetestuję to jeszcze raz. Póki co po restore i ostatnim upgrade problemu nie miałem przez kilka dni aż do dzisiaj. W tym czasie iPad był intensywnie użytkowany ale jeszcze nie zdążyłem go zapchać danymi tak jak było pierwotnie.

#22 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 30 lipca 2015 - 08:10

Z problemem jednak sie nie uporałem do tej pory ale chyba się czara goryczy rozlała i trzeba podjąć decyzję co dalej.

Ipad ma 2,5 roku (niecałe), gwarancji nie ma. Jest za to w możliwie najbardziej wypasionej wersji na tamten czas (teraz chyab też) 128GB + LTE. Kosztował mnóstwo pieniędzy a teraz taki zonk.

Jest sens to naprawiać ?

Sprzedać? Ktoś to kupi z takim defektem za trochę więcej niż śmieszne pieniądze?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych