Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook - nie działa klawiatura !!! POMOCY !!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 20:09

Witam wszystkich!!! Mam oto taki problem. Dostalem w prezencie Macbooka C2D 2GHz, 1G RAM, SuperDrive, biały :) Mac ten ma zainstalowanego Tigera i poprzedni wlasciciel mial zalozone na nim konto do ktorego nie znalem hasla wiec wyczytalem w necie ze trzeba odpalic instalke Mac OSX'a (trzymajac klawisz C podczas wlaczania Maca) i wtedy mozna w opcjach usunac hasla. Wiec wlozylem CD1 Tigera, wylaczylem Maca i podczas wlaczania trzymalem C, potem wciskalem to C przed wlaczenia, po wlaczeniu, w zadnej konfiguracji nie chcial zabootowac z CD. W koncu za ktoryms razem dalem "Turn OFF" a on sie resetowal i tak w kolko wiec zeby go wylaczyc przytrzymalem wlacznik przez 10 sekund i Mac juz nie wstal, w zaden sposob nie moglem go wlaczyc!!! Gdy podpinalem wtyczke od zasilacza to diona na wtyczce nie swiecila mocnym zielonym swiatlem tylko bardzo delikatnym, prawie nie zauwazalnie. Walczylem z nim przez pol dnia, wyjmowalem pamieci, zamienialem je miejscami az za ktoryms razem odpalil sie, ale bardzo dziwnie, strasznie glosno, wszystkie wentylatory chodzili nieustannnie na maxymalmych obrotach, nie dziala klawiatura a jedynie PAD i dalej wtyczka zasilacza nie swiecila sie. Po kolejnej zamianie pamieci miejscami wreszcze Mac uruchomil sie normalnie, wiatraczki kreca sie normalnie, wtyczka ladnie swieci rez na zielono, raz pomaranczowo ale niestety klawiatura dalej niezyje!!!!!!! Mac chodzi super, zainstalowalem na nowo system, mysz dziala bez zarzutu ale klawiatura wogole nie reaguje!!! Czy ktos moze cos poradzic??? Dziekuje serdecznie z gory i przepraszam za tyle liter :) Pozdro GMVH

#2 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 listopada 2007 - 20:28

A jesteś pewien, że poprzednio klawiatura działała ? Może po prostu coś nie kontaktuje (dlatego nie działał klawisz C). Wyjmij klawiaturę, odłącz i włącz tasiemkę. Tak to nawet resetu PRAM nie możesz zrobić (zamiast przekładać pamięci).

#3 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 20:50

Jestem pewny ze dzialala bo prubowalem wpisywac rozne hasla zeby zalogowac sie do systemu.
Zaraz sprubuje wymontowac klawiature.

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 22:57 ----
Wlasnie uruchomialem po raz pierwszy nowo zainstalowany system i oczywiscie musze mu podac dane rejestracyjne bo inaczej nie pojdize dalej. A klawiatura w du...!!! :)

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 23:04 ----
Ooooooo. Chyba cie cos odblokowuje!!!!! Po wcisnieciu niektorych klawiszy slysze dziwk z Maka i niektore czasami zaskakuja!!!! Dziane!!!!

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 12:39 ----
Od wczoraj nie dzialaja klawisze F1 6 E Y L Z X C V B N M / i spacja. Reszta klawiszy dziala baz zarzutu, naprawily sie one w jednej chwili, nagle wszystkie zaczely chodzic tak jak powinny a te mymienione ani razu nie zaskoczyly!!!
Moze trzeba je jakos przeczyscic???

#4 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2007 - 13:32

Chyba na pewno. Taśma od klawiatury jest b. delikatna i kończy się małą delikatną złączką.

#5 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 14:39

Czyli co mam zrobic???
Pomjajac procedure rozkrecania MacBooka bo to juz mam opanowane :) Znalazlem na jakiejs stronce o rozebieraniu Maca na czesci pierwsze.
Wymontowalem juz klawiature ale tam nic nie widac, nie da sie chyba jej calkowicie rozlozyc zeby przeczyscic sciezki.
Co radzicie???

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 19:48 ----
Jest mozliwe ze siedzi jakis konroler na plycie i nic sie nie da zrobic, czy to tylko kwestia przeczysczenia czegos???

#6 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2007 - 20:34

Nie wiem jak w twoim, ale w moim PowerBooku klawiatura łączy się z płytą pomarańczową, delikatną taśmą, zakończoną małą złączką wtykaną do płyty. Oczyść tę złączkę i sprawdź wzrokowo, czy jakaś ścieżka na taśmie nie jest przetarta. Jak na moje oko, to właśnie to. Na Allegro chyba ktoś wystawia taką taśmę albo całą klawiaturę.

#7 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:58

To chyba bardziej jednak sciezki w samej klawiaturze bo w tej tasiemce idzie tylko kilka sciezek wiec jest to bardziej szeregowy przesyl danych wiec jakby nie dzialala to cala klawiatura a skoro nie chodzi kilka klawiszy to znaczy ze cos w niej jest nie tak. Czy ktos z was rozbieral klawiature w MacBooku, da sie to zrobic jakos sprawnie???

#8 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 grudnia 2007 - 00:25

Są takie możliwości:
- PRAM lub Open Firmware potrzebuje resetu (do czego niestety potrzebujesz klawiatury - zdobądź zewnętrzną i spróbuj, kombinacje masz w tym wątku)
- brak kontaktu na złączu klawiatury (brudna - do wyczyszczenia, lub usterka - do naprawy)
w tym wypadku należy użyć środka czyszczącego do elektroniki, którego składniki odparowują (na przykład spray do czyszczenia głowic magnetofonowych), ostatecznie zmywacz do paznokci lub podobne na bazie alkoholu lecz z dużą ostrożnością, lepiej żeby zrobił to doświadczony serwisant laptopów.
- usterka klawiatury (a konkretnie foli stykowej klawiatury - klawiatura do wymiany)
w żadnym wypadku nie rozbieraj klawiatury i nie próbuj jej czyścić roztworem czegokolwiek w wodzie, również gdy znajdziesz przerwaną ścieżkę nie próbuj jej naprawiać/łączyć - to może zrobić tylko ktoś doświadczony dysponujący odpowiednim zapleczem.
- usterka kontrolera klawiatury (zawartego w chipsecie na płycie głównej)
znam tylko jedną firmę w Polsce, która naprawia płyty główne laptopów (w razie czego służę namiarem)

Proponuję sprawdzić pierwszy przypadek, a przed następnymi zdiagnozować usterkę w serwisie lub jeśli czujesz się na siłach to z pomocą klawiatury pożyczonej od innego Macbooka - cokolwiek jest ew. nie tak z Twoim MB nie uszkodzi on klawiatury.
Jeżeli manipulacje z pamięciami wykonywałeś bez odłączania baterii/zasilacza mogłeś uszkodzić pamięci i/lub elektronikę Macbooka,
Tak samo gdy nie zachowałeś wystarczającej "profilaktyki antystatycznej".

Powodzenia

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 23:32 ----

...w tej tasiemce idzie tylko kilka sciezek wiec jest to bardziej szeregowy przesyl danych wiec jakby nie dzialala to cala klawiatura ...

Nie prawda - układ elektryczny klawiatury to siatka połączeń, w której każdy klawisz zwiera inne przewody, usterka tylko jednej ścieżki w taśmie łączącej objawia się właśnie kilkoma martwymi klawiszami.

#9 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 00:46

Tak wlasnie tylko ja pisalem o tej tasience laczoncej klawiature z plyta glowna Maca a Tobie chodzi pewnie o tej szerszej ktora jest praktycznie niedostepna, i zeby sie do niej dostac trzeba by rozebrac cala klawiature a to chyba praktycznie niemozliwe!!!

#10 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 grudnia 2007 - 01:01

Mnie chodzi właśnie o tę łączącą z płytą główną. Co rozumiesz przez "tę szerszą"?. Klawiatury nie rozbieraj bo ją... skończysz.

#11 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 01:03

Akurat klawisze potrzebne do resetu PRMA dzialaja, ale do Open Firmware nie udaje mi sie wejsc choc te klawisze takze dzialaja (jabłko+alt+O+F - przytrzymujemy przy starcie)!!! Czemu nie moge do niego wejsc???

#12 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 grudnia 2007 - 01:50

Sorry ale moja pomoc jest ograniczona do "uniwersalnych" zjawisk sprzętowych - mówiąc wprost jestem serwisantem laptopów ale jak dotąd tylko laptopów PC

#13 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 02 grudnia 2007 - 21:04

200 zeta nowa klawiaturka. Jakby co to daj znac sie cos znajdzie :P

#14 gmvh

gmvh
  • 113 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 22:13

Czy ktos wie jak zrobic w MacBook reset Open Firmware??? Bo to podobno moze pomoc!!!

#15 dudoff

dudoff
  • 3 postów

Napisano 03 lipca 2008 - 10:44

taśma do klawiatury Czy ktoś może orientuje się gdzie moge dostać taśmę łączącą klawiaturę z płytą główną dla Macbook? Jestem w potrzebie bo oryginalną uszkodziłem Pozdrawiam K.

#16 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 03 lipca 2008 - 14:09

O ile mi wiadomo taśma łącząca klawiaturę jest integralną częścią całej folli stykowej w klawiaturze i przez to niewymienialna osobno.

#17 dudoff

dudoff
  • 3 postów

Napisano 03 lipca 2008 - 14:17

rozumiem, ze musialbym zakupic caly panel? tzn klawiature+touchpad?

#18 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 03 lipca 2008 - 14:34

W przypadku MB tak to niestety wygląda - całość jest nierozbieralna.

#19 mleeko

mleeko
  • 6 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 17:16

Odświeżam temat.

Czy całość jest naprawdę nierozbieralna skoro można na ebayu kupić samą taśmę od topcase'u?
[url=http://tinyurl.com/475l3uu]MacBook A1181 KEYBOARD Top Case Trackpad Flex cable V1 on eBay (end time 25-Feb-11 02:14:41 GMT)[/url]

Edycja 1:

Znalazłem to na macrumors:

"It is fairly easy to replace - under the trackpad area there is a gray oval cover - just peel back the top and you will see the cable and the connection. Flip up the little clamp (opposite end to where the cable goes in) and remove the old cable. The cable is usually stuck with adhesive along the last half-inch or so.

Easiest method is to start at the logicboard connection end and remove the strip of clear tape and then lift up the cable from the back of the topcase. You don't need to be too careful since it is broken anyway.....

Slide the new cable into the connector, push the little lock back down and then check that it all works before you stick a new piece of tape onto the cable.

It is pretty straightforward."

Edycja 2:

Sam uszkodziłem taśmę od topcase'u i właśnie kombinuję co tu zrobić, żeby nie wydać dużo pieniędzy. Na allegro można dostać za 25zł uszkodzone topcase'y z których można wyciągnąć kabel.

#20 mleeko

mleeko
  • 6 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 22:24

Już nie mogę edytować. Kupiłem taśmę na amerykańskim ebayu. Zamontowałem ją i wszystko działa jak trzeba :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych