Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Nano 1GB Linux i Rockbox - pytanka :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 17:28

Witam Posiadam iPoda Nano 1GB i chciałem się co nie co dowiedzień na temat softów do niego. Chciałem się dowiedzieć co moge na niego wgrać i co ma dany soft ? Oraz czy to prawda że moge mieć np. Linuxa i orginalnego softa na raz wgranego ? Że raz włączam jedno a raz drugie ? Noo prosze o pomoc :)

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 30 listopada 2007 - 17:33

Wieeeele razy odpowiadałem na takie pytania (co można sprawdzić po wpisaniu w wyszukiwarkę słów takich jako "ipodlinux" czy "rockbox").

Natomiast wszystkie szczegóły są jak zawsze dostępne na stronach obu projektów - wystarczy podstawowa znajomość angielskiego:
http://ipodlinux.org/
http://rockbox.org

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 17:38 ----
Dobra, odpowiem jeszcze krótko:
1.) Możesz mieć wgranego zarówno iPodLinuksa jak i Rockboksa.
2.) Zarówno oryginalny soft Apple jak i alternatywne mogą być wgrane na iPoda jednocześnie.
3.) Przełączyć się pomiędzy nimi można przy restarcie urządzenia.
4.) Możliwości ich użycia jest wiele. Do najciekawszych moim zdaniem pozycji należą możliwość oglądania filmów, masa gierek (łącznie z emulatorami np gameboya), możliwość pisania (choć zdecydowanie ogranicza się to do krótkich notatek), możliwość odtwarzania wielu różnych formatów muzycznych i nie tylko, itd. Wszystko na stronach obu projektów.

#3 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 17:39

Nom właśnie ale ja nie znam angielskiego ;]
A wogóle da sie cos na to wgrac ? bo niektorzy mówią że tak niektórzy że nie ;/
A ten iPod Linux czy Rockbox mają PL menu ??

W iPodLinux Installer wywala mi:
Posted Image

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 30 listopada 2007 - 17:49

Wszystko jest po angielsku. No i niestety masz Windows, więc nie jestem w stanie Ci pomóc, bo sam używam iPoda z Makiem...

#5 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 17:51

Aha to szkoda A wie ktoś jak to wgrać ? I czemu ten błąd wywala ??

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 listopada 2007 - 20:24

proponowalbym zaczac od instalacji rockboxa. jest znacznie prostsza a rockbox nie wymaga instalowania dodatkowych aplikacji ani specjalnych umiejetnosci... poza znajomoscia angielskiego.
teoretycznie jest polska strona ipodlinuxa ale juz od kilku miesiecy wypluwa z siebie tylko bledy sql wiec chyba projekt zostal porzucony.
http://www.ipodlinux.ovh.org/

bez znajomosci angielskiego nic nie zrobisz a watpie czy ktos bedzie mial ochote tlumaczyc ogromna ilosc informacji ktora jest zawarta na stronach domowych wiki tych softow.
moge co najwyzej poradzic intensywne korzystanie ze stron ling.pl i translate.pl.

#7 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 11:32

A moge miec tez równocześnie Rockboxa i AppleOS ?
OK zaraz zobacze
A nie wiesz czemu ten błąd wywala ?

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 13:50 ----
KUrde nie wiem jak mam to zainsalować
Próbowałem juz z: rockbox-2.5-install, rbutil-v0.3.2.4, ipodpatcher
Jak to sie wgrywa ;/??

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 14:03 ----
nom fajnie wgrałem tego rockboxa a orginalne AppleOS mi sie usuneło ;/
Albo ja nie umiem wybierac ? Jak to sie wybiera?

---- Dodano 01-12-2007 o godzinie 14:38 ----
OK JUZ USUNEŁEM :)

Ale mam inny problem ;/
Włączam iPoda i wyświela mi sie bootloader i jak dam AppleOS to działa normalnie ale jak tam iPodLinux to wywala mi błąd i sie wyłącza :(

Pomożecie ?

#8 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 01 grudnia 2007 - 13:40

1. usunąłeś Rockboxa? 2. masz bootloadera z funkcją wybierania kilku systemów? 3. zainstalowałeś linuksa? jeśli tak, to w jaki sposób? 4. edytuj notatnikem plik loader.cfg, który powinieneś mieć na ipodzie, a w nim linijkę z linuksem - spójrz na hdd(x,x), gdzie x to dysk/partycja

#9 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 14:08

1.Tak usunąłem 2. Mam bootlaoder a w nim Apple OS, Linux, Disk Mode, Sklepp czy jakoś tak 3. Zainstalowałęm tym sposobem z iPodLinuxManager 4.Ale jak konkretnie wyedytować ? Jak dam linuxa to wyskakuje błąd zaraz i sie wyłącza I podejrzewam że musze zrobić Downgrade i dopiero wtedy wgrac bo mam 1.3.1 :(

#10 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 01 grudnia 2007 - 14:31

Czy błąd wyskakuje od razu czy dopiero kiedy lecą czerwone literki?
Plik loader.cfg powinien być w katalogu głównym twojego iPoda. Otwórz go notatnikiem.
Znajdź linijkę: "iPodLinux @ (hd0,1)/linux.bin" i gdzie "(hd0,1)" możesz zmienić też na "(hd0,2)". Któraś z tych kombinacji powinna zadziałać. Albo zamiast linux.bin daj kernel.bin.
Daję też link pomocy:
http://ipodstuff.org/?page_id=11

#11 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2007 - 15:00

ech, dlatego pisalem zeby instalowac powoli, najpierw rockboxa a pozniej jak sie przyzwyczaisz to ipodlinuxa.

tak na dobra sprawe instaluje sie tylko bootloader. reszta plikow systemowych jest tylko kopiowana na dysk ipoda. tak wiec skasowanie plikow rockboxa lub ipodlinuxa z dysku nic nie odinstalowuje. do tego trzeba przywrocic orginalny bootloader odinstalowujac loader2 (bootloader z ipodlinuxa).

temat o loader2 i uzywaniu go wraz z trzema systemami jest tutaj
http://forums.rockbo...hp?topic=9658.0
ale oczywiscie jest po angielsku...

#12 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 10:58

Rockboxa usunełem bo to kiszka była A moge zrobić downgrade i użyć Official Installer ?? Bo już sie w tym gubie ;/

#13 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:40

a co to jest "official installer"?

#14 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 13:55

[url]http://ipodlinux.org/Installer_2[/url]

Ludzie powiedzcie mi prosto co mam zrobic aby wgrac Linuxa ??
Mam wersje 1.3.1

#15 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 grudnia 2007 - 17:21

zainstalowac go zgodnie z instrukcjami na oficjalnej stronie... zreszta pewnie skoro rockbox ci nie odpowiadal ipodlinux tez nie bedzie ci pasowac.

#16 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:34

jedynymi zaletami ipodlinuksa jest możliwość pisania i emulacja gameboya, reszta gorsza niż w rockboksie

#17 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:55

ipodlinux oblsuguje wszystkie wadoy z dooma :). na niektorych ipodach jest tez mozliwosc nagrywania dzwieku przez mikrofon podpiety do gniazda sluchawkowego.

#18 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:15

Nagrywać dźwięk da się na iPodach poniżej 5G/nano. Do linuksa trzeba mieć cierpliwość. Dużą cierpliwość i dużo czasu. Wielu pewnie wystarczy Rockbox, a nawet oryginalny software, ale ile to satysfakcji się uzyskuje z ulepszania swojego grajka. Za jakiś czas (pewnie w Boże Narodzenie) spróbuję przenieść do linuksa wszystkie funkcje, których używam w rockboksie. Największy problem to odtwarzanie muzyki. Nie działa na iPodach 5G. Ale reszta - jak najbardziej.

#19 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:34

Za dużo to mi nie pomagacie, wręcz odbiegacie od tematu ;/ Pozatym może sie myle ale w Rockboxie nie ma możliwości oglądania filmów ?? Pozatym jakiś taki brzydki on jest ;/

#20 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:55

Brzydki?!
http://www.rockbox-t...?res=320x240x16
Używam Bloodstained.

PS to tematy na iPoda 5G

#21 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 18:13

I znowu ;/
Odpisze mi ktoś wkońcu jak zainstalowac Linuxa ?

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 20:48 ----
Mam juz kolejny problem ;/
Wgrałem znowu Rockboxa wszystko chodziło
Usunełem ten folder z dysku H:
I teraz iPod nie startuje ;/
Wywala mi Rockbox bootloader version 2.0 ............. i na końcu Menu+Play for disk mode ale nie reaguje na to ;/

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 20:57 ----
Dobra poradziłem sobie....
A powiedzcie mi chociaż jak zrobic zeby wybierac co chce czy Rockboxa czy AppleOS

#22 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 grudnia 2007 - 20:10

1 sposób:
Domyślnie ładuje Ci się rockbox? To dobrze. Przy włączaniu iPoda przesuń HOLD, a załaduje Ci się oryginalny software.
2 sposób:
Z tego co pamiętam miałeś loadera2, czyli graficzny loader z funkcją wyboru systemu (apple os, rockbox, disk mode, sleep). Możesz go użyć i edytować (lub nie - to zależy od twoich potrzeb) plik loader.cfg. Linka dałem wcześniej.

Jak zainstalować linuksa:
jak wcześniej pisałeś, pobierz installera
i dalej postępuj zgodnie z instrukcjami.

Jeden z użytkowników forum zrobił nawet instrukcję jak krok po kroku zainstalować linuksa.

#23 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 20:14

Mam taki graficzny a w nim: Apple OS, iPodLinux, Rockbox, Dysk Mode, Wszystko chodzi ale jak dam iPodLinux to ładuje i nagle zatrzymuje sie i pod koniec pisze: Kernel panic coś tam coś tam .... Postaram sie jutro dac fotke a instalowałem przez iPodLinuxManager bo przez instalera ten błąd mi wywala co mowilem ( nawet screena dałem ;] )

#24 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 grudnia 2007 - 20:21

Kiedy wywala Ci ten błąd? Miałem podobny komunikat (jeśli nie ten sam), kiedy kazałem mu robić kopię zapasową przed instalacją (tzw. back-up). Wyłącz tą opcję i spróbuj jeszcze raz.

#25 adi97

adi97
  • 16 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:14

Robie tak że podpinam iPoda
Włączam installera, klikam next i wywala mi to:
Posted Image

A jak w ipodzie wybiore iPodLinux ( w bootloaderze )
To chwile ładuje i zatrzymuje sie i juz tak cały czas stoi ;(

Jeszcze raz powtórze: mam wersje 1.3.1 AppleOS i na Youtube był filmik że gościowi też taki sam błąd wywalało i prosił o pomoc .... i w komentarzach pisali mu coś tam o downgrade ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych