Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak sieci za granicą POMOCY !

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 20 January 2015 - 22:51

Mam ogromny problem. Jestem posiadaczką Iphone 4 telefon na kartę w sieci orange, fabrycznie bez simlocka , w Polsce telefon działał bez zarzutu. Odkąd jestem za granicą mając włożoną kartę orange pl,  w lewym górnym rogu pokazuje się ,, brak sieci ". Działał tylko internet 3G.  Zostaję za granicą na dłużej więc postanowiłam kupić nową kartę startową sieci O2 . Włożyłam ją i nadal w lewym górnym rogu pokazuje się ,, brak sieci".  

Próbowałam już w ustawieniach, operator, wybór sieci, ręcznie. Pokazują mi się wtedy dostępne sieci i jak próbuję wybrać jedną z nich pokazuje mi się komunikat : ,,sieć zastrzeżona. Wybrana sieć komórkowa jest zastrzeżona. Możesz wybrać inną sieć w ustawieniach". Gdy klikam w ustawienia sieć którą wybrałam ,pokazuję się przy niej zaznaczenie tak jakby została poprawnie wybrana ale i tam w lewym górym rogu jest brak sieci. Próbowałam również automatycznie wyszukiwać , ale wtedy nie znajduje żadnej sieci. W ustawieniach sieć komórkowa mam włączone dane sieci kom i roaming danych. Weszłam również w ustawienia, ogólne, wyzeruj, ustawienia sieciowe i też nic. Przegrzebałam już cały internet w rozwiązaniu tego problemu i nic.  

Nie wiem co robić , czuję się bezradna. Telefon jest sprawny w 100% bo w Polsce wszystko działało. Nie wiem w czym tkwi problem czy w telefonie czy w sieci. Pomóżcie, będę bardzo wdzięczna za pomoc .

#2 Valkiard

Valkiard
  • 16 posts

Posted 20 January 2015 - 22:58

http://support.apple.com/pl-pl/HT1807

#3 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 20 January 2015 - 23:08

http://support.apple.com/pl-pl/HT1807

Już wszystko przerabiałam co jest zawarte w tym artykule i nic :(  ale dziękuje za link

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 20 January 2015 - 23:10

Jeśli na O2 pojawia się komunikat "sieć zastrzeżona" to znaczy, że telefon jest zablokowany na czarnej liście w tym kraju. Może za jakieś rachunki, może zgłoszony jako kradziony.

A skąd go masz? kupiłaś nowy czy od kogoś używany?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 20 January 2015 - 23:18

Jeśli na O2 pojawia się komunikat "sieć zastrzeżona" to znaczy, że telefon jest zablokowany na czarnej liście w tym kraju. Może za jakieś rachunki, może zgłoszony jako kradziony.

A skąd go masz? kupiłaś nowy czy od kogoś używany?

Kupiłam od kogoś, ale mam do niego wszystkie dokumenty i w ogóle. A jak mogę sprawdzić czy jest kradziony ?

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 20 January 2015 - 23:21

Są na allegro oferty sprawdzenia czarnej listy po numerze IMEI. Tylko musisz wykupić usługę, która obejmuje kraj, w którym telefon nie działa. 

Nie musi być kradziony. Wystarczy, że ktoś kupił go w abonamencie i nie płacił rachunków. Wtedy operator blokuje IMEI i telefon już nie zadziała w żadnej sieci w tym kraju. Dlatego działa w Polsce.

#7 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 20 January 2015 - 23:27

Są na allegro oferty sprawdzenia czarnej listy po numerze IMEI. Tylko musisz wykupić usługę, która obejmuje kraj, w którym telefon nie działa. 

Nie musi być kradziony. Wystarczy, że ktoś kupił go w abonamencie i nie płacił rachunków. Wtedy operator blokuje IMEI i telefon już nie zadziała w żadnej sieci w tym kraju. Dlatego działa w Polsce.

Czyli jeśli mój telefon znajduję się na czarnej liście to już nic nie da się z nim zrobić , żeby zadziałał za granicą? A chciałam jeszcze napisać , że raz udało mi się złapać na polskim orange ( będąc już za granicą ) sieć angielską EE.Było to chwilowe, ale udało się. A teraz przekładam karty i nic, cały czas brak sieci.

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 20 January 2015 - 23:35

To zależy z jakiego powodu jest zablokowany. A wszystko na to wskazuje. Skorzystaj z usługi sprawdzenia, to nie kosztuje dużo, pewnie około 10 złotych i to powinno rozwiać wątpliwości.

#9 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 20 January 2015 - 23:35

Na 100% czarna lista w UK. Sprawdź tu http://iphoneimei.info/ jaki ci pokażę kraj pochodzenia lub sieć - jak pokaże że pierwotnie kupiony w UK to zablokowany w tym kraju i nie zadzwonisz z niego.

#10 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 21 January 2015 - 00:10

Na 100% czarna lista w UK. Sprawdź tu http://iphoneimei.info/ jaki ci pokażę kraj pochodzenia lub sieć - jak pokaże że pierwotnie kupiony w UK to zablokowany w tym kraju i nie zadzwonisz z niego.

Dzięki za link. Sprawdziłam i kraj pochodzenia telefonu to UK , sieć: Tmobile, Orange. I co teraz ? Nie będę mogła z niego już korzystać? Da się to jakoś odblokować ?

Dzięki za link. Sprawdziłam i kraj pochodzenia telefonu to UK , sieć: Tmobile, Orange. I co teraz ? Nie będę mogła z niego już korzystać? Da się to jakoś odblokować ?

Chciałam dodać , że kupiłam ten telefon ze wszystkimi dokumentami oraz paragonem. Wcześniejszy właściciel telefonu kupił ten telefon w komisie jako nowy. Czyli nie mogę już używać tego telefonu w UK? Nie da się z tym nic zrobić tak?

To zależy z jakiego powodu jest zablokowany. A wszystko na to wskazuje. Skorzystaj z usługi sprawdzenia, to nie kosztuje dużo, pewnie około 10 złotych i to powinno rozwiać wątpliwości.

Sprawdziłam i pokazuję mi się jako pierwotny kraj pochodzenia UK. Czyli telefon nie będzie mi działał w UK ? I nie da się z tym nic zrobić? Eh specjalnie kupiłam ten telefon na wyjazd, a tu takie coś. Chciałam zaznaczyć, że kupiłam go ze wszystkimi dokumentami, paragonem zakupu. Telefon poprzedni właściciel kupił w komisie jako nowy, posiadał gwarancję.

#11 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 21 January 2015 - 00:21

Zostaje ci kupić nowy - w uk - z tego już nie zadzwonisz. 

Częsta praktyka ktoś bierze w UK telefon na abonament i albo przestaje płacić rachunki albo zgłasza kradzież i dostaje nowy a stary sprzedaje w komisie / lombardzie podczas urlopu w Polsce. Jeśli masz paragon to zostaje reklamacja u sprzedawcy.

#12 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 21 January 2015 - 00:26

Zostaje ci kupić nowy - w uk - z tego już nie zadzwonisz. 

Częsta praktyka ktoś bierze w UK telefon na abonament i albo przestaje płacić rachunki albo zgłasza kradzież i dostaje nowy a stary sprzedaje w komisie / lombardzie podczas urlopu w Polsce. Jeśli masz paragon to zostaje reklamacja u sprzedawcy.

Dzięki bardzo za pomoc Dypek2. Jestem teraz załamana na maxa, myślałam że wystarczy dokument/ paragon , żeby być pewnym że telefon nie jest kradziony. A tutaj taki psikus.

#13 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 23 January 2015 - 21:35

Dzięki bardzo za pomoc Dypek2. Jestem teraz załamana na maxa, myślałam że wystarczy dokument/ paragon , żeby być pewnym że telefon nie jest kradziony. A tutaj taki psikus.

Dypek2 co byś radził mi zrobić w tej sytuacji? Kupiłam ten telefon na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=4848385613 i nie wiem czy mam prawo ubiegać się o zwrot pieniędzy ? Telefon tak na prawdę jest w mojej sytuacji bezużyteczny, bo zamierzam zostać dłużej za granicą. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

#14 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 23 January 2015 - 22:28

Odeslac do sprzedajcego w zwiazku w wada ukryta ktora istniala juz w momencie zakupu, i zadac naprawy usterki, wymiany na wolny od wad lub zwrotu gotowki.

#15 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 January 2015 - 23:34

Tak, tak te ujki robią. Siedzą tam kupuja w abo, nie płacą, jadą do siebie na wieś i oddają do komisu.

Z Panem z Allegro raczej nic nie zrobisz. Osoba prywatna, on nie wiedział, ma dowód zakupu itd itp. 

Oddaj komuś w Polsce i kup na miejscu...

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#16 AnnaWu

AnnaWu
  • 9 posts

Posted 24 January 2015 - 00:55

Dzięki Panowie za pomoc/ za rady. Mam nadzieję, że cała sytuacja będzie miała dobre zakończenie. Pozdrawiam ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users