Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zduplikowany dysk startowy w boot managerze po klonowaniu dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 17 stycznia 2015 - 15:55

Cześć!

Wczoraj wymieniłem u siebie w komputerze dysk SSD na większy. Dane przeniosłem za pomocą Disk Utility metodą klonowania dysku zgodnie z tym poradnikiem. Wszystko działa super, poza tym, że w boot managerze widzę mój dysk startowy dwa razy:

Załączony plik  IMG_2982.JPG   97,61 KB   0 Ilość pobrań

Z pierwszego dysku system uruchamia się normalnie, drugi jest tak jakby "pusty" i po wybraniu go na ekranie pokazuje się znak zakazu postoju ;)

Ekran Disk Utility w trybie "show every partition" wygląda tak:

Załączony plik  Screen Shot 2015-01-17 at 15.53.48.png   81,4 KB   0 Ilość pobrań

Próbowałem naprawiania dysku (miał błędy, musiałem naprawić je w trybie recovery, ale ostatecznie naprawianie powiodło się) oraz reset PRAM.

Macie jakieś pomysły jak sobie poradzić z tym zduplikowanym dyskiem?

MacBook Pro 15"  Mid 2012 + 10GB RAM + SSD Samsung 840 EVO 500GB

iPhone 5S 64GB Play

#2 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 18 stycznia 2015 - 14:03

Zmieniła się lista partycji w Disk Utility. Jedyna co zrobiłem w międzyczasie, to uruchomienie FileVault. Teraz wygląda to tak:

Załączony plik  Screen Shot 2015-01-18 at 14.02.15.png   132,86 KB   0 Ilość pobrań

Widać tę zdublowaną partycje. Dalej bez pomysłów?

iPhone 5S 64GB Play

#3 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 18 stycznia 2015 - 14:15

Ja sformatowałbym go zewnętrznie wraz z ustaleniem mapy partycji i jeszcze raz zainstalowałbym OSX'a.

„Żyłem jak chciałem i umrę jak mi się podoba.”

#4 krgsone

krgsone
  • 108 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 stycznia 2015 - 14:15

hmm, u mnie też tak wyglądają partycję, chodzi mi o zdublowane partycje dysku startowego, lecz u mnie nie pokazują się one jako zdublowane przy bootowaniu oraz mam wyłączone filevault.

waixqr.png

2dt127p.png

Komputer:  MacBook Pro 13 / i5 2.5 GHz / 16 GB Ram / SSD 256 / OS X El Capitan - 10.11.1 - Beta 1

Telefon: not 

#5 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 18 stycznia 2015 - 14:25

Teraz czytałem na jakimś forum, że to normalne przy FileVault, że widać partycje podwójnie w Disk Utility.

Zastanawiam się właśnie czy nie postawić systemu jeszcze raz. Sama zdublowana pozycja w Boot Manager jakoś strasznie mi nie przeszkadza, ale skoro nie rozumiem dlaczego ona tam jest, to może w przyszłości stworzyć jakieś niezrozumiałe problemy.

Dodane:

Sprawdziłem właśnie i partycja zniknęła! :)

Podsumowując, taką mam teorię:

Miałem stary SSD z włączonym FileVault, sklonowałem go na nowy SSD, gdzie FileVault był wyłączony, ale widocznie jakieś ślady po tej partycji "szyfrującej" zostały w systemie, stąd zdublowany wpis. Włączyłem FileVault, system sobie wszystko przemielił i zorientował się, że ta zdublowana partycja to partycja szyfrująca i teraz można już ją ukryć. Tak bym to widział :P

Użytkownik Levy edytował ten post 18 stycznia 2015 - 14:32

iPhone 5S 64GB Play

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych