Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

rMBP13 czy Asus15 + lustro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 12 stycznia 2015 - 21:33

Cześć, 

Jak wspomniałem w innym wątku potrzebuję dobry komputer do:

- projektowania CAD 2D i 3D 

- montowania filmów w FullHD (max. do 30 min długości)

- obróbki lekkiej grafiki w Photoshopie

- obróbki zdjęć

Do tego zastanawiam się nad doborem aparatu. W grę wchodzi Canon EOS 60D + obiektyw 18-135 lub Canon EOS 7D Mark II z dokładnie tym samym obiektywem. Aparat do wykonywania zdjęć seryjnych oraz filmowania obiektów w ruchu (dość specyficzny sport lotniczy). Zależy mi na tym, żeby dobrze reagował na zmianę jasności otoczenia, tj. żeby nie było ciemnych momentów podczas dynamicznego zmieniania pozycji aparatu między ziemią a niebem podczas filmowania. 

Budżet pozwala mi na ułożenie takich dwóch, a właściwie trzech zestawów:

1.  ASUS R510JK-DM009D i7 8GB 240SSD GTX850 G24 + Canon EOS 7D Mark II

2. HP ENVY 17 Modern Silver G6U47UA i7-4710HQ 4x2.40-3.50GHz/MTS 17,3"HD+/12GB RAM/8GB SSD+1000GB HDD/W8.1 + Canon EOS 7D Mark II

3. Macbook Pro Retina 13" 128GB/8GB/Iris Graphic + Canon EOS 60D 

Dysk i przekątna ekranu są dla mnie drugorzędne, ważny tylko SSD. Do komputera i tak na pliki będzie dysk zewnętrzny pod USB 3.0 a do pracy w domu/biurze dodatkowy monitor. 

Generalnie kusi mnie kupno maka ze względu na ogromne możliwości w Final Cut Pro i długi czas pracy baterii. Czystość i intuicyjność OSX też jest na plus. Z drugiej strony, zarówno asus jak i HP mają lepsze parametry, wydaje mi się że montowanie filmów szybciej poszłoby na którymś z tych pecetów. Komputer miałby pracować długo w terenie, stąd bateria jest dla mnie również ważna. 

Druga sprawa, że do laptopa brałbym aparat. 7D jest lepszy i kusi, z drugiej strony przy amatorskich filmikach nie wiem czy jest sens rwać się na tego lepszego Canona - nie jestem i nie będę profesjonalistą, chodzi bardziej o filmy i zdjęcia z wypadów lotniczych, gdzie po prostu jest dość... dynamicznie ;).  Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby pomóc?

Proszę o odpowiedź najlepiej do końca tygodnia. 

Pozdrawiam

#2 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 13 stycznia 2015 - 08:58

jeśli chodzi o filmowanie to rozważał bym raczej 70D vs 7D mk II. Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia sportów lotniczych to znaczenia może mieć tutaj lepsze seria i lepszy AF a wskazywało by to na 7D jednak moim zdaniem ten aparat jest na chwilę obecną przewartościowany i nie wiem czy warto go kupować w obecnej cenie :) A może 6D? Nie wiem jak ten aparat sprawdza się w filmowaniu bo to nie mój klimat ale jakoś zdjęć jest mega dobra :)

Pewnym ograniczeniem może okazać się również obiektyw, 135mm może okazać się za krótko w wielu sytuacjach. Byłem kilka razy na pokazach lotniczych i 200mm na aps-c było dużo za mało :P

#3 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 14 stycznia 2015 - 09:59

200mm to malutko przy latających maszynach... ja bym patrzył w kierunku czegoś w stylu 300-400mm

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych