Jak sobie poradzic? Mam chyba okolo 50 stron do zlozenia a w srodku prawie same tabelki.
Bylo by milo gdybym zrobil jedna nadal jej styl i nastepnie nadal ten styl calej reszcie tabelek.
Widzialem piekny plugin: (Teacup.Tablestyles.and.Cellstyles.v1.1.for.Adobe.Indesign.CS.and.CS2) ale niestety nie jest free. A jednorazowo troche szkoda mi wydawac 100$.
Moze sa jaskies sztuczki lub inne sposoby?
Pozdrawiam.

InDesign - style tabel?? W CS2
Rozpoczęty przez
wojtekawm
, 29 lis 2007 23:55
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 listopada 2007 - 23:55
Napisano 30 listopada 2007 - 11:41
W belce -> okno -> style obiektu i tam określasz sobie styl a później nadajesz go stworzonej tabeli. Ale szczerze mówiąc robiłem ostatnio ponad 100 rozkładów jazdy dla mzk i nie używałem tego, w indesignie atrybuty tabeli nadaje się tak szybko i łatwo, że nawet nie myślałem żeby używać gotowego stylu.
Napisano 30 listopada 2007 - 11:48
Style obiektu... to nie to samo co style dla Tabeli
Mam juz tekst "zassany" z Worda i tabelki tez ladnie wpasowane... lecz potrzebuje je teraz ujednolicic. Czyli dopiescic jedna i nastepne 50 tabel zrobic na wzor pierwszej.
I tu potrzebny byl by plugin lub scrypt.

Napisano 30 listopada 2007 - 12:22
Co masz na myśli dopieścić?? Nadać obrys, przemienne wypełnienie, ujednolicić czcionki?? Ja robie to tak że umieszczam tabele odrazu z Worda, zaznaczam całą i nadaje jej właściwości wszystkie tak żeby wyglądała elegancko, i z każdą następną w ten sposób.
Napisano 30 listopada 2007 - 13:15
I co, robisz tak osobno z kazda tabelka??
Napisano 30 listopada 2007 - 14:20
Tak właśnie to robiłem, ustaliłem sobie parametry jednolite, i wbijałem dla każdej tabeli osobno (moje wszystkie tabele były bardzo podobne), nie jest to aż tak bardzo uciążliwe, bynajmniej u mnie ustalałem tylko obrys, wypełnienie przemienne, odsunięcie od lewej krawędzi, rozmiar i krój tekstu, w sumie parę kliknięć a jak komuś się nie chce to można sobie np. obrys i wypełnienie właśnie w stylach obiektu wklepać, a rozmiar i krój czcionki w stylach znakowych, wtedy jeszcze mniej roboty:)
Napisano 01 grudnia 2007 - 21:51
Dla pecetowej wersji jest skrypcik do CS2 do stylowania tabel. Potrafi dużo więcej niż mechanizm wbudowany do CS3.
www.adobescripts.pl
Jak chcesz szybko i łatwo to ściągnij sobie trial plugina SmartStyle ze strony wirmy Woodwing.
Ja ten plugin po prostu pokochałem! :-)
Z tym pluginem przesiadka na CS3 nie wydaje się być tak pilna. ;-)
Pomogłem?
www.adobescripts.pl
Jak chcesz szybko i łatwo to ściągnij sobie trial plugina SmartStyle ze strony wirmy Woodwing.
Ja ten plugin po prostu pokochałem! :-)
Z tym pluginem przesiadka na CS3 nie wydaje się być tak pilna. ;-)
Pomogłem?
Napisano 01 grudnia 2007 - 23:48
No tak... ale co zrobie jak go tez pokocham a w 30 dniach mysle ze sie nie wyrobie z tymi tabelkami

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych