Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przejscie z OS X Lion 10.7.5 na OS X Mountain Lion 10.8.5

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Maynardziak

Maynardziak
  • 5 posts

Posted 11 January 2015 - 00:02

Dobry wieczor

Jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem mac book pro 13. niestety moja wiedza w zakresie os x jest znikoma.

duzo projektuje w programach do grafiki 3 d rhino itp. niestety na macu rhino moze dzialac od 10.8.5 wzwyz czyli mountain lion. ja posiadam lion w wersji 10.7.5. co musze zrobic aby przejsc z 10.7.5 na 10.8.5. czy moge jakos bezplattnie zaktualizowac os czy musze kupic mountain liona w apple store i zainstalowac 8 i zrobic upgrade do 8.5. a moze lepiej kupic najnowszego os . prosze o pomoc czy da sie bezplatnie zaktualizowac mojego os x z liona 10.7.5 do mountain lion 10.8.5. dziekuje

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 January 2015 - 00:33

Sprawdź najpierw to:

wymagania Mountain Lion

wymagania Mavericks

dane swojego kompa znajdziesz pod Jabłko>Ten Mac>Więcej informacji

#3 Maynardziak

Maynardziak
  • 5 posts

Posted 11 January 2015 - 00:38

Sprawdź najpierw to:

wymagania Mountain Lion

wymagania Mavericks

dane swojego kompa znajdziesz pod Jabłko>Ten Mac>Więcej informacji

moj apple jest z polowy 2012 wiec i mountain lion i maverics by poszly. ale moje glowne pytanie aby sie przerzucic na mountain liona z liona musze kupic os x w apple store za 69 zl czy jakos bezplatnie moge przejsc z wersji lion na mountain lion

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 January 2015 - 01:00

moj apple jest z polowy 2012 wiec i mountain lion i maverics by poszly. ale moje glowne pytanie aby sie przerzucic na mountain liona z liona musze kupic os x w apple store za 69 zl czy jakos bezplatnie moge przejsc z wersji lion na mountain lion

Mountain Lion był płatny, więc tak, musisz kupić. Bezpłatny był dopiero Mavericks, ale nie ściągniesz go już oficjalnie od Apple. Ale Mountain Lion był wydany w lutym 2012, jesteś pewien, że nie był zainstalowany na tym MacBooku w momencie zakupu?

A, jeszcze jedno. W Wikipedii piszą o Mountain Lion: Od 22 października 2013 system stał się całkowicie darmowy tak jak i jego poprzednicy.

Może być zainstalowany bez żadnych dodatkowych kosztów na wszystkich komputerach Mac będących własnością klienta używanych do celów niekomercyjnych.

(tylko cytuję, nie mam pojęcia jak to działa niby)

Edited by Yellowfrog, 11 January 2015 - 01:03.

#5 Maynardziak

Maynardziak
  • 5 posts

Posted 11 January 2015 - 01:09

Yellowfrog dziekuje bardzo za rade. U mnie pisze ze Mac OS X Lion 10.7.5, druga polowa 2012. poprzez Jabłko>Ten Mac>Więcej informacji.

czyli rozumiem, ze aby przejsc z 10.7.5 czyli lion na 10.8.5 minimum czyli mountain lion i korzystac z programu rhino musze zakupic mountain lion albo mavericsa. 

koszt nie jest duzy 60 kilka zl ale liczylem ze moze darmowy mozna sciagnac. szkoda...

teraz musze poczytac i nauczyc sie jak instalowac nowy os 

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 January 2015 - 01:25

Druga połowa 2012 to powinieneś mieć Mountain zainstalowany fabrycznie, a już na pewno darmową aktualizację Up to Date. 

Spróbuj zastosować opcję instalacji z internetu (cmd+alt+r podczas włączania kompa - jeśli pojawi się globus to jest szansa, że ściągnie się Mountain - będziesz widział, zawsze możesz przerwać instalację zanim zaczniesz ) - nie wiem czy na twoim modelu zadziała - nie zaszkodzi spróbować. 

Zrób kopię swojego dysku wcześniej (Time Machine). 

Edited by Yellowfrog, 11 January 2015 - 01:26.

#7 Maynardziak

Maynardziak
  • 5 posts

Posted 11 January 2015 - 09:04

Yellowfrog zrobilem tak jak napisales cmd alt r i faktycznie wyskoczyl globus, dalej musialem wpisac haslo do swojego wi fi, cos tam globus pokazywal pasek czasu 8 minut, po tym czasie wywalilo mi do instalacji os x , tworzenia kopii zapasowych ale niestety nie byl to mountain tylko lion 10.7.0 wiec zakonczylem i nie instalowalem. Chyba wiec zostaje tylko kupno os x mountain lion albo mavericsa. Yellowfrog ktorego mi polecasz, lepiej chyba nowszy mavs sciagnac. Teraz moje pytanie, moge poprosic o link do tutoriala jak mam zainstalowac os x po sciagnieciu z apple store. czy z pendrive sie da czy wypalic plyte. cos trzeba zrobic, zbootowac np. mam o tym blade pojecie i nie chcialbym czegos zepsuc.

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 January 2015 - 11:56

Mavericks będzie dobrym wyborem, chociaż aż takich dużych różnic między tymi systemami to nie ma. Był za darmo, ściągnij skąd chcesz.

http://imagazine.pl/2013/10/23/czysta-instalacja-os-x-10-9-mavericks/

Edited by Yellowfrog, 11 January 2015 - 12:01.

#9 Maynardziak

Maynardziak
  • 5 posts

Posted 11 January 2015 - 12:26

Dziekuje za informacje. Cos nienormalnego sie jednak stalo. Pisze, ze OS X Maverics jest darmowy, wchodze przez linka z netru itunes i pisze, ze ta wersja os x nie jestliwa do sciagniecia przez apple store usa. wiec szukam moze platne i nie ma platnej w sklepie. kuriozalna sytuacja kiedy nie moge sciagnac za darmo ani kupic os x mavericks

#10 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 January 2015 - 12:48

Taka polityka Appla. Jeśli nie instalowałeś starszego systemu nigdy, ani nie kupiłeś go z kompem w AppStore znajdziesz tylko najnowszy system. (którego ja osobiście na razie nie polecam). Po prostu ściągnij z torrentów albo od kogoś przegraj i tyle. Jest za darmo i masz Maca, więc nie widzę problemu. A potem trzymaj sobie instalkę gdzieś w archiwum, gdyby była potrzebna.

#11 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2015 - 09:19

Z OS X ściągniętym z torrentów może być problem, bo instalka ma zaszyte informacje o koncie w App Store - tzn. koncie tego kogoś, kto go potem upublicznił. Efekt tego jest taki, że są problemy z zalogowaniem się na swoje własne konto, bo nie daje się na nie przelogować. Nie wiem, czy tak jest za każdym razem, ale jeden z moich znajomych pobrał Mountain Liona 10.8.5 i App Store domagał się, by  zrobić logowanie na konto jakiegoś Rosjanina. Obawiam się, że podobnie może być z Mavericksem. Konkludując: pracować się na takim systemie da, ale z App Store mogą być problemy.

A co do darmowości ML - pewności nie mam, ale chyba nadal jest on płatny. W każdym razie taką sytuację miał inny znajomy, który ze Snow Leoparda przeszedł na Mavericksa, ale z powodu kłopotów z WiFi chciał zrobić darmowy downgrade do ML i jedyną opcją był zakup.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users