Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Naprawa padniętego systemu

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 trzczy

trzczy
  • 25 posts

Posted 05 January 2015 - 00:54

Dotyczy Mac Mini late 2012.

Bawiłem się programem Minecraft w trybie fullscreen. W końcu program ten się zawiesił i nic nie można było zrobić. Jedyne co się dało, co ja umiałem, to przejść do innych okien. Przy próbie wyłączenia kompa był komunikat, żeby wyłączyć Minecraft, ale się nie dało.

W końcu wyłączyłem kompa przez długie przytrzymanie włącznika w obudowie komputera. Komp się wyłączył, ale od tego czasu nie chce się uruchomić. Jedynie włącza się białe tło na monitorze i nic poza tym.

Nie mam pojęcia, co robić w tej sytuacji. Mam małe doświadczenie w dziedzinie komputerów Apple. Będę wdzięczny za rady.

#2 trzczy

trzczy
  • 25 posts

Posted 05 January 2015 - 06:24

Dodam, że system się częściowo uruchamia, bo świeci lampka na obudowie komputera i słychać sygnał dźwiękowy. Po prostu ekran jest biały i nic na nim nie widać.

#3 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 05 January 2015 - 10:50

odpal w trybie Recovery (wciskając ALT przy starcie) wejdź w narzędzia dyskowe i napraw uprawnienia.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#4 trzczy

trzczy
  • 25 posts

Posted 05 January 2015 - 13:59

odpal w trybie Recovery (wciskając ALT przy starcie) wejdź w narzędzia dyskowe i napraw uprawnienia.

Wchodzenie do trybu Recovery nie działa. Naciskam Alt w czasie startu i nic. Zarówno prawy jak i lewy Alt. Przy niektórych próbach monitor się nie rozświetla na biało, tylko pozostaje ciemny. Więc jest chyba jakaś reakcja, choć nie mam pewności, czy to reakcja na wciśnięty Alt.

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 05 January 2015 - 14:06

U Ciebie to nie wina systemu tylko coś z komputerem. Uszkodzenie płyty głównej lub dysku. Gdyby to była wina systemu to wyświetliłby choć jabłko, albo po wciśnięciu Alt pokazałby dostępne dyski.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 trzczy

trzczy
  • 25 posts

Posted 05 January 2015 - 17:31

Spadł mi kamień z serca, bo system wstał. Nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć; ograniczę się do wypisania czynności:

Odpiąłem monitor przez mini hdmi. Podłączyłem drugi monitor przez przejściówkę HDMI / DVI. Po zbootowaniu na drugim monitorze objawy identyczne, co na tym wcześniejszym, czyli sama biel i brak reakcji na wciskany Alt.

Wyłączyłem kompa. Przełączyłem wtyczkę USB klawiatury do gniazdka usytuowanego najbliżej środka miniaka. Wpiąłem z powrotem wcześniejszy monitor, tak samo jak wcześniej, przez mini HDMI.

I odpalił system. :)

Dzięki za odpowiedzi. Być może ten wątek komuś jeszcze pomoże, choć to taka procedura raczej niezbyt profesjonalna. Dodam, że potem klawiatura działała normalnie i odpalała Alt nie tylko z tego jednego  USB.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users