Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina problem z touchpadem

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 04 January 2015 - 20:35

Witam
Nietypowa, śmieszna sytuacja, lecz pomału irytująca.
Mianowicie, podczas wieczornej pracy (chory) kapnęło mi z nosa na touchpad.
Niby nic, wytarłem chusteczką do sucha i kontynuowałem pracę.
Po czasie dotyk przestał reagować w lewej połowie.
Kursor przycinał się a następnie skakał po ekranie jak mu się podoba, klikając samoczynnie.
Zdarzyło się otwierać okna etc. Na szczęście posiadam magic mouse, zatem z trudem w ustawieniach dostępności wyłączyłem touchpad, który następnie przetarłem delikatnie nawilżoną chusteczką z płynem do szyb.

Ze względu na wyjazd nie używałem komputera kilka dni i dziś przy uruchomieniu kursor stał w miejscu / niby wszystko ok.
Gesty wróciły, ruchy okrężne bez przycięć lecz po 30stu minutach problem powrócił.
Dotyk działa na całości, jednak scrollowanie do dołu tnie oraz zaczęło się klikanie.
Na pewno nic nie zostało zalane, jednak coś musiało jeszcze nie odparować w 100% z powierzchni touchpada.
Czekać, aż problem może sam się rozwiąże ?! Jeśli to możliwe, czy przetrzeć touchpad jakimś alkoholem etc?
Pomóżcie.

 MacBook Pro ( Retina, 2012 ) 15" · 2.3 GHz Intel Core i7 · 16GB 1600 MHz DDR3 · 256GB SSD · Intel HD Graphics 4000 · NVIDIA GeForce GT 650M,
 iPhone 5s 16GB Silver, 
 iPhone SE 64GB Gold,  iPod Shuffle 2GB Silver,  Magic Mouse,  Magic Trackpad

#2 abzo

abzo
  • 78 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 January 2015 - 21:36

To musiało ci cieknąć jak z kranu , a nie masz czasem zabrudzonego tego dotyku ? Ja raz miałem rece od czekolady i ubrudziłem gładzik to mi się działy takie rzeczy , ale wyczyściłem i jest ok. Co prawda nie płynem do szyb bo tego się do elektroniki nie używa. Ja stosuje plyn do matryc LCD firmy E5 i czyszczę nim tez gładzik i nic mi się nie dzieje .

Można ew wytrzeć wilgotną szmatka ( nie mokrą !!! ) 

MBPr 2015 8GB/128GB , Iphone 6 16GB  , Ipad Mini Retina 16 GB LTE , Ipod Shuffle 2GB

#3 michallus

michallus

• 214 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 January 2015 - 22:56

abzo, to nie jest dobry pomysł, możesz tylko narobić większych szkód. Grunt to nie psikać bezpośrednio NICZYM na gładzik, jak już to jak wspomniałeś czyścić wilgotną mikrofibrą. Czyli najpierw trochę płynu na mikrofibrę, poczekać aż wsiąknie i wtedy dopiero wyczyścić. Jednak w takim przypadku nie dotrzemy w "zakamarki".

Obawiam się, że w tym przypadku trzeba będzie rwać baterie, wyczyścić gładzik i zobaczyć co dalej...

Niestety nie musiało się lać jak z kranu, wystarczy czasem kropelka w nieodpowiednie miejsce.

Edited by michallus, 04 January 2015 - 22:57.

Macbook a1398 MID 2015, A1502 Early 2015

Serwis sprzętu komputerowego Apple w Trójmieście - Mekintosz

kontakt: 535-70-60-70, (58) 341-41-45

ul. Balcerskiego 14D 80-299 Gdańsk

http://www.mekintosz.pl

#4 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 09 January 2015 - 18:54

Witam
Problem sam się rozwiązał.
Z powodu nawału pracy machnąłem ręką i pracowałem z użyciem MagicMouse.
Wczoraj z ciekawości sprawdziłem czy coś się zmieniło i ... touchpad działa.
Widocznie cokolwiek to było musiało odparować.
Pozdrawiam

 MacBook Pro ( Retina, 2012 ) 15" · 2.3 GHz Intel Core i7 · 16GB 1600 MHz DDR3 · 256GB SSD · Intel HD Graphics 4000 · NVIDIA GeForce GT 650M,
 iPhone 5s 16GB Silver, 
 iPhone SE 64GB Gold,  iPod Shuffle 2GB Silver,  Magic Mouse,  Magic Trackpad

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users