Witam,
Nie spotkałem się jeszcze z takim tematem na forum.
Mam dosyć nieskomplikowane pytanie i oczekuję rozsądnego wytłumaczenia. Przesiadłem się z iPhona 4 na 6 i nie rozumiem funkcjonalności aparatu.
W starszym modelu jak wszedłem aby zrobić zdjęcie obraz był na maxa dociągniety do rogu ekranu w telefonie:
A w 6stce jest wygląda to tak:
Nie przeszkadza mi to zbytnio, ale jestem ciekawy czym służy to rozwiązanie, a może da się to jakoś zmienić abym widział w FullSize.
Czemu mam odcięty obraz czarnym górnym paskiem menu z wyłączeniem lampy, hdr oraz zmianą kamery na przednią? Nie może to być przezroczyste? Niby obraz jest 4:3, ale jakoś ciężko mi się przestawić jak mam odcięty obraz i mam wrażenie "że nie obejmuje pełnego zdjęcia" bo mi to menu odcina. Jak przełączam na tryb WIDEO to normalnie mam rozciagniety na maxa obraz, czemu jak chce zrobić normalne 4:3 zdjęcie to mi jakiś pasek odcina i nie pokazuje tła do zrobienia zdjęcia? W 4ce WIDEO jest bez zmian, ale aparat naciąga obraz i HDR, Lampa, Przełącznik Kamery jest półprzezroczysty i nie zasłania kadru zdjęcia.
W 4ce co prawda nie ma panoramy ale właśnie chodzi mi o taki wygląd przed zrobieniem zdjęcia:
Dokładnie tak powinien być naciągniety obraz, tyle że w trybie 4:3. Funkcje 1:1 pomijam bo to wiadomo, że to kwadrat, ale czy 4:3 (w iPhone 6) nie powinno być rozciągnięte albo nie zasłonięte tym czarnym paskiem górnym menu tak jak jest w (iPhone 4/4S) ? Da się to jakoś przestawić? Robienie zdjęć starszym modelem aparatu przyzwyczaiło mnie do czego innego i troszkę mnie drażni, że mi coś "przysłania" pełny obraz. Nie jest to wielka wada, da się żyć oswoiłem się z innym trybem i jestem upierdliwy.
Dla większej upierdliwości dodam, że po zrobieniu zdjęcia nie jest ono w pełni wyświetlane tak jak te które bym sobie wgrał z komputera.
(Tam pod paskiem EDYCJA ZDJECIA jest czarne tło - czyli fotografie zrobione nie są na maxa dociągnięte do krawędzi ekranu, oraz na dole)
Czemu to tak okroili w dziwny sposób? Może jest i większy ekran, ale to chyba nie powód do tego aby zdjęcia były wyświetlane w nim "mniejsze" i nie podociągane w pełni do rozdzielczości ekranu. Nie chcę robić zdjęc i kadrować ich (przybliżając)- zdecydowanie wolałbym uchwycić to co chcę w PEŁNYM KADRZE bez żadnych edycji. Normalnie chciałbym aby było do góry pełne naciągnięcie obrazu i ikonki, z dołem przezroczystym na menu i guzik do zdjęć.
Pozdrawiam.
Edited by redrum2305, 03 January 2015 - 01:15.