Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 6 - Tryb Zdjęć / Opcje obrazu

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 redrum2305

redrum2305
  • 15 posts

Posted 03 January 2015 - 01:11

Witam,

Nie spotkałem się jeszcze z takim tematem na forum.

Mam dosyć nieskomplikowane pytanie i oczekuję rozsądnego wytłumaczenia. Przesiadłem się z iPhona 4 na 6 i nie rozumiem funkcjonalności aparatu.

W starszym modelu jak wszedłem aby zrobić zdjęcie obraz był na maxa dociągniety do rogu ekranu w telefonie:

29797-iphone4s_photos.png

A w 6stce jest wygląda to tak:

03-menu-iphone5S.jpg

Nie przeszkadza mi to zbytnio, ale jestem ciekawy czym służy to rozwiązanie, a może da się to jakoś zmienić abym widział w FullSize.

Czemu mam odcięty obraz czarnym górnym paskiem menu z wyłączeniem lampy, hdr oraz zmianą kamery na przednią? Nie może to być przezroczyste? Niby obraz jest 4:3, ale jakoś ciężko mi się przestawić jak mam odcięty obraz i mam wrażenie "że nie obejmuje pełnego zdjęcia" bo mi to menu odcina. Jak przełączam na tryb WIDEO to normalnie mam rozciagniety na maxa obraz, czemu jak chce zrobić normalne 4:3 zdjęcie to mi jakiś pasek odcina i nie pokazuje tła do zrobienia zdjęcia? W 4ce WIDEO jest bez zmian, ale aparat naciąga obraz i HDR, Lampa, Przełącznik Kamery jest półprzezroczysty i nie zasłania kadru zdjęcia.

W 4ce co prawda nie ma panoramy ale właśnie chodzi mi o taki wygląd przed zrobieniem zdjęcia:

02-menu-iphone5S.jpg

Dokładnie tak powinien być naciągniety obraz, tyle że w trybie 4:3. Funkcje 1:1 pomijam bo to wiadomo, że to kwadrat, ale czy 4:3 (w iPhone 6) nie powinno być rozciągnięte albo nie zasłonięte tym czarnym paskiem górnym menu tak jak jest w (iPhone 4/4S) ? Da się to jakoś przestawić? Robienie zdjęć starszym modelem aparatu przyzwyczaiło mnie do czego innego i troszkę mnie drażni, że mi coś "przysłania" pełny obraz. Nie jest to wielka wada, da się żyć :D oswoiłem się z innym trybem i jestem upierdliwy.

Dla większej upierdliwości dodam, że po zrobieniu zdjęcia nie jest ono w pełni wyświetlane tak jak te które bym sobie wgrał z komputera.

01-menu-iphone5S.jpg

(Tam pod paskiem EDYCJA ZDJECIA jest czarne tło - czyli fotografie zrobione nie są na maxa dociągnięte do krawędzi ekranu, oraz na dole)

Czemu to tak okroili w dziwny sposób? Może jest i większy ekran, ale to chyba nie powód do tego aby zdjęcia były wyświetlane w nim "mniejsze" i nie podociągane w pełni do rozdzielczości ekranu. Nie chcę robić zdjęc i kadrować ich (przybliżając)- zdecydowanie wolałbym uchwycić to co chcę w PEŁNYM KADRZE bez żadnych edycji. Normalnie chciałbym aby było do góry pełne naciągnięcie obrazu i ikonki, z dołem przezroczystym na menu i guzik do zdjęć.

Pozdrawiam.

Edited by redrum2305, 03 January 2015 - 01:15.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 03 January 2015 - 10:07

Krótkie pytanie, jak wyobrażasz sobie, żeby obraz 4:3 był na pełnym ekranie, ktory jest w proporcjach 16:9. Przecież jest to fizycznie nie możliwe.

Wideo masz na całym, bo format wideo i format ekranu to 16:9, dlatego widoe jest na całym od krawędzi do krawędzi.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 redrum2305

redrum2305
  • 15 posts

Posted 05 January 2015 - 13:47

@OleYek

Może i racja, ale zauważ że iPhone 4 nie ma ekranu 4:3, a jednak jest wyświetlany obraz podczas zdjęcia przy krawędziach ekranu, nie ma żadnych odcięć. Da się w iPhonie 6stce robić zdjęcia 16:9 aparatem? Bo w aplikacji messanger jak chcesz zrobić zdjęcie i mierzysz aparatem to jest obraz właśnie naciągnięty na 16:9. I o to mi chodzi, aby było tak w aparacie. Przecież nawet jak w ip 4 robisz zdjęcie to też masz 4:3 a jednak obraz jest na maxa podociągany do ekranu. W 6stce też tak jest tylko, że na messangerze z kolei. Dziwne.

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 05 January 2015 - 16:07

@OleYek

Może i racja, ale zauważ że iPhone 4 nie ma ekranu 4:3

Ma 3:2 czyli generalnie tyle i standard foto, dlatego masz na całym ekranie.

a jednak jest wyświetlany obraz podczas zdjęcia przy krawędziach ekranu, nie ma żadnych odcięć.

j.w.

Da się w iPhonie 6stce robić zdjęcia 16:9 aparatem? Bo w aplikacji messanger jak chcesz zrobić zdjęcie i mierzysz aparatem to jest obraz właśnie naciągnięty na 16:9. I o to mi chodzi, aby było tak w aparacie. Przecież nawet jak w ip 4 robisz zdjęcie to też masz 4:3 a jednak obraz jest na maxa podociągany do ekranu. W 6stce też tak jest tylko, że na messangerze z kolei. Dziwne.

Bo format fotograficzny nie jest w 16:9, widziałeś kiedyś aparat który robi zdjęcia natywnie w 16:9? Ja nie znam takiego aparatu. Dlatego w telefonie nie będziesz miał nigdy zdjęć w 16:9 bo to nie jest standard robienia zdjęć.

#5 redrum2305

redrum2305
  • 15 posts

Posted 06 January 2015 - 03:06

Dziwne, że w 4ce mimo, że ekran jest mniejszy ale o tych samych proprcjach, można robić i nie ucina. A tutaj wychodzą, tylko w massengerze.

Można to ustawić jakoś w aparacie? Aby było na 3:2? Bo nie chce komuś wysyłać na messengerze i zapisywać na tel aby mieć w takich proporcjach zdjęcie.

Jeśli nie, to można zamknąć temat.

#6 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 January 2015 - 09:41

Dziwne, że w 4ce mimo, że ekran jest mniejszy ale o tych samych proprcjach, można robić i nie ucina. A tutaj wychodzą, tylko w massengerze.

Można to ustawić jakoś w aparacie? Aby było na 3:2? Bo nie chce komuś wysyłać na messengerze i zapisywać na tel aby mieć w takich proporcjach zdjęcie.

Jeśli nie, to można zamknąć temat.

Nie, 4ka nie ma tych samych proporcji ekranu co 6ka.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users