Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Szybki dysk sieciowy do Time Machine po wifi

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Damian Czaprowski

Damian Czaprowski
  • 9 posts

Posted 28 December 2014 - 21:51

Mam obecnie Liveboxa 3 do VDSLa, i chciałbym postawić dodatkowe urządzenie na którym będę mógł składować pliki i kopie zapasowe w moźliwie najkrótszym czasie dostępu.

Livebox odpada ponieważ mimo, że jest on w standardzie n to USB dla dysku ma 2.0 co mocno ogranicza prędkość.

Wiem, że połączenie w pełni kablem jest najlepsze, ale nie po to mam MacBooka by się "kablować", zastanawiam się nad Time Capsule z racji prdkości jakie oferuje po wifi - natomiast czytałem, że jest mocno ograniczony (brak możliwości podzielania na partycje)

Czy mogę prosić Was o sugestie?

#2 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 posts

Posted 29 December 2014 - 10:44

Pytanie czy zależy ci aby dzielić dysk na partycje? Czy tylko przechowywać pliki i kopie zapasowe? Time Capsule jest ograniczone, ale ma AC, co bardzo poprawia prędkość przesyłu plików.

„Żyłem jak chciałem i umrę jak mi się podoba.”

#3 Damian Czaprowski

Damian Czaprowski
  • 9 posts

Posted 29 December 2014 - 13:18

Zdecydowanie na partycje, znalazłem idealny model routera Asus DSL-AC68U - problem w tym, że wersja RT wspomagała TM a wersja DSL już nie wg. supportu Asus.

Może ktoś z Was ma ten model DSL i może powiedzieć jak się spisuje i czy faktycznie nie obsługuje AFP (cokolwiek to jest) i TM nie ruszy?

#4 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 posts

Posted 01 January 2015 - 18:11

router nie ma nic do rzeczy jaki masz. nie wiem co asus za glupoty pisze. ze jedna wersja wspomaga a inna nie. Moze chodzi o usb.   Kup sobie Synology bo bo ma wbudawny fabrycznie TM i chodzi rewelacyjnie niezaleznie od routera jaki masz bo wszystko idzie przeciez po lanie a nie usb.

#5 Damian Czaprowski

Damian Czaprowski
  • 9 posts

Posted 01 January 2015 - 19:57

router nie ma nic do rzeczy jaki masz. nie wiem co asus za glupoty pisze. ze jedna wersja wspomaga a inna nie. Moze chodzi o usb.   Kup sobie Synology bo bo ma wbudawny fabrycznie TM i chodzi rewelacyjnie niezaleznie od routera jaki masz bo wszystko idzie przeciez po lanie a nie usb.

Zdecydowanie masz racje support Asusa nie wie co mówi, kupiłem Router DSL-AC68U z racji, że mam VDSLa od TP, a może niebawem będzie dostępne w mojej okolicy światełko to i ten router smiało sobie z tym poradzi.

Z informacji jakie miałem od Asusa router nie wspiara po USB dysku pod Time Machine, co jest nieprawdą w ustawieniach "Aplikacja USB" jest możliwość włączenia opcji Time Machine ustalenia partycji oraz wielkości ile ma TM max użyć i wszystko działa poprawnie.

Dysk Synology mam w planach chwilowo chcę zarazić mieszkańców mojego domu do przechowywania danych na wspólnym dysku, mam nadzieję że przypadnie im to tak do gustu jak mi.

#6 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 01 January 2015 - 20:11

Poza backupem pierwszym (całego dysku) reszta backupów przyrostowych nie zabiera dużo czasu, poza tym na wifi one robią się w tle. Sam mam podpięty router+ap z 2.4+5GHz i nie wpływa to w ogóle na backup jak miałem tylko 2.4GHz.

W praktyce najlepiej zrobić pierwszy po kablu, a później "zapomnieć" ;)

Co innego składowanie czy wręcz praca na zdalnych plikach. Tu wydajność każdego wifi mnie nie zadowala i tylko 1GbaseT lub usb3 czy TB spełnia jako takie wymogi wygodnej pracy. Osobiście pracuję na wbudowanym ssd i dopiero wyniki pracy zapisuję na NAS które traktuję jako archiwum. Kopie TM się robią same. Nie są w żaden sposób uciążliwe, nawet gdy wgram na laptop na 2 karty z rawami po 16GB każda.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#7 Damian Czaprowski

Damian Czaprowski
  • 9 posts

Posted 01 January 2015 - 20:20

Poza backupem pierwszym (całego dysku) reszta backupów przyrostowych nie zabiera dużo czasu, poza tym na wifi one robią się w tle. Sam mam podpięty router+ap z 2.4+5GHz i nie wpływa to w ogóle na backup jak miałem tylko 2.4GHz.

W praktyce najlepiej zrobić pierwszy po kablu, a później "zapomnieć" ;)

Co innego składowanie czy wręcz praca na zdalnych plikach. Tu wydajność każdego wifi mnie nie zadowala i tylko 1GbaseT lub usb3 czy TB spełnia jako takie wymogi wygodnej pracy. Osobiście pracuję na wbudowanym ssd i dopiero wyniki pracy zapisuję na NAS które traktuję jako archiwum. Kopie TM się robią same. Nie są w żaden sposób uciążliwe, nawet gdy wgram na laptop na 2 karty z rawami po 16GB każda.

Dokładnie ja specjalnie wymieniłem Liveboxa na Asusa z AC, tylko mój Mac Book nie ma złącza RJ45 przez co kopia po kablu odpada :) ale nie było tak źle.

#8 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 01 January 2015 - 21:24

Ja mam TM zrobioną na debianie na małej maszynce robiącej u mnie głównie htpc (xbmc). Po upgrade na Yosemite zrobiłem sobie czystkę na TM i zrobiłem nowy backup. Trwał około 12h (po AC+1Gbaset do htpc), ale hamulcem był i tak dysk (też nei mam ethernetu).

Reszta backupu nie do zauważenia, gdzieś tam się kiedyś robi :)

Mam jeszcze taki "długoterminowy" backup na dysku 2.5" po usb2, podłączam go tak raz na miesiąc albo jak wgram coś bardzo dla mnie istotnego :) Też nie chce mi się go zmieniać na szybszy bo co prawda dysk za szybki nie jest, ale i ilości kilku GB nie są jakimś powodem aby te 5-10 minut które zajmuje comiesięczny backup usprawiedliwiać wymianą na coś z usb3.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users