Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

informacje dla kupujących używanego iphona

Najlepsza odpowiedź indu , 23 grudnia 2014 - 15:35

1. Sprawdzenie po numerze imei iCloud i simlocka ewentualnie blacklist

2. To, że jeden czujnik może być biały to nie oznacza, że nie był zalany. Są też inne na płycie głównej. Na odległość tego nie sprawdzisz. Ewentualnie jakieś plamy na wyświetlaczu.

3. Możliwe, że telefon był wymieniony na gwarancji w takim wypadku pudełko zostaje stare ( ewentualnie można poprosić o odpowiedni dokument od sprzedającego - potwierdzenie z serwisu)

4. Są na allegro usługi, ewentualnie http://iphoneimei.info/

5. Możesz go zrestartować

6. Jeżeli był naprawiany w nieautoryzowanych serwisach to wprawione oko może zobaczyć czy coś było robione

7. Trzeba wymienić cały korpus

8. Restore czyści wszystko ( jeżeli chodzi o dane poprzedniego użytkownika)

9. 3 zdrowaśki przed zakupem. Warto spytać o oryginalne akcesoria ( przynajmniej kabel i ładowarkę). Czy na ekranie są jakieś plamy, czy korpus nie jest pokrzywiony.

10. To już pytanie do Apple

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 gruszek3

gruszek3
  • 1 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 15:18

Witam. 

Nigdy nie miałem styczności z ios'em, stąd aby nie rozczarować się po zapłaceniu sporej kwoty, podjąłem decyzję o kupnie używanego iphona, żeby zobaczyć czy ten system będzie dla mnie ok. W moim wypadku będzie to używany iphone 5.

Dodam jeszcze, że przeczytałem kilkanaście tematów na forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na te pytania.

1. Co należy zrobić przed kupieniem używanego iphone 5? Czytałem o tym, że należy wyczyścić telefon z icloud. Czy jest coś jeszcze o czym jako kompletny laik powinienem wiedzieć?

2. Jak sprawdzić czy telefon był zalany? Rozumiem, że jeżeli nie widzę nic czerwonego w miejscu szufladki do sim, to jest ok.

3. Czy mam martwić się tym, że numer imei telefonu nie zgadza się z tym z pudełka?

4. Jak sprawdzić, czy telefon ma simlocka?

5. Czy po kupieniu telefonu mogę zresetować go do ustawień fabrycznych i nie spowoduje to katastrofy w oprogramowaniu? (kiedyś miałem telefon z orange i po przywróceniu go do ustawień fabrycznych niestety umarł)

6. Czy da się sprawdzić, czy telefon był naprawiany?

7. Czy jest możliwa wymiana boczków w iphone 5? Czy tylko najwcześniejsze partie 5tki cierpiały na szybkie odpadanie farby z boków, czy jest to bolączka wszystkich egzemplarzy tego modelu?

8. Czy jest możliwe wyczyszczenie pamięci cache choćby aplikacją w app store i czy taka istnieje?

9. Jakieś porady przed kupnem użwanej 5tki?

10. Jak długo iphone 5 może dostawać aktualizacje oprogramowania?

Użytkownik gruszek3 edytował ten post 23 grudnia 2014 - 15:19

#2 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 23 grudnia 2014 - 15:35   Najlepsza odpowiedź

1. Sprawdzenie po numerze imei iCloud i simlocka ewentualnie blacklist

2. To, że jeden czujnik może być biały to nie oznacza, że nie był zalany. Są też inne na płycie głównej. Na odległość tego nie sprawdzisz. Ewentualnie jakieś plamy na wyświetlaczu.

3. Możliwe, że telefon był wymieniony na gwarancji w takim wypadku pudełko zostaje stare ( ewentualnie można poprosić o odpowiedni dokument od sprzedającego - potwierdzenie z serwisu)

4. Są na allegro usługi, ewentualnie http://iphoneimei.info/

5. Możesz go zrestartować

6. Jeżeli był naprawiany w nieautoryzowanych serwisach to wprawione oko może zobaczyć czy coś było robione

7. Trzeba wymienić cały korpus

8. Restore czyści wszystko ( jeżeli chodzi o dane poprzedniego użytkownika)

9. 3 zdrowaśki przed zakupem. Warto spytać o oryginalne akcesoria ( przynajmniej kabel i ładowarkę). Czy na ekranie są jakieś plamy, czy korpus nie jest pokrzywiony.

10. To już pytanie do Apple

Użytkownik indu edytował ten post 23 grudnia 2014 - 15:41

#3 grzechotek

grzechotek
  • 111 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 15:37

1. Poprzedni właściciel powinien przywrócić telefon do ustawień fabrycznych, bo potem jest problem z konfiguracją swojego konta. Ponieważ trzeba znać ID i hasło i go nie aktywujesz.

2. Tego nie wiem.

3. Zawsze istnieje prawdobodobieństwo, że był kradziony a pudełko kupione.

4. Na serwisie aukcyjny jest takaowa opcja za 5zł bodajrze.

5. patrz punkt 1.

6. Nie wiem, może patrz po śróbkach u dołu w jakim są stanie.

7. Wymienić się, ale to przejście przez mękę.

8. Chyba jest taka opcja, nie pamiętam.

9. iPhona 5 nie kupuj, jak już chcesz telefon tej marki to weś 5S.

10. Raczej już nie dostanie, może drobne poprawki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych