witam,
Czytałem dziesiątki wątków na ten temat, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi dlatego zakładam nowy temat. Może ktoś znajdzie rozwiązanie lub postawi wstępną diagnozę.
Do dnia wczorajszego (11/12/14) pracowałem na moim macbook'u (macbook alu unibody 2.0 C2D, 8GB RAM, 9400m) bez najmniejszych problemów, nieprzerwanie od 5ciu lat. Nie jestem w stanie wskazać żadnych symptomów, które mogłyby świadczyć o tym co się stało. Wczorajszej nocy podczas oglądania filmu zgasł ekran (pozostał dźwięk filmu). Zamknąłem macbook'a - przeszedł w stan uśpienia, otworzyłem - pojawił się dźwięk, ale nadal nie było obrazu (chyba, że wysiadło podświetlenie, a siedząc w nocy nie byłem w stanie tego stwierdzić). Po tym wyłączyłem macbook'a na twardo przyciskiem power, próbowałem włączyć - nie przyniosło to skutku. Od tego czasu macbook zachowuje się tak samo - włącza się - pojawia się dioda od dysku, słychać dźwięk cdromu, wentylatora (coś tam mieli w sposób prawidłowy) i bardzo cichy gong powitalny, na ekranie (bez podświetlenia pojawia się jabłko) - po chwili macbook się wyłącza tak jakby stracił źródło zasilania.
Próbowałem następujących rzeczy:
Przytrzymywałem przycisk power 8 sek i uruchamiałem macbook'a
Uruchamiałem macbook'a na baterii i zasilaczu, na samej baterii i na samym zasilaczu ( zielona/pomarańczowa dioda się świeci - wygląda na to, że zasilanie jest sprawne)
Wyjąłem dysk i uruchamiałem macbook'a z dyskiem i bez dysku
Podłączyłem macbook'a przez firewire/hdmi do telewizora
Nic nie przyniosło rezultatu.
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ponieważ jestem w kropce, a nie wiem czy jest sens naprawiać tak stary sprzęt.
Mam nadzieję, że nie chodzi o dysk i dam radę zgrać dane przez 'target disk mode'?
Co myślicie o tym przypadku?
Pozdrawiam
Karol
update: po włączeniu i zastosowaniu command+alt+p+r pojawił się standardowy głośny gong - niestety bez zmian jeśli chodzi o inne aspekty
udpate2: po włączeniu i zastosowaniu command+alt+r macbook włączył się i po chwili pojawiła się komenda - "to use english for the main language press the return key" - widzę, że coś pojawiło się na ekranie przez prześwit od jabłka od drugiej strony, ale nadal jest zero podświetlenia
update3: przy pomocy command+alt+r udało się włączyć 'urządzenia os X' i sprawdzić dysk: pokazuje, że recovery wydaje się być prawidłowe, ale przy sprawdzaniu woluminu Macintosh HD pokazuje niewłaściwą strukturę węzła i nieprawidłowe połączenia siostrzane - wolumin Macintosh HD uległ awarii i wymaga naprawy.
Czy to już pewne, że dysk jest uszkodzony? Możliwe, że popsuł się od tak sobie? Jak mogę odzyskać dane? I dlaczego ekran nie jest podświetlony skoro uszkodzeniu uległ dysk?
Pozdrawiam.
Użytkownik fanatic92 edytował ten post 12 grudnia 2014 - 16:05