Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Biała lista

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 19:59

Witam

Piszę z zapytaniem dotyczącym skonfigurowania białej listy. Pracuję w szkole korzystamy z internetu bezprzewodowego dostawcy Dialog.

Połączenie jest zabezpieczone hasłem, ale nasi uczniowie szybko wykradają je jakiemuś nauczycielowi.

Akurat nie miałabym nic przeciwko temu, żeby uczniowie korzystali z naszej sieci, ale nasza szkoła (bardzo duża ponad 1000uczniów) korzysta z dziennika elektronicznego i bez szybkiego łącza, strony nie działają a szkoły nie stać w tej chwili na drugie łącze.

Z tego co wiem, można w konfiguracji wifi ustawić białą listę z adresami MAC komputerów i wtedy nikt z uczniów nie będzie mógł się zalogować do naszej sieci. Zebranie adresów Mac ze 100 komputerów to dla mnie nie problem. Problem jest tylko z szkolnym administratorem sieci, który twierdzi, że w naszej szkole nie da się tak zrobić ponieważ mamy jakieś punkty? i jakieś tam inne rzeczy. Czy rzeczywiście może być z tym problem? Proszę o pomoc.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 December 2014 - 22:02

Wszystko się da. Zmieńce administratora, oczywiście może to wymagać rekonfiguracji sieci bądź dokupienia sprzętu, ale da się wszystko.

EDIT: Nie wykradają, kilka szkół poprawiałem już, pewnie jest ustawiony zwykły WEP jako szyfrowanie, a to się łamie zwykłym smartfonem w 10 minut...

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 11 December 2014 - 22:03

nie zazdraszczam ADM sieci… pewnie nauczyciel informatyki kotry skonczyl podyplomowke… i pojecie ma o paincie a nie sieciach...

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#4 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 22:33

Uczniowie są słabi w tych sprawach, większość z nich jest na etapie wyłączania komputera stacjonarnego w ten sam sposób jaki go włączyło, a MS office to dla nich system operacyjny więc opcję hackingu wykluczam. Prościej jest podejść do laptopa nauczyciela, który zostawia urządzenie podczas przerwy lub wręcz daje uczniowi w celu pomocy w czymś tam, uczeń wtedy ma mnóstwo czasu na skopiowanie hasła.

Nasz administrator to osoba z zewnątrz. On ma problem ze zmianą hasła, kiedy go o to proszę to robi to z ogromną niechęcią. O ustawienie tej białej listy też go prosiłam, ale tak jak wyżej napisałam odpowiedział mi, że tak się raczej nie da. I niestety wczoraj zminieliśmy hasło a widzę dziś w naszym dzienniku elektronicznym, że uczniowie logują się już dzisiaj z szkolnego ip. Załamka....

#5 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 11 December 2014 - 22:45

na wiekszosci ruterow mozna ustawic jakie adresy MAC maja byc blokowane lub jakie maja zezwolenie…

skad jestes - moze cos w temacie zaradze - zawsze mozna sie zdalnie polaczyc i to zrobic

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#6 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 22:52

Jestem z Warszawy. Może można byłoby poprosić o jakąś instrukcję?

#7 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 11 December 2014 - 22:54

jaki model rutera/ruterow?

#8 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 22:59

Nie wiem, wszystko jest chronione przez pana administratora. Wiem tylko, że korzystamy z usłogodawcy Dialog/Netia. Czy można to sprawdzić przez cmd?

W domu mam UPC, takie ustawienie jest bardzo proste.

#9 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 December 2014 - 23:00

Uczniowie są słabi w tych sprawach, większość z nich jest na etapie wyłączania komputera stacjonarnego w ten sam sposób jaki go włączyło, a MS office to dla nich system operacyjny więc opcję hackingu wykluczam. Prościej jest podejść do laptopa nauczyciela, który zostawia urządzenie podczas przerwy lub wręcz daje uczniowi w celu pomocy w czymś tam, uczeń wtedy ma mnóstwo czasu na skopiowanie hasła.

Nie doceniasz uczniów. Wystarczy na 1000 osób 5-10 którzy takie coś umieją a jak znam życie z 20 spokojnie się znajdzie.

Nasz administrator to osoba z zewnątrz. On ma problem ze zmianą hasła, kiedy go o to proszę to robi to z ogromną niechęcią. O ustawienie tej białej listy też go prosiłam, ale tak jak wyżej napisałam odpowiedział mi, że tak się raczej nie da.

Na rynku jest duża konkurencja, myślę, że spokojnie znajdziedzie kogoś bardziej kompetentnego.

I niestety wczoraj zminieliśmy hasło a widzę dziś w naszym dzienniku elektronicznym, że uczniowie logują się już dzisiaj z szkolnego ip. Załamka....

Podejrzeć prosto hasła do WiFi się nie da, więc stawiam na kiepskie zabezpieczenia i WEP, tudzież jakieś dziury w waszej sieci. Najprościej i wcale nie tak drogo, będzie wziąć inną firmę, która Wam porządek z tym zrobi, bo przez forum nie za bardzo da się pomóc.

#10 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 11 December 2014 - 23:07

wystarczy ze jakis komp dziala w pracowni po wifi - podgladnac haslo sieci wtedy jest banalne.

mysle ze raczej czas na zmiane Admina bo przepraszam za szczerosc ale sam/sama sobie z tym nie dasz rady. poszukaj kogos innego

#11 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 23:10

Nie da się podejrzeć hasła do wifi w komputerze? A można chociażby skopiować je z tego samego miejsca skąd się je wpisuje.

Znam wszytskich uczniów, hacking odpada w 100%, ale za to mamy dzieci nauczycieli... więc wiadomo...

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 December 2014 - 23:15

Przede wszystkim komputery w szkole nie powinny działać po WiFi tylko po kablu. Potrzebny jest tam specjalista, tematu nie da się tutaj ogarnąć bez audytu. Nauczycielom nie trzeba hasła podawać, wystarczy raz porządnie sieć skonfigurować i nauczyciele nie muszą znać hasła. Wystarczy, że zna je osoba, która skonfiguruje wszystkie komputery, które MUSZĄ mieć hasło dostępu i nie mogą być zalogowane pozostawione bez dozoru. Są to podstawowe wymogi bezpieczeństwa. Jeżeli nauczyciele tak robią, da się powąłczać w systemie ograniczenia, żeby poza Adminem nikt nie mógł grzebać. Musisz zatrudnić specjalistę inaczej nie ogarniesz problemu.

#13 kalista111

kalista111
  • 6 posts

Posted 11 December 2014 - 23:24

Może i nie dam rady, ale chętnie poznałabym różnicę. Tak jak napisałam w domu, mogę to zrobić szybko, bez problemu. Jeśli za dużo wyjaśniania to ok, może lepiej nie. Dzięki w każdym razie za odpowiedzi. Ja akurat nie zatrudniłam tego pana admina, ale myślę, że mam dużo do powiedzenia w tej sprawie więc może rzeczywiście zmiana by się przydała.

Mamy w szkole 35 oddziałów, 100 nauczycieli, około 15 komputerów stacjonarnych i 40 laptopów. Połączenie przez kabel nie jest możliwe dlatego głównie, że nie wszędzie jest on rozprowadzony. Odpowiedzialność i rozgarnięcie nauczycieli to inna sprawa.

Widziałam w jednym z komputerów zablokowaną możliwość podglądu hasła (w tym oknie, gdzie się je wpisuje). Hasło można wpisać, ale nie można zmienić gwiazdek na znaki. A jak to można ustawić?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users