Ceny iPhone'ów tak szybko nie spadną, natomiast Androidów tak. Ja bym brał 5s, bo za ten rok pewnie i tak będzie więcej warty niż One.
W moim 5s ateria nie trzyma źle, czasem wytrzymuje mi od 7 do 24, przy dość częstym użytkowaniu, jednak zazwyczaj muszę go ładować o 21 więc nie jest źle. Na pewno o wiele lepiej niż w One M7, którego miałem prawie rok. Nie wiem jak jest w M8, ponoć jest lepsza bateria ale nie jakoś diametralnie. Co do responsywności i szybkości działania, to na One M7 podstawowe aplikacje jak kalendarz, SMS, kontakty, kalkulator włączały się wyraźnie szybciej, aplikacje zewn. wolniej, tylko, że dla mnie te ułamki sekund nie mają wiekszego znaczenia, a w zamian mam piękne animacje. Poza tym iOS jest bardziej spójny, wiele aplikacji wygląda bardzo podobnie (ale teraz Android też zmierza w tym kierunku). Ja jestem zadowolony z przesiadki na 5s, natomiast jeśli zależy ci na większym ekranie to albo Android albo 6 jesli masz kasę. Rozmiar w 5s jest bardzo ergonomiczny, o wiele łatwiej robi się na nim cokolwiek np. idąc ulicą i trzymając telefon w 1 ręce: podstawowe czynności nie sprawiają problemów, natomiast oglądanie filmu czy czytanie czegokolwiek w necie jest niesamowicie irytujące.