Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gdzie kupić nowego iPhone'a 5S

• Please log in to reply
111 replies to this topic

#76 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 21 March 2015 - 11:22

Łatwo policzyć -

90 utworów, powiedzmy w ok 5MB na utwór:

450MB

2000 zdjęć, nie wiem jaka rozdzielczość, przyjmę może ok 3MB, jakby co dopasuj do siebie:

6000MB

Tłumacz Google: 47MB,

Messenger: 170MB,

Instagram i inne, nie mam, przyjmijmy, że razem do 2GB

450 + 6000 + 47 + 170 + 2048 = 8715MB = 8,5GB

To tak w dużym zaokrągleniu, dopasuj to sobie do swoich potrzeb, ale stawiam, że powinno wystarczyć. Do tego nie wiem ile aktualnie zajmuje iOS, pewnie do 1,5GB

Edited by Damian Dudycz, 21 March 2015 - 11:26.

#77 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 21 March 2015 - 13:19

Łatwo policzyć -

90 utworów, powiedzmy w ok 5MB na utwór:

450MB

2000 zdjęć, nie wiem jaka rozdzielczość, przyjmę może ok 3MB, jakby co dopasuj do siebie:

6000MB

Tłumacz Google: 47MB,

Messenger: 170MB,

Instagram i inne, nie mam, przyjmijmy, że razem do 2GB

450 + 6000 + 47 + 170 + 2048 = 8715MB = 8,5GB

To tak w dużym zaokrągleniu, dopasuj to sobie do swoich potrzeb, ale stawiam, że powinno wystarczyć. Do tego nie wiem ile aktualnie zajmuje iOS, pewnie do 1,5GB

Z tego co pamiętam na 16 iOS zajmuje prawie 4GB, 1,5 to zajmuje instalka.

A reszta to tak:

Zależy w jakiej jakości utwory, bo np. przed chwilą sobie wgrałem do telefonu w bezstratnej jakości 78 utworów i prawie 4GB ważą.

Zdjęć mam 1510 i ważą 4.9 GB (wszystkie są chyba w 3k lub 4k - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, robię po prostu w najlepszej jakości w ProCam2).

A resztę ci podał Damin Dudycz.

Według mnie jednak lepiej byłoby zainwestować w 32GB, bo jednak lepiej mieć te kilka GB więcej niż mniej (wiem, takie sobie tłumaczenie, ale mam tu np teraz na myśli zdjęcia - jednak więcej zrobisz i będziesz musiała przerzucić na komputer/chmurę i usunąć, a tak to sobie po prostu trzymasz na telefonie i w chmurze i nie przejmujesz się).

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#78 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 21 March 2015 - 13:47

Rzeczywiście, iOS zajmuje trochę więcej, znalazłem taką grafikę:

Apple-ios8-chart.png

Czyli zostanie ci ok 13GB. A muzyka i zdjęcia to musisz już sprawdzić ile mniej więcej ważą u ciebie, bo możesz mieć w różnych jakościach. Osobiście też bym brał 32GB. Zdjęcia robione iPhonem jak patrzę u siebie to zajmują średnio tak 1.7 - 3.5 MB.

#79 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 22 March 2015 - 20:53

Po wczorajszym dniu stwierdzam, że nie ma co się zastanawiać i brać 32GB (4GB zajęło mi 11 filmów i parę zdjęć).

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#80 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 22 March 2015 - 23:25

Koledzy, chyba trochę odchodzicie od tematu.....gdzie kupić nowego iphona 5S???

#81 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 22 March 2015 - 23:34

Allegro, iSpot, Cortland, iMad, Euro AGD RTV, operator, Komputronik, store.apple.com/pl - dosłownie wszędzie ;)

Nie pomagam na PW

#82 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 22 March 2015 - 23:36

MM, Saturn, iSpot, Cortland wzdrosły ceny nowych 5S o kilka setek.

W Orange i T-Mobile jeszcze stare oferty...

#83 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 22 March 2015 - 23:36

Wszędzie wzrosły, nawet na allegro...

Nie pomagam na PW

#84 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 22 March 2015 - 23:39

Powtórz jeszcze raz na Allegro też.....a na OLX też

Edited by landr, 22 March 2015 - 23:44.

#85 badromnce

badromnce
  • 13 posts

Posted 25 March 2015 - 17:54

Czy gdy zakupie ip w neonet to jezeli chodzi o wadliwa sztuke mam reklamowac do apple? Przepraszam za banał, to bedzie pierwszy iphone :)

#86 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 29 March 2015 - 19:10

Możesz reklamować w dowolnym serwisie (np. Cortland, iSpot, iMad i inne), który świadczy usługi serwisowe dla Apple.

#87 mkamelg

mkamelg
  • 166 posts

Posted 02 April 2015 - 22:29

Koledzy, chyba trochę odchodzicie od tematu.....gdzie kupić nowego iphona 5S???

Ja kupiłem w Redcoon. 5s 64GB bo nigdzie indziej już nie szło go kupić. W kolorze gold czyli złotym, niestety inne już nie są dostępne. Kupiłem go w tym sklepie bo poza dostępnością i atrakcyjną ceną (w porównaniu do oficjalnego Apple Store) chyba jako jedyny "sam z siebie" podpowiada potencjonalnemu klientowi do kogo zwrócić się z telefonem jeśli wyniknie z nim jakiś problem:

http://www.redcoon.p...irservice-A#150

Jako że Redcoon należy do niemieckiego holdingu Media-Saturn (właściciela marek Media Markt, Saturn i Redcoon) to podejrzewam że dużo towaru "idzie prosto z Niemiec". Mój egzemplarz pochodzi z dystrybucji przeznaczonej na rynek niemiecki i holenderski (naklejka z tyłu na pudełku i "papierki" w środku są w tych dwóch językach). Telefon tak się przedstawił (po aktywacji i włączeniu "Znajdź mój iPhone"):

oa0i74.jpg

Jest to model A1457, Part No. ME440DN/A "Approved in all EU countries". Firmowo miał zainstalowany iOS w wersji 7.1

Ponieważ ostatnio montowałem kartę SIM w w swoim wcześniejszym telefonie (iPhone 4s) ponad dwa lata temu to mogłem o czymś zapomnieć... O co mi chodzi? Przed pierwszym uruchomieniem tego świeżo zakupionego 5s miałem już zamontowaną kartę SIM w środku, odpalam, odpowiadam na parę pytań i dochodzę do momentu kiedy mam wpisać kod PIN. Wpisuję, akceptuję i... nic, nie idzie dalej. Co jest, simlock czy co? Ta prośba o PIN wyskoczyła jeszcze zanim smartfon poprosił mnie o połączenie się z Internetem po Wi-Fi. Chciałem być zbyt szybki czy co?

Wyłączyłem 5s, wyjąłem kartę SIM, włączyłem go ponownie, kilka pytań i połączyłem się z Internetem po Wi-Fi. Coś tam zaakceptowałem, gdzieś się zalogowałem i w pewnym momencie smartfon poprosił mnie o włożenie karty SIM. Włożyłem ją, wpisałem kod PIN, zaakceptowałem i... poszło dalej bez problemów.     

Edited by mkamelg, 02 April 2015 - 23:05.

#88 Kacprzak1991

Kacprzak1991
  • 53 posts

Posted 04 April 2015 - 21:38

Ja zawsze kupuje mało używane iphony zazwyczaj jeszcze z gwarancja. Jak dla mnie cena sklepowa zawsze sporo za wysoka ;p

Edited by Kacprzak1991, 04 April 2015 - 21:44.

iPhone 4 16 GB

#89 Mr.Roju

Mr.Roju
  • 19 posts

Posted 12 April 2015 - 17:26

Jako że jest to mój pierwszy post to chciałbym na wstępie powitać wszystkich forumowiczów.

Również mam w najbliższym planie zakup iPhone'a, w związku z czy miałbym kilka pytań do bardziej zorientowanych w temacie użytkowników. Chcę kupić 5s ale w wersji 64gb, Niestety modele z tą pamięcią są trudno dostępne a jeśli już występują to tylko w wersji gold.

Dlatego swoją prośbę kieruję głównie do mkamelga, który zakupił go ostatnio w tym kolorze. Jak się sprawuje i wygląda na żywo? Byłem ostatnio w Cortlandzie w Gliwicach bo chciałem osobiście wybadać sprawę ale niestety nie mieli żadnego modelu w tej wersji kolorystycznej (tylko same silver i space grey). Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy złoty to rzeczywiście wersja bardziej dla kobiet niż facetów (tak przynajmniej wyczytałem w innych wątkach na tym forum). Chociaż z drugiej strony i tak mam  zamiar nosić go w casie lub futerale więc może nie będzie się to zbytnio rzucać w oczy  ;)

Druga sprawa. Ze względu.na niższą cenę preferowałbym zakup na allegro jednak jak wiadomo wiąże się z tym trochę większe ryzyko niż w przypadku sprawdzonego sklepu. Przeglądam na bieżąco oferty jednak praktycznie wszyscy sprzedawcy posiadają większą lub mniejszą ilość negatywów. Stąd też moja prośba-pytanie do was. Czy ktoś zna i kupował na allegro u jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy i mógłby go ewentualnie polecić?

Ostatnia kwestia w sumie została już wyjaśniona kilka postów wyżej jednak chciałbym się upewnić w 100%. Niezależnie od tego czy iPhone'a kupię na allegro czy innym sklepie stacjonarnym lub internetowym to w przypadku wystąpienia jakiejś wady fabrycznej będę go bez problemu mógł wymienić na nowy egzemplarz w dowolnym serwisie np. w gliwickim Cortlandzie?

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

#90 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 12 April 2015 - 17:32

Niezależnie gdzie kupisz, jeśli telefon jest na gwarancji możesz serwisować w dowolnym serwisie w Cortlandzie również.

#91 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2015 - 17:46

Jako że jest to mój pierwszy post to chciałbym na wstępie powitać wszystkich forumowiczów.

Również mam w najbliższym planie zakup iPhone'a, w związku z czy miałbym kilka pytań do bardziej zorientowanych w temacie użytkowników. Chcę kupić 5s ale w wersji 64gb, Niestety modele z tą pamięcią są trudno dostępne a jeśli już występują to tylko w wersji gold.
Dlatego swoją prośbę kieruję głównie do mkamelga, który zakupił go ostatnio w tym kolorze. Jak się sprawuje i wygląda na żywo? Byłem ostatnio w Cortlandzie w Gliwicach bo chciałem osobiście wybadać sprawę ale niestety nie mieli żadnego modelu w tej wersji kolorystycznej (tylko same silver i space grey). Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy złoty to rzeczywiście wersja bardziej dla kobiet niż facetów (tak przynajmniej wyczytałem w innych wątkach na tym forum). Chociaż z drugiej strony i tak mam zamiar nosić go w casie lub futerale więc może nie będzie się to zbytnio rzucać w oczy ;)

Druga sprawa. Ze względu.na niższą cenę preferowałbym zakup na allegro jednak jak wiadomo wiąże się z tym trochę większe ryzyko niż w przypadku sprawdzonego sklepu. Przeglądam na bieżąco oferty jednak praktycznie wszyscy sprzedawcy posiadają większą lub mniejszą ilość negatywów. Stąd też moja prośba-pytanie do was. Czy ktoś zna i kupował na allegro u jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy i mógłby go ewentualnie polecić?

Ostatnia kwestia w sumie została już wyjaśniona kilka postów wyżej jednak chciałbym się upewnić w 100%. Niezależnie od tego czy iPhone'a kupię na allegro czy innym sklepie stacjonarnym lub internetowym to w przypadku wystąpienia jakiejś wady fabrycznej będę go bez problemu mógł wymienić na nowy egzemplarz w dowolnym serwisie np. w gliwickim Cortlandzie?

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

Co to za bzdura z tymi kolorami? Gold lub silver dla kobiet sgray dla mężczyzn?! Bierz taki jak się TOBIE podoba. Przerobiłem wszystkie wersje kolorystyczne 5s zacząłem właśnie od golda, ale szybko zmieniłem na silvera a po kilku miesiącach wziąłem gray'a gold jednak moim zdaniem prezentuje się słabo na tle dwóch ostatnich. Szóstkę wybrałem szarą, ale kto wie może za miesiąc/dwa wezmę silvera:)

Edited by Giallorosso, 12 April 2015 - 17:48.

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#92 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 12 April 2015 - 18:07

Z kolorami telefonów podobnie jak z kolorami samochodów nie ma znaczenia czy dla kobiety czy dla mężczyzny....jest dowolność.

#93 Danioo

Danioo
  • 1057 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 April 2015 - 18:22

Również uważam, że kolor nie ma znaczenia. 3G, 3GS i 4S miałem czarne. Potem przesiadłem się na złotego 5s'a (chciałem SGray, ale po premierze w Orange zdobycie jakiegokolwiek graniczyło z cudem) i był spoko, ale miał jedną wadę - wszelkie zarysowania ramki wyglądały dużo gorzej niż w srebrnym i SGray. Od ponad czterech miesięcy używam srebrnego iPhone 6 i jest spoko ale teraz wolałbym SGray. W każdym jasnym iPhone'ie denerwujące są ślady użytkowania gniazd - szare przebarwienia pojawiające się po kilku miesiącach użytkowania.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#94 Mr.Roju

Mr.Roju
  • 19 posts

Posted 12 April 2015 - 21:00

Ok. Dzięki są szybki odzew. To chyba zdecyduję się jednak na tą złotą wersję. A wracając jeszcze do kwestii gwarancji. Piszecie, że niezależnie od tego gdzie zakupię iPhone'a to bez problemu mogę go zwrócić (wymienić) w dowolnym serwisie Apple. Tylko jak by to wyglądało w przypadku tej wersji 64gb. Z tego co się pytałem w Cortlandzie to oficjalnie dostępne są już wyłącznie wersje 16 i 32gb. Więc gdyby okazało się że po zakupie wersji 64gb mój egzemplarz miałby jakąś wadę fabryczną i musiałbym go oddać do serwisu to czy wymienią mi wtedy na wersję 32gb?

#95 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 12 April 2015 - 21:10

ja bym jednak poszukał takiego jak ja chce. Czekałem za biała 6 plusem prawie 4 tygodnie bobyły same czarne. ale widziałem ze taka chce. Kupic cos i pozniej sie z tym meczyc i sie denerwowac ze to jednak nie to do konca co sie chce - sredni pomysl

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#96 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 posts

Posted 12 April 2015 - 21:19

zastanow sie dobrze nad kolorem, poogladac w sklepie itp. Ja kupilem silvera bez ogladania innych i jestem srednio zadowolony z tego koloru :)

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#97 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 12 April 2015 - 21:24

Kolego, serwis zawsze wymiania na model jaki kupiłeś....i już nieważne czy 16 czy 32 czy 64 czy 128.

#98 mkamelg

mkamelg
  • 166 posts

Posted 18 April 2015 - 23:28

Dlatego swoją prośbę kieruję głównie do mkamelga, który zakupił go ostatnio w tym kolorze. Jak się sprawuje i wygląda na żywo?

Sprawuje się bardzo dobrze a na żywo to ja oglądam tylko jego przedni panel bo noszę go w etui o nazwie iBattz Mojo Refuel Battery Case for iPhone 5/5S.

Edited by mkamelg, 18 April 2015 - 23:29.

#99 gosia365

gosia365
  • 13 posts

Posted 19 April 2015 - 08:40

Czy jeśli podłącze do ładowania iphone, który ma np. 50 % baterii to wpływa to negatywnie na jego baterię? Lepiej czekać aż rozładuje się do końca?

#100 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 April 2015 - 09:15

gosia365 zajrzyj do instrukcji na stronie apple

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users