Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[3GS] Łapie zasięg tylko na niektórych kartach SIM

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 08 December 2014 - 16:44

Witam. Jestem Piotr, w temacie ajfonów siedzę już trochę czasu. 

Ostatnio zechciałem wrócić do 3GSa, więc zakupiłem takowego. Po sprawdzeniu IMEI okazało się że pochodzi z polskiej dystrybucji jeszcze dawnej Ery. Nie jest na czarnej liście. Jest fabrycznie bez simlocka. Rok produkcji 2009 tydzień 42.

Gdy go kupiłem okazało się że miał on baseband z iPada 06.15.00 (nie wiadomo po kiego grzyba) i 6.1.3 semi-untethered + wgrany ultrasn0w.

Włożyłem moją kartę Plusa - brak sieci. Zacząłem cudować, robić restore, downgrade'y basebandu... nic.

W końcu włożyłem kartę Orange z telefonu matki - iPhone nagle ożył, pokazał zasięg i... działa. Normalnie. Można go restartować, wyłączać/włączać 3G, wszystko w porządku.

Przekładam znowu moją kartę Plusa - złapał na 5 sekund, po czym znowu Brak sieci.

Aktualnie z oprogramowaniem zatrzymałem się na 6.1.6 bez JB i basebandem 05.16.08.

Były próby wkładania innej karty Plusa - ten sam efekt. Z Play'em też.

Próby wgrania basebandu z iPada, downgrade'u do 05.13.04 i wgrania ultrasn0w'a nic nie dały - ten sam efekt.

Ktoś wie o co może chodzić? Przekopałem już chyba całe "internety" i nie mogę nigdzie doszukać się rozwiązania.

Edited by MietasSR, 08 December 2014 - 16:46.

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 December 2014 - 16:52

Odtwórz oprogramowanie normalnie w iTunes, zeby było bez jailbeaków, dziwnych basebandów itd. Jeśli na tym nie będzie działać prawidłowo, a z tego co piszesz to nie będzie, to oznacza, ze uszkodzoną ma płytę główną lub odpiętą antenę GSM.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 08 December 2014 - 16:54

Teraz tak zrobiłem, z resztą napisałem w poście że skończyłem z najnowszym iOS 6.1.6 z oryginalnym basebandem bez JB... ehh.

Na karcie Orange telefon działa w 100% - zasięg pełen czy 3G czy 2G, można dzwonić etc. Wkładam moją kartę i brak sieci. Nie mam już siły do niego.

Antena podłączona. A co może być z płytą, że na jednych kartach chodzi a na innych nie?

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 December 2014 - 16:57

Uszkodzony zasięg, może działać na wybranych kanałach jednej sieci, a na innych nie.

Z  kartą której sieci się aktywuje?

#5 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 08 December 2014 - 16:59

Na 6.1.6 aktywacja przechodzi obojętnie którą mam kartę.

Gdy przez chwilę miałem 4.1, na karcie Plusa pokazywał komunikat "Czekam na aktywację. Może to chwilę potrwać." Po włożeniu karty Orange pokazał "iPhone został aktywowany" i normalnie zalogował się do sieci.

Kurde, ale w pewnym momencie gdy przełożyłem kartę z drugiego telefonu do iPhone'a - tylko że w mega szybkim tempie - iPhone załapał i działał normalnie na karcie Plusa dopóki go nie wyłączyłem. Potem od nowa.

EDIT: O, przed chwilą przełożyłem znowu na próbę kartę. iPhone od razu zalogował się do sieci Plusa. Mogłem dzwonić, odbierać/wysyłać SMSy, korzystać z internetu przez sieć komórkową. Do czasu np włączenia 3G czy trybu samolotowego. Po tym już się do sieci nie loguje...

Edited by MietasSR, 08 December 2014 - 17:10.

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 December 2014 - 20:31

Sprawdź nawet na tej karcie Orange czy wyszukuje wszystkich operatorów Ustawienia -> Operator -- wyłącz opcję Automatycznie i poczekaj z minutę, dwie. Powinien wyświetlić nazwy wszystkich dostępnych sieci.

#7 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 08 December 2014 - 20:33

I wyświetla wszystkie jakie są w zasięgu: T-Mobile, Plus, Orange, Play. Na dodatek wyszukuje je nawet z moją kartą Plusa.

Próbowałem wcisnąć mu Play'a, nowy starter - to samo co na Plusie - brak sieci.

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 08 December 2014 - 21:18

A na Orange do jakich nadajników się loguje do 2G czy 3G?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#9 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 08 December 2014 - 21:21

I do 2G i do 3G, żadnego kłopotu z płynnym przechodzeniem między nimi.

#10 fmc

fmc
  • 6 posts

Posted 20 December 2014 - 18:24

witam,

obawiam się, że to jest problem w którym nie jesteś sam. Mój przypadek jest następujący. iPhone 3GS model MC133PL/A baseband 05.16.08 ma problem z siecią 3G. Najpierw myślałem, że uszkodzona jest antena, a z racji tej, że telefon kwalifikował sie do "odświeżenia" to dostał kilka nowych elementów: obudowa, dotyk, kompletny dock zasilania z anteną, antenę wifi, moduł audio i inne drobiazgi. Wszystko powymieniałem, poskładałem - wygląda jak nówka... ale problem z zasięgiem nie zniknął. Zacząłem kombinować z basebandem - downgrade do 05.13.04 (dalej to samo), powrót do obecnego (dalej to samo), świeża instalacja (dalej to samo), przywrócenie kopii - wciąż bez zmian. Jak telefon znajduje się w zasięgu mocnego sygnału 3G, to jest w stanie zadziałać, czasami jest tak, że wyświetla sieć, ale nie można się dodzwonić lub zadzwonić pomimo wyświetlania zasięgu - taka jakby wewnętrzna zwiecha do chwili odświeżania wyszukiwania sieci, wtedy pojawia się Brak sieci lub Szukam sieci. Co ciekawe nie włączy się edge mimo, że jest silniejszy. Próbowałem też zmiany kart: T-Mobile, Orange, Virgin (Play) i tu się okazało, że najlepiej łapał w Virgin, pozostałe miały problem ze znalezieniem sieci. Zacząłem szukać intensywnie informacji o moim problemie z zasięgiem i co się okazało... problem ten występował już od dawna na całym świecie (znalazłem zapiski o podobnych objawach już w wersji oprogramowania 4 serii). Sprawa dotyczy oczywiście tylko niektórych egzemplarzy, gdyż mam drugiego 3GS, ale model MC134PL/A i tu jest wszystko OK. Prawidłowo działa 3G, przełącza pomiędzy zakresami, działa z dowolną kartą.

I teraz moje obserwacje:

• problem dotyczy układu przełączania pomiędzy zakresami częstotliwości E <> 3G
  • wyłączenie trybu 3G sprawia, że telefon działa bez żadnego zająknięcia
  • najprawdopodobniej jest to problem programowy, gdyż pojawił się po której aktualizacji z serii 4-tej i istnieje do ostatniej wersji oprogramowania
  • znalazłem informację, że problem dotyczył nie tylko 3GS, ale również 4S, i bodajże 5-tki

wniosek: nie pomaga nic oprócz wyłączenia trybu 3G

jest jeszcze inna teoria - tzw. spiskowa czyli, że to zabieg celowy firmy, aby zwiększyć sprzedaż nowych telefonów wprowadzono błąd w oprogramowaniu, aby utrudnić życie niektórym użytkownikom i "zmobilizować" ich do wymiany telefonu. Błąd działa np. tylko z określonymi modelami danej serii, nie jest to całkowite uszkodzenie telefonu, a tylko "mała" niedogodność.

Podobne praktyki stosują inne firmy - widziałem reportaż o telewizorach Samsunga, który używał gorszej jakości kondensatorów do bloku zasilania i umiejscowione blisko radiatora, aby szybciej wyschły. To sprawiało, że sprzęt działał przez okres gwarancyjny i kilka miesięcy po (do około 2,5 roku) po czym ulegał uszkodzeniu. Koszt wymiany modułu wynosił 200 euro, a za 300 euro klient mógł kupić nowy tv. Podobne praktyki stosuje też Philips - odczułem na własnej skórze - telefony bezprzewodowe, stacjonarna nagrywarka audio, działały dokładnie 2,5 roku po czym uległy "cudownemu" uszkodzeniu. To tzw. zaprogramowany okres przydatności do użytkowania, który jest określony na np. 3 lata - uwzględniając okres magazynowania i 2 lata u Klienta - ot taki nowoczesny sposób na zapewnienie firmie sprzedaży.

pozdrawiam,

bozzio

#11 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 04 January 2015 - 14:32

Z tym, że ta płyta ma jeszcze inną przypadłość. 

Działa w niej tylko karta Orange. TYLKO. Wtedy działa normalnie przełączanie 2G/3G i zasięg jest idealny.

Problem polega na tym że nie działa w nim żadna inna karta. Zupełnie jakby miał simlocka.

Po sprawdzeniu numeru IMEI okazało się że simlocka nie ma. I faktycznie - iTunes potrafi go aktywować z każdą kartą.

Jednak nadal "Brak sieci".

Po wejściu w "To urządzenie", przy "Sieć" pojawia się strzałeczka - po naciśnięciu otrzymuję komunikat "Telefon nie jest dozwolony".

Kupiłem drugą płytę 8GB i telefon działa w 100%, jednak to że szesnastka leży w pudełku mnie lekko denerwuje ;).

Nie wiem co z tym zrobić. Chyba będę musiał się z tym pogodzić.

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 January 2015 - 15:44

Telefon nie jest dozwolony oznacza blokadę po IMEI u operatorów.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#13 MietasSR

MietasSR
  • 10 posts

Posted 04 January 2015 - 16:36

Tak też się doczytałem. Ciekawe tylko dlaczego Orange go nie zablokowało. :D

W takim razie temat chyba wyczerpany.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users