Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone 6 czy 6 plus

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 arco81

arco81
  • 27 posts

Posted 30 November 2014 - 21:31

Witam. Jeszcze do dzisiaj byłem na 99 % pewny zakupu IP 6 + ale teraz sie zastanawiam czy nie lepiej bedzie wybrać ten mniejszy model. Powód? byłem dzisiaj w media i poraz kolejny oglądałem te dwa modele i wydaje mi sie że 6+ jest już chyba dla mnie za duży do codziennnego użtyku. Ok w domu byłby idealny do przeglądania stron internetowych gdy nie chce mi sie czasami włączać laptopa ale poza to wydaje mi sie że byłby większy problem. A wracając do dzisiejszego dnia to jak troszke dłużej nim sie pobawiłem to jest dla mnie mało poręczny jeśli chodzi o uchwyt jedną dłonią. Boję sie że zaraz mi wypadnie no i tak wielkość by się jeszcze powiekszyła, bo bez etui by sie nie obeszło. Treaz posiadam Lg g2 i to jest dla mnie chyba maksimum jeśli chodzi o wielkość. Dlatego mam prośbe do tych którzy już byli w posiadaniu 6 jak i 6+ o to czy zauważli jakieś róznice. Czyli czy jest jakaś różnica w wyświetlaczu ( wiadaomo hd i full hd) no i aparat bo to dla mnie też istotna rzecz. O baterie nie pyam bo wiem że 6+ jest lepsza.

#2 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 November 2014 - 21:35

Miałem 6+ i teraz mam 6. Zamieniłem, bo faktycznie 6+ jest sporo za duża. Jeśli chodzi o inne różnice to nie zauważyłem. Aparat ten sam, wyświetlacz również. Bierz zwykłą 6. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#3 arco81

arco81
  • 27 posts

Posted 30 November 2014 - 21:52

Tak chyba zrobię, bo jakoś sobie nie wyobrażam jadac autem odbierać telefon o takim dużym gabarycie :)

Edited by arco81, 30 November 2014 - 21:59.

#4 daf

daf
  • 121 posts

Posted 30 November 2014 - 23:27

Ja strasznie się broniłem przed 6+, narzekałem, że za wielki, ale musiałem kupić ze względu na testowanie aplikacji. Nie żałowałem ani przez moment. Po 2-3 dniach tak się przyzwyczaiłem, że teraz 6 jest dla mnie za mała. W tej chwili muszę przyznać, że niepotrzebnie się bałem tego rozmiaru. Nie jest tak wygodny jak 4 czy 5, ale 6 to gorszy wybór, bo ani to 5 ani 6+ - mniejszy ekran, ale jedną ręką i tak ciężko obsługiwać. To już w takim razie wolę mieć większy ekran.

#5 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 01 December 2014 - 09:46

Ja od początku chciałem 6+. Oczywiscie, ze wzgledu na przyzwyczajenia oraz obly ksztalt nowych iPhonow musialem popracowac nad nowym chwytem ;) W tym celu zakupilem Puro 0,3 mm grubosci i w ten sposob wyrobilem sobie pewny chwyt i przyzwyczajenie do nowego rozmiaru :) (nie patrzcie na Gielde/Zamienie - to iPhone mojego ojca, ktory mu sie zwyczajnie w kieszeni nie miejsci i chce zamienic na 5S. To przyzwyczajenie starszej osoby).

Ja osobiscie wybralbym model 6+ czyli taki jaki posiadam. Tutaj ekran ma troche wieksza rozdzielczosc oraz wiecej ppi. Poza tym jest wiekszy :) Oprocz tego aparat posiada optyczna stabilizacje obrazu. Zwykla szostka tego nie posiada. Moim zdaniem to jest dosc wazna sprawa jesli chodzi o filmowanie materialu wideo w trudnych warunkach. Ostatnio filmowalem mojego synka ktory poczynia pierwsze kroki na rowerku. Filmowalem takze jezdzac na swoim rowerze. Efekt jest niesamowity. Zadnych wstrzasow i niewyraznego obrazu. Stabilizacja cyfrowa to nie to samo co optyczna.

Oczywiscie effe moze miec racje jesli chodzi o wielkosc - zwykla szostka napewno bedzie bardziej poreczna. Wydaje mi sie, ze to kwestia przyzwyczajenia. Ja od razu bralem 6+. Stwierdzilem, ze lepiej miec wiecej niz mniej. No ale to juz indywidualna sprawa kazdego z nas :)

Edited by radzion, 01 December 2014 - 09:47.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#6 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 01 December 2014 - 22:06

Wszystko kwestia przyzwyczajenia. 6+, jezeli juz sie przyzwyczaisz, to nie bedzie Ci stwarzal problemow w uzytkowaniu. Ogromnym plusem jest bateria, ktora trzyma spokojnie dwa dni. Tak to roznic jako takich nie ma. Ja bym Ci radzil zaryzykowac z 6+, malo jest osob, co potem wymieniaja z wiekszego na mniejszy modem niz z wiekszego na mniejszy.
Telefon: iPhone 6 Plus 64GB Spacegray , iPhone 6 64GB Gold, Tablet: iPad Pro 9,7" 128GB
Komputer: MacBook Pro 15" z wyswietlaczem Retina, 2,3GHz, Intel Core i7, 16GB RAM

#7 arco81

arco81
  • 27 posts

Posted 01 December 2014 - 23:51

Stwierdziłem że jednak kupie zwykłą 6 a pózniej sobie dokupie ipada mini. Ale to troszke pozniej :)

#8 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2014 - 08:35

Myślę, że to dobry wybór. 

Po prostu iP6plus mógłby się dla Ciebie okazać jednak za duży i nie wygodny do codziennego użytkowania. 

W moim przypadku tak było, dlatego po 3 tygodniach sprzedałem i kupiłem zwykłą 6, teraz jest idealnie :) 

6 Plus i tak by Ci w 100% nie zastąpił tabletu, więc iPhone 6 + iPad to bardzo dobre połączenie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#9 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 posts

Posted 05 January 2015 - 15:23

Ja strasznie się broniłem przed 6+, narzekałem, że za wielki, ale musiałem kupić ze względu na testowanie aplikacji. Nie żałowałem ani przez moment. Po 2-3 dniach tak się przyzwyczaiłem, że teraz 6 jest dla mnie za mała. W tej chwili muszę przyznać, że niepotrzebnie się bałem tego rozmiaru. Nie jest tak wygodny jak 4 czy 5, ale 6 to gorszy wybór, bo ani to 5 ani 6+ - mniejszy ekran, ale jedną ręką i tak ciężko obsługiwać. To już w takim razie wolę mieć większy ekran.

Mam identyczne odczucia, 6 i tak się nie da jedną ręką obsługiwać więc czemu nie iść na całość :-D

#10 minister23

minister23
  • 73 posts

Posted 06 January 2015 - 23:17

a ja kupiłem 6 po przesiadce z 5S.

Dziś mija tydzień jak go używam i jutro go zwracam - totalnie mi nie leży ...

Plusy:

-większy ekran - super sprawa

-bateria wyraźnie lepiej

-aparat miażdży w porównaniu do 5S bez kitu  widać to gołym okiem a jestem totalnym amatorem

ale, nie jestem w stanie tak dobrze, szybko i precyzyjnie  obsługiwać go jedną ręką jak 5S

dlatego decyzja o zwrocie.

A cha i uwaga - ten telefon iphone 6 "leci z rąk"  !!

przyjemny w dotyku ale jakoś dziwnie "śliski" - kilku znajomych chwile bawiąc się nim też to potwierdziło - niezbyt pewnie leży w ręce.

Zresztą ilość wątków o rozbitych ekranach to potwierdza ;-)

Dla przykładu galaxy s4 (plastik) mojego kumpla, trzyma się go zdecydowanie pewniej a gabarytami jest podobny ...

#11 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 06 January 2015 - 23:43

Przesiadłem się z 5s na 6 a następnie ostatecznie przesiadłem się na 6+ i jestem mega zadowolony z plusa. Użytkowałem 2 miesiące przeszło 6 po czym zacząłem się zastanawiać nad czymś większym co może mi zastąpić ipada mini i zarazem telefon jako jedno decyzja wymiany na 6+ była idealna i jestem mega zadowolony z tego wyboru. Telefon jak dla mnie jest za duży szybko się przyzwyczaiłem i nie chce nic mniejszego już:)

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#12 maucinek

maucinek
  • 52 posts

Posted 30 May 2015 - 15:26

Chciałbym odświeżyć wątek jako ze mam na tą chwile dylemat przy przesiadce z iPhone 5. Wielokrotnie bawiłem sie w sklepie 6 i 6+ i skłaniam sie bardziej w strone 6+. Wydaje mi sie ze jak juz zmieniać tel. To na taki ktory dostarczy jak największej różnicy względem poprzednika. Obawiam sie tylko ze bedzie to telefon niewygodny do noszenia na codzien. (Np. W kieszeni spodni). Co do używania telefonu jedna ręką to moją 5tkę i tak z reguły trzymam oburącz wiec tu nie przewiduje problemów. Moze trochę obawiam sie tego ze jak donoszą użytkownicy 6+, telefon łatwo moze wypaść z ręki. Czy ktos z was po zakupie 6+ stwierdził jednak tak jak @effe ze tel. jest nieporeczny i przesiadł sie na 6?
DELL xps 1330 red SSD iPhone 5 16GB iPad 2 16GB 3G

#13 Krzychu82

Krzychu82
  • 44 posts

Posted 31 May 2015 - 12:38

Obecnie używam iPhona 6. Przesiadłem się z iP 5. Kiedy pierwszy raz w iSpot chwyciłem do ręki nową wtedy szóstke, pomyślałem, że jest ona i tak już gigantyczna względem poprzednika. Wtedy przy zakupie różnica w cenie pomiędzy 6, a 6 Plus wynosiła coś ok. 300zł przy wersji podstawowej 16GB. Więc przy takim wydatku można powiedzieć, że nie była to różnica duża. Wybrałem ostatecznie iP6, byłem nim zachwycony. A przedewszystkim tak długo wyczekiwanym, większym ekranem. Początkowo zupełnie odrzuciłem od siebie myśli, że mógłbym kupić iP 6 Plus. Niestety, bardzo szybko. A można wręcz powiedzieć, że szybciej niż myślałem przyzwyczaiłem się do dobrego, w postaci dużego komfortowego ekranu. I zacząłem się zastanawiać jakby to było z tym 6 Plus. Mniejszą wersje wybrałem ze względu na komfort obsługi jedną ręką, a przedewszystkim możliwość codziennego i bezproblemowego noszenia telefonu w kieszeni dopasowanych spodni. Efekt ? A no efekt tego jest taki, że telefon iż mniejszy i tak nosze w torbie lub kieszeni marynarki, kurtki. Pisząc maila czy sms i tak używam obu rąk. Dzisiaj gdybym jeszcze raz miał wybierać wybrałbym 6 Plus. I to bez wahania. Nie wiem, może po prostu z czasem dojrzałem do większego ekranu. Wiem tylko tyle, że przeglądanie stron na 6 Plus byłoby dzisiaj dużo bardziej wygodne i dawałoby o wiele więcej frajdy. A przy tym lepsza bateria, aparat i wyświetlacz. Kiedy zapytałem całkiem niedawno w jednym z komisów GSM, ile musiałbym dopłacić chcąc wymienić moją używaną 6 na nowego 6 Plus, w tym samym wariancie usłyszałem, że ok. 800zł. Wydaje mi się to dzisiaj dość mało opłacalne, tym bardziej, że pewnie pod koniec września zostanie pokazana nowa wersja, pewnie z oznaczeniem "S", a tym samym zwykła 6 i 6 Plus uznane będą na rynku za po prostu "stare". Zostaje mi więc "pomęczyć" się jeszcze te 3-4 miesiące z moją mniejszą szóstką i przy wyborze nowego iPhona nie popełnić znów tego samego błędu i wybrać po prostu wersje z możliwie jak największym wyświetlaczem.

#14 maucinek

maucinek
  • 52 posts

Posted 01 June 2015 - 10:49

@Krzychu82 Wielkie dzięki za Twoja opinie. Bardzo pomogła mi w dokonaniu wyboru bo moje obawy przed 6+ były identyczne. Dzis kupiłem 6+ na Allegro. Podzielę sie wrażeniami jak do mnie dojdzie.

#15 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 June 2015 - 11:28

I dobrze zrobiłeś, najwyżej jak uznasz, że jest dla Ciebie za duży to wymienisz sobie na zwykłą 6 :) 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#16 maucinek

maucinek
  • 52 posts

Posted 05 June 2015 - 07:20

Używając 6+ od 4 dni mogę powiedzieć ze jak na razie nie żałuje wyboru. Oczywiscie nie ma sie co oszukiwać ze 6+ jest telefonem idealnym bo jego rozmiar czasem daje sie we znaki. Śledząc opinie innych użytkowników słyszałem głosy ze używanie tak dużego telefonu to kwestia przyzwyczajenia. Co mogę powiedzieć na razie to ze tel mieści mi sie do wszystkich kieszeni spodni (choć jego waga i rozmiar są dużo bardziej odczuwalne i przez to mniej komfortowe). Dodatkowo staram sie wyrobić w sobie nawyk korzystania z funkcji rechability kiedy jestem zmuszony używać tel tylko jedna ręką.

#17 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 05 June 2015 - 08:28

Polecam w 101% ip 6+ nie jest aż taki duży:)

Edited by tomczii, 05 June 2015 - 08:30.

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#18 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 05 June 2015 - 09:12

Do 6+ mozna sie przyzwyczaic, warto przez fajna baterie i fajny wyswietlacz:)
Telefon: iPhone 6 Plus 64GB Spacegray , iPhone 6 64GB Gold, Tablet: iPad Pro 9,7" 128GB
Komputer: MacBook Pro 15" z wyswietlaczem Retina, 2,3GHz, Intel Core i7, 16GB RAM

#19 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 13 June 2015 - 21:06

Ja sobie za pomocą 6+ zastąpiłem iPhone i iPada mini. Takie dwa w jednym.
Zadowolony z tego jestem bardzo, ale wiadomo. Coś za coś.
Komfort obsługi czy noszenia nigdy nie będzie taki jak w 3,5' 4S.

P.S. Bateria jest rewelacyjna. Jeżeli chodzi i trzymanie % to mam wrażenie, że bliżej jej do iPada niż do iPhone.
Miłe uczucie po zabawach z Note.
Ostrożnie!!! Po 22 robię offtopic. Lenovo Miix2, iPad Mini BLACK LTE, iPad Mini White Wifi iPhone z EKRANEM 3,5

#20 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 10 July 2015 - 00:11

Ja z kolei mam iPhone 5 i Mini , No i iPad 3 jeszcze do kolekcji. Piątka jest poręczna, do kieszeni, szczególnie gdy teraz jest lato i chodzi sie w krótkich spodenkach. Do innych zadań mam iPady, a z Mini dzięki Handoff też dzwonię :) wydaje mi się, że przy codziennym noszeniu IP 6+ mógłby mi się najzwyczajniej złamać.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users