Mavericks na czysto = koniec iPhoto
Posted 25 November 2014 - 13:50

Posted 25 November 2014 - 16:47

Posted 25 November 2014 - 16:52
Posted 25 November 2014 - 17:46

Posted 25 November 2014 - 17:55
Spróbuj kupić, ktoś tu pisał, że mu wtedy AppStore wywaliło, że już ma kupione i się pojawiło na liście. Ale nie wiem czy to zadziała.Dziękuję Koledzy !
Chyba zrobiłem za duży skok na raz: miałem wcześniej "fabrycznego" OS 10.5.8 Leopard wraz iPhoto; teraz w serwisie poprosiłem o Mavericksa na czysto, czyli z wymazaniem historii. Widzęm, że przeskoczyłem jakiś etap rozwoju. Doplacę za iPhoto, ale zgodne z OS10.9-a tego nigdzie znależć nie mogę.
Posted 25 November 2014 - 19:08
"Nie można zainstalować iPhoto na dysku „Macintosh HD”, ponieważ wymagany jest system OS X w wersji 10.10 lub nowszej. "
Posted 26 November 2014 - 13:09
Serwisy i forum zalecają dla starszych (3-6 letnich) iMac-ów właśnie Mavericsa, a nie OSX 10.10, bo Yosemite jest dla nich za ciężki (podobno). Ale pułapka z iPhoto: Mavericks sam go dziś nie posiada w składzie; nie można doinstalować aktualnej i jedynej dostępnej wersji z Apple Store, bo iP9.6….chodzi TYLKO na świeższym Yosemite
. Za rok pojawi się następca iPhoto ("Pictures"). Czyli: Maverics na czysto = iPhoto bye bye,, kolejne upgrade to szansa na zachowanie iPhoto. No, chyba że się zupełnie mylę - czy ktoś-proszę- doda miodu do tej łyżki dziegciu ?
Co do zalecen to zalezy jaki sprzet. Ja mam 10.10.1 na MBA z 2011 na C2D w podstawie i dziala fajnie... Co do iphoto to jak pisza wyzej. Ja mam iphoto na 10.10...
Posted 26 November 2014 - 17:46
Posted 26 November 2014 - 22:46

Posted 28 November 2014 - 17:12
Posted 02 December 2014 - 12:57
To chyba nie jest wyjątkowa historia: MacUżytkownik, chcąc odnowić system do Mavericksa ("na czysto") zrobił kopię m.inn. biblioteki zdjęć z iPhoto.
Zaistalował lege artis OS10.9. Systemowe źródło App Store mówi mu: nie mam nic dla Ciebie, iPhoto się dla Mavericsa skończyło. I co, kolekcję fotek można sobie......xx ? W czeluściach internetu można znaleźć iPhoto 9.5.1, 9.5. nawet iLife. Po opłukaniu można zainstalować. Ale to jest wbrew umowie.
Pozostaje niesmak, bo nie po to staliśmy sie członkiem MacRodziny, by uprawiać dziadowską partyzantkę.
PS. @MacEryk:
zgoda, iPhoto 9.5.1 jest ciut ciekawsze od wersji 9.4. normalka, młodsza wersja wprowadza zawsze ciekawe nowości.
IMHO odwrotnie z MacDziewczynami.
Posted 02 December 2014 - 14:39
Serwisy i forum zalecają dla starszych (3-6 letnich) iMac-ów właśnie Mavericsa, a nie OSX 10.10, bo Yosemite jest dla nich za ciężki (podobno). Ale pułapka z iPhoto: Mavericks sam go dziś nie posiada w składzie; nie można doinstalować aktualnej i jedynej dostępnej wersji z Apple Store, bo iP9.6….chodzi TYLKO na świeższym Yosemite
. Za rok pojawi się następca iPhoto ("Pictures"). Czyli: Maverics na czysto = iPhoto bye bye,, kolejne upgrade to szansa na zachowanie iPhoto. No, chyba że się zupełnie mylę - czy ktoś-proszę- doda miodu do tej łyżki dziegciu ?
Mi OS X 10.10.1 działa bardzo dobrze na iMacu z 2007 roku. 4GB Ram i SSD robi cuda.
Po za tym dni iPhoto są już policzone.
Edited by rybak-17, 02 December 2014 - 14:41.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Posted 10 December 2014 - 01:10
SORRY ! Zjadam kapelusz...Popełniłem błąd.
Powołałem się na konsultacje telefonicznie ze wsparciem Apple (IRL) i stamtąd pochodzi informacja, że "już nie ma iPhoto do Mavericsa i starszych edycji OS X"(przynajmniej od końca listopada).
A SĄ ! Właśnie się przekonałem. Jeśli masz otwarty rachunek w Apple Store (np. kupiłeś iLife), to w re akcji na obecność jakiejkolwiek pozycje z pakietu iLife (np. iMovie) albo starego iPhoto, sklep zaproponuje uaktualnienie do iPhoto 9.5.1, jak już na początku wątku opisał konkretnie Yellowfrog (dzięki !). Jeśli zaś nic w Apple Store nie kupowaliśmy, komputer był z OS X 10.5 + iPhoto, to po postawieniu OS X 10.9 mamy problem zmuszający co słabszych do działań NIEMORALNYCH, by pozyskać "starter" czyli np. iPhoto 9.5.
Tematy poboczne:
iPhoto będzie miało następcę-"PHOTOS" za rok (dla OS X 10.10), czyli iPhoto ma kilka ładnych lat życia w roli prościutkiej przeglądarki-organizera fotograficznej masówki.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users