Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 1 votes

Mavericks na czysto = koniec iPhoto

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 25 November 2014 - 13:50

Serwisy i forum zalecają dla starszych (3-6 letnich) iMac-ów właśnie Mavericsa, a nie OSX 10.10, bo Yosemite jest dla nich za ciężki (podobno). Ale pułapka z iPhoto: Mavericks sam go dziś nie posiada w składzie; nie można doinstalować aktualnej i jedynej dostępnej wersji z Apple Store, bo iP9.6….chodzi TYLKO na świeższym Yosemite :( . Za rok pojawi się następca iPhoto ("Pictures"). Czyli: Maverics na czysto = iPhoto bye bye,, kolejne upgrade to szansa na zachowanie iPhoto. No, chyba że się zupełnie mylę - czy ktoś-proszę- doda miodu do tej łyżki dziegciu ?

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 25 November 2014 - 16:47

Jak miałeś kupione iPhoto w App Store lub było razem z nowym kompem (tak jak u mnie razem z Mavericksem) to na Mavericks (ja np. wróciłem z Yosemite) instaluje sie bez problemu wersja starsza. Screen-dowód.

Dołączona grafika

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 November 2014 - 16:52

Dokładnie tak. Jeśli wcześniej miałeś kupione starsze iPhoto to da się pobrać poprzednią wersję, będzie też ona w dziale Kupione.

#4 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 25 November 2014 - 17:46

Dziękuję Koledzy ! Chyba zrobiłem za duży skok na raz: miałem wcześniej "fabrycznego" OS 10.5.8 Leopard wraz iPhoto; teraz w serwisie poprosiłem o Mavericksa na czysto, czyli z wymazaniem historii. Widzęm, że przeskoczyłem jakiś etap rozwoju. Doplacę za iPhoto, ale zgodne z OS10.9-a tego nigdzie znależć nie mogę. :(

#5 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 25 November 2014 - 17:55

Dziękuję Koledzy !
Chyba zrobiłem za duży skok na raz: miałem wcześniej "fabrycznego" OS 10.5.8 Leopard wraz iPhoto; teraz w serwisie poprosiłem o Mavericksa na czysto, czyli z wymazaniem historii. Widzęm, że przeskoczyłem jakiś etap rozwoju. Doplacę za iPhoto, ale zgodne z OS10.9-a tego nigdzie znależć nie mogę. :(

Spróbuj kupić, ktoś tu pisał, że mu wtedy AppStore wywaliło, że już ma kupione i się pojawiło na liście. Ale nie wiem czy to zadziała.

#6 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 25 November 2014 - 19:08

Oczywiście chciałem kupić iPhoto, ale Apple Store nie było łaskawe i zakomunikowało:
"Nie można zainstalować iPhoto na dysku „Macintosh HD”, ponieważ wymagany jest system OS X w wersji 10.10 lub nowszej. "

#7 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 November 2014 - 13:09

Serwisy i forum zalecają dla starszych (3-6 letnich) iMac-ów właśnie Mavericsa, a nie OSX 10.10, bo Yosemite jest dla nich za ciężki (podobno). Ale pułapka z iPhoto: Mavericks sam go dziś nie posiada w składzie; nie można doinstalować aktualnej i jedynej dostępnej wersji z Apple Store, bo iP9.6….chodzi TYLKO na świeższym Yosemite :( . Za rok pojawi się następca iPhoto ("Pictures"). Czyli: Maverics na czysto = iPhoto bye bye,, kolejne upgrade to szansa na zachowanie iPhoto. No, chyba że się zupełnie mylę - czy ktoś-proszę- doda miodu do tej łyżki dziegciu ?

Co do zalecen to zalezy jaki sprzet. Ja mam 10.10.1 na MBA z 2011 na C2D w podstawie i dziala fajnie... Co do iphoto to jak pisza wyzej. Ja mam iphoto na 10.10...

#8 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 November 2014 - 17:46

U mnie było nieco inaczej. 5 lat temu dostałem do nowego Maca iLife '08 i z niego miałem iPhoto. Przy poprzednim użytkowaniu Mavericksa, App Store proponował mi zakup iPhoto 9, ale się nie skusiłem. Kiedy zainstalowałem Yosemite, iPhoto otrzymałem for free. Po paru tygodniach wróciłem do Mavericksa i kiedy pobierałem update'y, okazało się że mam iPhotos w Purchased i dalej było tak, jak u Yellowfroga - zainstalowało mi się 9.5.1.

#9 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 26 November 2014 - 22:46

Temat wydawał mi się zagmatwany, więc o wyjaśniene poprosiłem pomoc Apple; i tak (nieautoryzowane oczywiscie): 1. iPhoto to dodatkowy progam Apple'a dodawany (lub nie) gratis (lub nie) do komputera. np. do kompów z Leopardem był w zestawie, do aktualnego Yosemite jest gratis dodatkiem. Powyższe dla 95 proc z Was jest truizmem. Linia iPhoto (nie pamiętam nr wersji) z czasów Leoparda skończyła się bezpotomnie - ale mozna było wkupić się w następcę przez iLife (płatne). 2.dzisiaj użytkownik, który zainstalował czystego Mavericsa (w sensie: system operacyjny) NIE MA możliwosci zainstalowania sobie kopmpatybilnej z OS 10.9 wersji IPhoto. Dla uzytkowników mających wcześniej Liony10.8 czy nabywców iLife była dostępna w Apple Store odpowiednia wersja ( aż do 9.5). Ale.... od 15 listopada już jej NIE MA. KONIEC wsparcia. Pomoc Apple poleca poszukać innych podobnych programów (sic!) 3. Wyjscie z impasu to zainstalowanie Yosemite i pobranie gratis iPhoto 9.6 albo zainstalowanie "down" Leoparda i iPhoto z płyty. :) Albo partyzantka - szukanie w sieci starszej wersji PS. Należy zakupić nowego iMaca albo zaprosić na wieczór koleżankę z iPhoto 9.4 na pendrivie ;). Powyższe to zbiór uzyskanych przeze mnie informacji - może gdzieś są nieścisłości ? Koledzy Yellowfrog, macsupport, sancruz3, MacEryk - dzięki za podpowiedzi.

#10 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 November 2014 - 17:12

Ja osobiście zamiast tej z 9.4 zaprosiłbym koleżankę z iPhoto 9.5.1 - dziewczyna może jest trochę brzydsza, ale ma za to ostatnią wersję iPhoto chodzącą pod Mavericksem ;-) Co do wersji 9.4 to można do niej zupdate'ować iPhoto z iLife '11, czyli dodawanego gratis od jego premiery aż do niedawna.

#11 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 02 December 2014 - 12:57

To chyba nie jest wyjątkowa historia: MacUżytkownik, chcąc odnowić system do Mavericksa ("na czysto") zrobił kopię m.inn. biblioteki zdjęć z iPhoto.
Zaistalował lege artis OS10.9. Systemowe źródło App Store mówi mu: nie mam nic dla Ciebie, iPhoto się dla Mavericsa skończyło. I co, kolekcję fotek można sobie......xx ? W czeluściach internetu można znaleźć iPhoto 9.5.1, 9.5. nawet iLife. Po opłukaniu można zainstalować. Ale to jest wbrew umowie.
Pozostaje niesmak, bo nie po to staliśmy sie członkiem MacRodziny, by uprawiać dziadowską partyzantkę.
PS.  @MacEryk:
zgoda, iPhoto 9.5.1 jest ciut ciekawsze od wersji 9.4. normalka, młodsza wersja wprowadza zawsze ciekawe nowości.
IMHO odwrotnie z MacDziewczynami.

#12 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 02 December 2014 - 14:39

Mi OS X 10.10.1 działa bardzo dobrze na iMacu z 2007 roku. 4GB Ram i SSD robi cuda. 

Po za tym dni iPhoto są już policzone. 

Edited by rybak-17, 02 December 2014 - 14:41.

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#13 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 10 December 2014 - 01:10

SORRY ! Zjadam kapelusz...Popełniłem błąd.
Powołałem się na konsultacje telefonicznie ze wsparciem Apple (IRL) i stamtąd pochodzi informacja, że "już nie ma iPhoto do Mavericsa i starszych edycji OS X"(przynajmniej od końca listopada).
A SĄ ! Właśnie się przekonałem. Jeśli masz otwarty rachunek w Apple Store (np. kupiłeś iLife), to w re akcji na obecność jakiejkolwiek pozycje z pakietu iLife (np. iMovie) albo starego iPhoto, sklep zaproponuje uaktualnienie do iPhoto 9.5.1, jak już na początku wątku opisał konkretnie Yellowfrog  (dzięki !). Jeśli zaś nic w Apple Store nie kupowaliśmy, komputer był z OS X 10.5 + iPhoto, to po postawieniu OS X 10.9 mamy problem zmuszający co słabszych do działań NIEMORALNYCH, by pozyskać  "starter" czyli np. iPhoto 9.5.  
Tematy poboczne: 
iPhoto będzie miało następcę-"PHOTOS" za rok (dla OS X 10.10), czyli iPhoto ma kilka ładnych lat życia w roli prościutkiej przeglądarki-organizera fotograficznej masówki.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users