Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Klawisz Insert w Mavericks - program DOS przez VPN na pulpicie zdalnym Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 madizal

madizal
  • 248 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 listopada 2014 - 21:45

Witajcie, użytkuję od ponad 3 lat komputery MAC za pomocą których, przez pulpit zdalny i VPN loguję się do komputerów pracujących pod kontrolą Windows. Działałem na różnych programach "firmowych": typu Symfonia, Left Hand i inne księgowe. Tym razem bezwzględnie potrzebuję użytkować program DOS-owy, który oczywiście odpala drukuje itd, lecz nie potrafię ujarzmić braku klawisza INSERT - to podstawowy klawisz funkcyjny w interesującym mnie programie. Fn + Enter oczywiście nie działa inne wyczytane sposoby również. Posługiwałem się dwoma różnymi programami do pulpitu zdalnego: ulubiony Klient usługi podłączanie pulpitu zdalnego firmy Microsoft dla komputerów MAC, oraz 2X RDP, lecz nie znalazłem interesującej mnie funkcjonalności zastępującej na windowsowej klawiaturze -klawisz Insert. Bardzo proszę o pomoc i wskazówki. Pozdrawiam

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 listopada 2014 - 22:05

Mnie również na maku brakuje klawiszy "Print Screen", "Pause/Break", "Home", "End", "Page Up", "Page Down". Ale zazwyczaj mam pod ręką klawiaturę PC i to mi rozwiązuje sprawę.

#3 madizal

madizal
  • 248 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 listopada 2014 - 22:16

Klawiatury zewnętrznej nie sprawdzałem - nie mam nic pod ręką, a klika opcji o których wspomniałeś wyżej można chyba wywołać z klawiatury Mac-a

http://support.apple.com/pl-pl/HT5636

#4 madizal

madizal
  • 248 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 listopada 2014 - 17:16

Problem rozwiązany z INSERT pod Windows z poziomu OS X

sposób 1: klawiatura zewnętrza USB - tutaj chyba nikogo nie zaskoczyłem

sposób 2: Krok 1 MAC:
Ściągamy bezpłatny program pod OS X (u mnie Yosemite) Karabiner https://pqrs.org/osx/karabiner/
Instalujemy i uruchamiamy program bez jakichkolwiek ustawień
Wchodzimy w OS X: Preferencje Systemowe/Dostępność i zaznaczamy Karabiner_AXNotifier

Krok 2 Windows:
W moim przypadku wchodzimy przez VPN na pulpit zdalny komputera z Windows
Sprawdzamy na wirtualnej klawiaturze Windows w sekcji numerycznej czy nie mamy włączonej funkcji NLK (Num Lock)

Krok 3 MAC:
Z poziomu MAC kombinacja fn+m jest odpowiednikiem INSERT w Windows, której szukamy

Pamiętajmy o każdorazowym wyłączeniu Num Lock w Windows

Proszę o sprawdzenie powyższej recepty przez osoby poszukujące INSERT na klawiaturze OS X

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych