Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przeniesienie bibioteki starych zdjęć z IPhoto do biblioteki zdjęć ICloud

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 16 November 2014 - 14:46

Potrzebuje małej pomocy w procedurze przeniesienia zdjęć z katalogu IPhoto (Mac) na chmurę iCloud. Bez problemu mogę oczywiście udostępnić zdjęcia ale nie o to chodzi. Przeczytałem dokładnie instrukcje i przy właczeniu bibioteki zdjęć teoretycznie wszystko co jest na IPhonie powinno zostać przeniesione w chmurę. Zsynchronizowałem więc telefon z komputerem, wyłaczyłem synchonizację z IPhoto i planowałem włączyć bibliotekę zdjęć iCloud. Dostaje komunikat, że po właczeniu tej funkcji nie działa synchronizacja z iPhoto (to jest OK) ale niestety od razu jest też komunikat, że w związku z tym zostaną usunięte wszystkie zdjęcia z IPhona. Czyli bibioteka zdjęć działa ale tylko dla zdjęć zrobionych na iPhonie.

Istnieje techniczna możliwość aby uporać się z tym fantem? Zależy mi na tym ponieważ chce mieć wygodny dostęp do wszystkich zdjęć z każdego urządzenia, a dodatkowo zawsze bezpieczniej kopie zdjęć trzymać gdzieś w chmurze. ICloud wydawało się idealne do tego ale chyba ktoś czegoś nie przemyśał do końca niestety...

EDIT:
Sam sobie odpowiem, może komuś się przyda:
1. Włączyć bibliotekę zdjęć iCloud na dowolnym urządzeniu
2. Zalogowanie na https://beta.icloud.com na komputerze na którym mamy zdjęcia
3. Wybrać aplikację "Zdjęcia"
4. Na górze jest opcja "Prześlij", która umożliwia upload plików z biblioteki IPhoto
5. Uzbroić się w cierpliwość i cieszyć się z pełnej biblioteki w chmurze (zdjęcia ładują się w pełnej rozdzielczości)

#2 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 November 2014 - 20:36

Wszystko ładnie, pięknie, tylko bardzo długo trwa takie przesyłanie. Druga sprawa w np. iPhonie jak wejdę w takie zdjęcie przesłane na chmurę, to automatycznie jest ściągane na telefon. Bzdura.

#3 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 16 November 2014 - 23:36

To fakt, nie dopracowały tego chłopaki. Na szczęście nie ściąga w pełnej rozdzielczości. A co do wysyłania.... to szacuje, że zajmie mi to jakieś 48h jak sie nic nie wysypie po drodze (5,5K zdjęć).

#4 aLPav

aLPav
  • 7 posts

Posted 26 November 2014 - 17:11

[ATTACH=CONFIG]n4077044[/ATTACH] Witajcie. Ja mam inny problem. Przy próbie wysłania zdjęcia do biblioteki na beta.icloud.com wyskakuje komunikat błędu sieci. Miał ktoś z Was taki przypadek? Nie wiem czy to istotne, posiadam Kaspersky Pure 3.0 oraz sieć wifi po połączeniu z modemu w sieci Plus LTE... Z góry dziękuję za pomoc. W post scriptum dodam, że nie rozumiem zasad działania tej chmury. Przy ustawieniu optymalizacji zdjęć na iPhone w pewnym momencie dojdzie do wyczerpania pamięci urządzenia...i co wtedy?

#5 nuggie

nuggie
  • 249 posts

Posted 27 November 2014 - 09:47

@aLPav Mam dokładnie tak samo, nie przyjmuje mi niektórych starych zdjęc z ip3....

#6 BartDiver

BartDiver
  • 3 posts

Posted 02 December 2014 - 10:59

Witajcie
Czy jest jakaś możliwość upożądkowania zdjęć w iCloud?
Po przesłaniu biblioteki do nowego iclouda zdjęcia w sekcji Albumy są porozwalany (nie uporządkowane).
Czy ktoś pomoże zrobić z tym porządek?

#7 tom70

tom70
  • 4 posts

Posted 13 December 2014 - 15:54

Potrzebuje małej pomocy w procedurze przeniesienia zdjęć z katalogu IPhoto (Mac) na chmurę iCloud. Bez problemu mogę oczywiście udostępnić zdjęcia ale nie o to chodzi. Przeczytałem dokładnie instrukcje i przy właczeniu bibioteki zdjęć teoretycznie wszystko co jest na IPhonie powinno zostać przeniesione w chmurę. Zsynchronizowałem więc telefon z komputerem, wyłaczyłem synchonizację z IPhoto i planowałem włączyć bibliotekę zdjęć iCloud. Dostaje komunikat, że po właczeniu tej funkcji nie działa synchronizacja z iPhoto (to jest OK) ale niestety od razu jest też komunikat, że w związku z tym zostaną usunięte wszystkie zdjęcia z IPhona. Czyli bibioteka zdjęć działa ale tylko dla zdjęć zrobionych na iPhonie.

Istnieje techniczna możliwość aby uporać się z tym fantem? Zależy mi na tym ponieważ chce mieć wygodny dostęp do wszystkich zdjęć z każdego urządzenia, a dodatkowo zawsze bezpieczniej kopie zdjęć trzymać gdzieś w chmurze. ICloud wydawało się idealne do tego ale chyba ktoś czegoś nie przemyśał do końca niestety...

EDIT:
Sam sobie odpowiem, może komuś się przyda:
1. Włączyć bibliotekę zdjęć iCloud na dowolnym urządzeniu
2. Zalogowanie na https://beta.icloud.com na komputerze na którym mamy zdjęcia
3. Wybrać aplikację "Zdjęcia"
4. Na górze jest opcja "Prześlij", która umożliwia upload plików z biblioteki IPhoto
5. Uzbroić się w cierpliwość i cieszyć się z pełnej biblioteki w chmurze (zdjęcia ładują się w pełnej rozdzielczości)

Zrobiłem dokładnie jak napisałeś jednak po zalogowaniu i wybraniu "prześlij" pojawiło się menu gdzie nie mogłem wybrać biblioteki Iphoto do przesłania. Inne pliki i  owszem ale Iphoto było zaciemnione-można coś z tym zrobić? dzięki za podpowiedź

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users