Hej, mam krótkie i szybkie pytanko. Mianowicie, chciałbym zakupić iPhone'a 6 Plus w Stanach Zjednoczonych i zastanawiam się, czy możliwe jest wysłanie przesyłki tak aby nie doliczyli do niej cła bądź VATu. Będzie to iPhone na użytek własny, którego nie zamierzam sprzedawać - jak dla mnie może przyjść bez pudełka, zależy mi tylko na jego zawartości. Czy jest możliwe że po prostu jakoś nie dorzucą tego VATu do paczki?

Import iPhone'a 6 Plus z USA a VAT i cło
Rozpoczęty przez
Fenix
, 13 lis 2014 13:40
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 listopada 2014 - 13:40
Napisano 14 listopada 2014 - 00:16
Może spróbuj skontaktować się z jakąś firmą zajmującą się "Mail Forwarding" do której idzie zamówiony przez Ciebie towar a następnie go wysyłają na Twój adres. Jedna taka była, gdzie przesyłki docierały bez problemu na granicy, ale nie istnieje już chyba. Kiedyś wysyłany był towar jako gift z zaznaczeniem niskiej wartości. Przykładowa stronka http://www.shipito.c...mail-forwarding tu jest chat więc możesz się ich zapytać. Pisałem do nich i dostałem informację, że nie ma problemu i mogą podzielić przesyłkę na dwie części. Co do oznaczania towaru jako prezent to jest dopłata. "To do this you would place a special request other instruction. In the blank field provided you would explain in detail how you would like your package to be repacked. Special requests of this nature add on a $5 special fee to the package." Nie ma 100% gwarancji, że ten sposób zadziała, szukaj dowiaduj się.
Napisano 15 listopada 2014 - 10:52
Dzięki za odpowiedź - nie ma problemu z wysyłką gdyż mam tam znajomego, który z chęcia wyśle mi tego iPhona. Bardziej chodzi mi o ten VAT i cło, bo jak to dowalą to zabawa nieopłacalna. W sensie, gdzieś coś widziałem że podobno gdy podpisze się jakieś oświadczenie że nie zamierza się urządzenia sprzedawać to nic nie dowalają tylko odraczają zapłatę ale nie wiem jak to w końcu z tym jest...
Napisano 15 listopada 2014 - 11:45
To niech wyśle Tobie osobno telefon i pudełko chyba, że na pudełku Ci nie zależy. Szukam informacji na temat Twojego problemu i wyczytałem, że do kwoty 150€ nie zostaje naliczane cło ani podatek VAT. Może jakby wysłał sam telefon jako gift lub np wartość 100€ to ten numer by przeszedł. Daj znać co wymyślisz. Tu może coś znajdziesz. http://podatki.gazet...ro_bez_cla.html
Napisano 15 listopada 2014 - 12:03
Gorzej jak się zgubi gdzieś.. no nic, miejmy nadzieje że się nie zgubi. A załóżmy że wysyłałby jakąś większą paczkę, jest szansa że takiej dużej nie prześwietlą z pierdołami jakimiś, drobiazgi na święta etc.?
No ale nic, dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu - pomyślę, może po prostu ktoś będzie jechał znajomy ze stanów niedługo czy coś to po prostu weźmie. A jak nie no to będzie ryzyk fizyk...
Dzięki jeszcze raz.

Napisano 15 listopada 2014 - 14:25
Tylko najlepiej niech go weźmie rozpakowanego do kieszeni wg mnie.
Napisano 15 listopada 2014 - 16:28
Jak wysle Ci przez jedna z firm kurierskich to VAT i cło przy wartości iphona masz niemal gwarantowane. Jak wyślę poczta to jest szansa uniknięcia i jednego j drugiego. Zależy co będzie zadeklarowane na dokumencie celnym. Jak Ci na którymś polskim WERze sprawdza to masz jak w banku jedno i drugie. Nie polecam przesyłek typu gify. Co jeśli zginie? Wtedy powodzenia w odzyskaniu pełnej kwoty. Innymi słowy ryzyk fizyk jak wysyłka idzie z poza Unii. Moja przesyłka szła z Singapuru. Dowalili mi VAT. Zakup już nie był tak atrakcyjny. Przy zakupie iphona nie trudno policzyć ile to jest. Najlepiej przywiezc samemu lub przy pomocy kogoś znajomego lub z rodziny. Jak dopakowany to na użytek własny i nikt się nie przymierzy. Tak robiliśmy z MacBookami ze Stanów i Japonii

Napisano 16 listopada 2014 - 21:12
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Jak ktoś będzie jechał to weźmie do kieszeni, na razie chyba nie będę wysyłał, bo VAT mi niemiły :<

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych