Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook dla studenta budownictwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 spupkow12

spupkow12
  • 196 postów
  • SkądRybnik

Napisano 06 listopada 2014 - 21:12

Witam, Jestem studentem budownictwa i szukam macbooka dla siebie. Tylko nie pytajcie czemu nie wydajniejszy laptop itp, do apple'a jestem przyzwyczajony, cenię ten system dlatego macbook. Przeznaczenie: Autocad Podstawowe programy typu word, excel itp( na macu odpowiednikiem jest openoffice podobno) Może coś będzie grane, ale wątpie, bo gram na konsoli. Generalnie komputer z bardzo wydajnym procesorem, aby tego cads udźwignął, nie grzał się( żywotność), dobry czas działania pracy na bateri. Cenię sobie też rozmiar, nie chcę kombajna z ekranem 17". Matryca najlepszej jakości najlepiej. Bardzo dziękuje za wszelaką okazaną mi pomoc :)

#2 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 21:20

Eee ? Wejdź do Apple Store, wybierz sobie Macbooka i go kup, po prostu ? Po co nas o tym informujesz, bo pytań nie zadajesz?

#3 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 21:23

Jeśli nie potrzebujesz napędu to na pewno Macbook z Retiną. Tutaj należy pamiętać że RAM-u nie zwiększysz a zatem musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy nie będzie ci potrzebne 16 GB. Jeśli mówisz raczej o podstawowych programach plus jeden specjalistyczny 8 GB prawdopodobnie wystarczy. Co do procesora to wybór między i5 a i7. Cóż i tu znowu nie jestem pewien bo jeśli nagle zapragniesz czegoś więcej to lepiej i7. Co do ekranu to raczej skłaniałbym się do 15" no chyba że wolisz taki bardziej "mobilny" w postaci 13,3" ale do pracy lepiej mieć 15". Nie wiem czy dobrze pamiętam ale jest chyba wątek o Autocad na Macu tyle tylko że o jego funkcjonalności na Macu i raczej poleca się jednak Windowsa ale to tak z innej beczki ;)

#4 spupkow12

spupkow12
  • 196 postów
  • SkądRybnik

Napisano 06 listopada 2014 - 21:27

Jeśli nie potrzebujesz napędu to na pewno Macbook z Retiną. Tutaj należy pamiętać że RAM-u nie zwiększysz a zatem musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy nie będzie ci potrzebne 16 GB. Jeśli mówisz raczej o podstawowych programach plus jeden specjalistyczny 8 GB prawdopodobnie wystarczy. Co do procesora to wybór między i5 a i7. Cóż i tu znowu nie jestem pewien bo jeśli nagle zapragniesz czegoś więcej to lepiej i7. Co do ekranu to raczej skłaniałbym się do 15" no chyba że wolisz taki bardziej "mobilny" w postaci 13,3" ale do pracy lepiej mieć 15". Nie wiem czy dobrze pamiętam ale jest chyba wątek o Autocad na Macu tyle tylko że o jego funkcjonalności na Macu i raczej poleca się jednak Windowsa ale to tak z innej beczki ;)

Dzięki takiej właśnie odpowiedzi szukałem :) To macbooka kompletnie nie opłaca się brać jeśli chodzi o cada? Ps. Do moich zastosowań lepszy będzie macbook pro czy air? Dzięki za pomoc

#5 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 23:32

rMBP 13,3, 8/16, 256GB i lepszego procka.

#6 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 23:50

Nie podpowiem ci czy dla cada warto brać Macbooka czy nie. Po prostu mówię o tym o czym czytałem tutaj na forum. Możesz sobie poszukać. Jeśli chcesz mieć pewność to zapytaj być może ktoś doradzi ci w tej sprawie. Wracając do sprzętu to za Air przemawia niższa cena jednak Macbook Pro ma na pewno szybszy procesor i jest bardziej kompletny. Poza tym Air ma ekran tylko 11" albo 13" który jest najzwyczajniej w świecie gorszej jakości niż w Pro. Szczerze mówiąc nigdy nie byłem fanem netbooków zatem nigdy nie spoglądałem na Air dobry okiem ale rozumiałem że ktoś być może nie jest zainteresowany napędem. Teraz nie widzę przyszłości dla Air skoro Apple zrezygnowało z napędu w obu swoich modelach.

#7 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 07 listopada 2014 - 00:08

No i jest jeszcze aspekt napędu. Sam wybrałem Macbooka Pro z napędem a zatem z połowy 2012 i jestem zadowolony. Po pierwsze tutaj pamięć RAM nie jest wlutowana a zatem można sobie ją powiększyć. Co zresztą sam zrobiłem. Nawet do 16 GB mimo że producent zaleca max. 8 GB. Nie ma tutaj ekranu Retina ale szczerze mówiąc nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia. Dodatkowo nowe Macbooki mają pamięć flash. Dzięki niej komputery są może i szybsze ale Apple liczy sobie za nie jak za zboże. To ja już wole te 500GB dysku twardego które oferują w przypadku starszych modeli. Zerknij na sklep Apple i sam porównaj. Model z Retiną o podobnych parametrach co model z napędem i bez Retiny to wydatek 1000-1500 zł więcej.

#8 spupkow12

spupkow12
  • 196 postów
  • SkądRybnik

Napisano 14 listopada 2014 - 22:34

Dzieki za porady, temat można zamknąć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych