Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czy iCloud to rzeczywiscie dobra alternatywa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2014 - 17:47

szukałem podobnego postu ale nie znalazłem. obecnie używam Dropbox'a do archiwizacji 1 Password między OSX i iOS (wersja nie appstore'owa) Do pewnego czasu korzystałem z OneDrive do zapisywania zdjęć jednak ten jako taki jest dość wolny w przypadku dostępu do plików bezpośrednio z chmury. Czy iCloud (który i tak zapisuje moje zdjęcia) jest dobrą alternatywa nawet w wersji 20GB (lub 200GB)? Czy ktoś przemigrował i może podzielić się wrażeniami?

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 05 listopada 2014 - 18:30

Dzielę się wrażeniami i moim prywatnym zdaniem: Nowy emejzing Icloud Drive to niedorobiony szajs, który nie działa tak jak powinien. Przejrzyj jednak posty. Były tu różne opinie.
  • Cath.S lubi to

#3 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 06 listopada 2014 - 08:20

Jeżeli chcesz mieć kopie pllików z kompa w chmurze to iCloud da radę. Problem zaczyna się gdy chcesz coś zrobić z plikami na iOS na który nie ma programu do zarządzania plikami w chmurze tak jak ma Dropbox, oneDrive itp. Dostęp do plików jest przez programy, które mają odpowiednie API jak np. Pages, Numbers. Jezeli chcesz otworzyć np. Plik Word w Word-zie to trzeba otworzyć Pages, otworzyć plik w Pages (wtedy program przeniesie go do katalogu Pages jeżeli w nim nie był) i wtedy można wejść w funkcję edytuj za pomocą Word i już plik masz otwarty w Wordzie - kicha. Po takiej "ścieżce zdrowia" odechciało mi się sprawdzać czy jest możliwość zapisania pracy w miejscu w którym plik był pierwotnie a nie jest one katalogiem Pages.. Icloud do normalnej pracy na plikach się nie nadaje. Oczywiście można winić np. Microsoft, za to, że nie zaimplementował tego rozwiązania w swoich programach - tylko, że te wszystkie bolączki byłyby rozwiązane przez program do zarządzania plikami, którego Apple nie zamierza tworzyć. Czekałem na iCloud ale Ja pracuję na projektach, których pliki z różnych programów są zgrupowane w jedym miejscu i po tym jak zobaczyłem jak to działa to przesiadlem się na Office 365 i placę tam abonament zamiast 1euro za 20GB bo szkoda mi nawet takiej kasy za tak niepraktyczne rozwiązanie. Nie wiem dla kogo jest iClodud pomijając fanów iWork. O zdjęciach nie piszę bo to dla mnie jest sprawa drugorzędna.

#4 magicApple

magicApple
  • 52 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 12:56

iCloud to nie alternatywa. To mocno niedorobiony twór. Alternatywa to własnie Dropbox, Box etc. Z osobistego doświadczenia polecam dysk sieciowy Synology - mi osobiście rozwiązał wszelkie problemy z amajzing systemem Apple :)
  • Cath.S lubi to

#5 magicApple

magicApple
  • 52 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 12:58

Nie wiem dla kogo jest iClodud pomijając fanów iWork.

iWork... kolejne amazing dziwactwo...
  • Cath.S lubi to

#6 Cath.S

Cath.S
  • 51 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 14:32

iCloud i cos z Password to moja reakcja jest natychmiastowa -NIE NIE i jeszcze raz NIE. Daruj sobie stress chyba ze strasznie lubisz dreszczyk emocji :D

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 19:54

O Dropboxie to sie ostatnio E.Snowden wypowiadal,najwieksza kicha,zero bezpieczenstwa za to 100% inwigilacji.Fakt jest wygodny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych