Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook pro A1260 early 2008 - max prędkość went. nie pomaga reset SMC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 15:49

Witam, parę tygodni temu stałem się posiadaczem pierwszego w swoim życiu maca. Po rozpakowaniu paczki i włączeniu maca na baterii sprzęt pracował prawidłowo. Po podłączeniu do prądu i po upłynięciu paru godzin wentylatory w komputerze weszły na maksymalne obroty i tak pozostają. Po włączeniu komputera stopniowo przyspieszają, aż w końcu chodzą na max i tak pozostają. Wypróbowałem dużo sposobów resetowania SMC i nie dało to skutku. Dziwi mnie jedna rzecz, że na filmikach, gdy ktoś podłączy kabel zasilający mac się nie włącza, a w moim przypadku automatycznie się uruchamia po podłączeniu kabla zasilającego. Nie jest to kwestia przegrzewania się komputera ponieważ poprzedni właściciel niedawno czyścił sprzęt. Po ściągnięciu programu do odczytu temp, przy normalnie pracy oscyluje w okolicy 50 stopni CPU. Ponadto ustawiając program aby zarządzał wiatrakami (oddzielny program nie systemowy) wszystko jest ok. Jedyne co mi przychodzi do głowy to nie potrafię zresetować SMC - robię to samo co na filmikach o resetowaniu :(

#2 Gruby King

Gruby King
  • 48 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 listopada 2014 - 16:04

Ja miałem co prawda inny problem (po wymianie w iMac'u dysku na normalny a nie dedykowany przez apple, wiatraki zaczęły wariować bo doczytałem się gdzieś, że tamten dysk miał czujnik temperatury....grrrrr) ale wracając do tematu, proponuję Mac Fan Control (http://www.crystalid...acs-fan-control) ustawiasz sobie optymalną prędkość wiatraków i już.... Może pomoże ;)

u mnie to tak wygląda:
Dołączona grafika

#3 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 16:10

Właśnie wyżej napisałem, że korzystam z zewnętrznego programu i jest to macs fan control ;) Z tym programikiem wszystko gra, ale chciałbym żeby to działało poprawnie bez dodatkowych programów. Pokazuje mi temperaturę dysku, czyli dysk nie powinien nic tu mieszać. Poprzedni właściciel zapewnia mnie, że przed przesyłką wszystko było ok. Nawet nagrał filmik jak mac się sprawuje przed sprzedażą i było wszystko ok.

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2014 - 16:21

Dodatkowy program do regulacji wentylatorów to maskowanie problemu, a nie jego usuwanie. To komputer musi sam regulować obroty, bo jak się zagrzeje to przecież muszą pracować mocniej. Sprawdź czy wszystkie temperatury w programie do odczytu są normalne, to znaczy czy nie ma jakichś nierealnych wartości. Komputer włącza się automatycznie po podłączeniu zasilacza kiedy do płyty głównej nie jest podłączona bateria RTC. Jeśli ktoś grzebał w tym komputerze to aż strasz zaglądać co tam jest poczynione. Wentylatory szaleją, bo pewnie jeden z czujników temperatury nie jest podpięty.
  • Gruby King lubi to

#5 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 16:35

Temperatury wydaja się być ok:

[URL=http://iv.pl/]Dołączona grafika[/URL]

Po wyciągnięciu baterii laptop nie pamięta godziny - padnięta bateria RTC ? Ma to jakiś wpływ na te wiatraki ?

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2014 - 16:47

Temperatury wyglądają normalnie. Jeśli nie pamięta godziny po wyjęciu baterii to na pewno ma odłączoną lub uszkodzoną baterię RTC. To bezpośrednio nie ma wpływu na wentylatory.

#7 kamilns

kamilns
  • 232 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 17:50

Miałem podobny problem w A1261 zrób dokładnie tak jak na filmiku .

1 wyjmij baterie
2 wciśnij przycisk zasilania na 10 sekund i po tym podepnij zasilacz bez baterii
3 wciśnij przycisk zasilania komputer powinien uruchomić się z maksymalna praca wentylatorów. Mi to pomogło.

#8 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 20:18

temat torche nie aktualny bo mac postanowil po tygodniu w moich rekach sie s*******ic. Jest cały czas czarny ekran, nie ma dzwieku startowego, naped dysk itp slychac. Lampka od stanu pracy gdy zamkne klape swieci mocniej a jak odtworze to slabiej. Wyrzucic to juz do kontenera na aluminium czy mozna cos z tym jeszcze zrobic ? Ale jestem wkurzony.

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2014 - 20:38

Ma uszkodzoną grafikę. Pokuszę się jeszcze o podejrzenie, ze pewnie komuś padła ta grafika, rozebrał, podgrzał, ruszyło to poskładał byle jak i sprzedał jako dobrą okazję. Niestety trafiło na Ciebie. Prawdopodobnie można go naprawić o ile ktoś nie narobił jakichś większych szkód na płycie głównej. Jeśli chciałbyś naprawiać to możesz się z tym zgłosić do nas, pomożemy.

#10 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 20:51

Dałem za niego 930 złotych - czy okazja ? Chyba nie. Jaki jest koszt takiej naprawy ? Dodam, że nie działała też wbudowana kamerka, także może coś tam jest pogrzebane fest....

#11 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2014 - 21:08

Wymiana grafiki w tym modelu to koszt 600-800 w zależności od serwisu. Nie da się tego zrobić dobrze taniej, bo znów skończy się za chwilę jak u Ciebie teraz. Jest jeszcze szansa, ze ktoś czegoś dobrze nie podłączył w środku, np. taśmy matrycy ale tego nie da się sprawdzić bez rozebrania komputera. Jak czujesz się na siłach, masz wkrętak PH00 i torx 6 to sam bez problemu go powoli rozkręcisz.

#12 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 21:16

Mac stał na biurku cały czas jak to sie stało, także nikłe są szanse, że coś się wypieło :( Poprzedni właściciel daje mi 100 złotych jako pocieszenie...

#13 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2014 - 21:43

Niech lepiej napisze jaka jest przeszłość tego komputera, bo pewnie dobrze wie co się z nim działo.

#14 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 16:27

jeszcze mam pytanie bo tam siedzi grafika z 512 vramu - czyli taki troche rarytas bo najmocniejsza wersja w tamtych latach. Czyli jak wymiana grafiki to pewnie tylko na ta 256 mb ? A reballing takiego ukladu wchodzi w gre ? Duzo jest zachodu przy rozkrecaniu tego macbooka ?

#15 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 17:36

Podmień palmrest i wtedy zobacz co się dzieje. Powinny się wentylatory uspokoić. Grafika, nawet uszkodzona, nie spowoduje rozkręcenia wentylatorów. Jeśli chodzi o wymianę grafiki to w tych modelach był stosowany tylko jeden układ, więc jak zostanie odpowiedni wymieniony nie zobaczysz różnicy.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#16 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 20:21

Z tego co wyczytałem to palmrest to górna obudowa - jaki ona może mieć wpływ na działanie wentylatorów ?

#17 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 21:11

Może - źłe zgłoszenie do SMC powoduje uruchomienie trybu awaryjnego a przez to pracę wentylatorów na pełnych obrotach.

#18 pelkakox

pelkakox
  • 10 postów

Napisano 07 listopada 2014 - 18:29

Bylem u miejscowego specjalisty u którego kiedyś naprawiał mi asusa. Koszt samego podgrzania, tak aby na szybko sprzedac - 300 zł Koszt reballingu tego samego układu - 600 zł Wlutowanie nowego układu - nie był w stanie na tą chwile powiedziec, ale na pewno nie mało Za mojego maca zaoferował mi sprawnego w 100 procentach jakiegoś hp'ka na 7 - ale nie skorzystam Została mi jeszcze porada znajomego, no zobaczymy co powie. Z tego co gadał, to mac'i są bardzo upierdliwe w rozbieraniu ? Prawda ?

#19 kamilns

kamilns
  • 232 postów

Napisano 07 listopada 2014 - 19:42

Rozbiera się tak samo jak każdy inny laptop. Upierdliwy to on może byc dla takich 'ciemniakow' co to baterii w pilocie nie potrafią wymienić. Jeżeli już chcesz go podgrzewać i sprzedać jako ' sprawny ' co jest oszustwem to nie opłaca sie wydawac 300zl bo możesz sam to zrobic podgrzewajac uklad np. Opalarka a reszte plyty zasłonić folia aluminiowa i efekt bedzie ten sam.

#20 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 08 listopada 2014 - 13:42

Kolego - jak chcesz wymienić układ na nowy w normalnym serwisie zapłacisz od 650 do 800 zł ( w zależności od serwisu i stanu płyty). "Pana Kazia" co chce Ci za 600 zł reballować układ omijaj szerokim łukiem. Co do rozebrania to zwykły "śmiertelnik" z lekkim zacięciem technicznym da sobie spokojnie radę. To następny przykład gdzie widzi się jabłuszko i cena rośnie o 300%....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych