Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ciągłe restarty po wybudzeniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guitarman

Guitarman
  • 5 postów

Napisano 04 listopada 2014 - 10:47

Witam.
Mam dość irytujący problem z moim sprzętem od momentu zainstalowania OSX 10.10. Instalowałem system na nowo już dwa razy, resetowałem wszystko co mogłem i dalej nic.
Mianowicie: zamykam klapę, podłączam ładowarkę, a po jakimś czasie (gdy bateria jest już naładowana) wybudzam sprzęt i zamiast normalnie wybudzić się, pojawia mi się pasek ładowania identyczny jak po powrocie z hibernacji (po rozładowaniu baterii), a następnie komputer restartuje się. I tak praktycznie za każdym razem. Również jak zostawię kompa na noc i bateria rozładuje się, komp przejdzie w hibernację, a rano podłącze do ładowarki objawy są podobne. Zamiast normalnie wrócić do pracy to pojawia mi się w/w pasek po czym zalicza restart. Przeglądałem forum ale nie znalazłem czegoś takiego. Może ktoś będzie w stanie zidentyfikować problem. Jeżeli potrzeba dodatkowych plików, raportów, itd to dajcie znać :) Z góry dzięki.

Mój sprzęt to:
MacBook Pro 13' 9,2 mid 2012/ OSX 10.10/ końcówka nr seryjnego: DTY3

Z góry dzięki.
  • tumpio lubi to

#2 Deryk

Deryk
  • 19 postów

Napisano 16 listopada 2014 - 22:27

Jestem ciekaw czy znajdzie się rozwiązanie, sam mam podobny problem, ale u mnie mac się nieoczekiwanie wyłącza. nie wiem gdzie jest problem. Dziś np zauważyłem że wyłączył się po podłączeniu słuchawek. czasami mam również problem z samą ładowarką która - nie wiedzieć czemu - raz ładuje raz nie… o takie dziwne rzeczy. problemy pojawiły się po instalacji os x10.10 Sprzęt to : MBP 13 mid 2009

#3 zawaja

zawaja
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2014 - 01:08

Mój MBP 15 mid 2014, 10.9.5, cały czas zalicza nocne restarty - 2-3 kiedy jest uśpiony. Rano po podniesieniu klapy mam komunikat, że system uruchomił się ponownie z powodu błędu. Z logów wynika, że pierwszy restart jest zwykle tuż po północy, kolejny około 3 nad ranem. Problem występuje tylko w nocy i tylko podczas uśpienia. Przez cały dzień może być uśpiony i wszystko będzie ok. Nie wyłącza się też podczas normalnej pracy. Ale już wystarczy wyłączać go po północy i podczas wyłączania następuje restart systemu. Wyłączanie w dzień dzisła bez zarzutu. Od razu dodam, że testowałem różne ustawienia nap i innych opcji z zarządzania energią i wszystko bez wpływu na problem. Czy to problem z systemem czy sprzętem? Jacek

#4 Guitarman

Guitarman
  • 5 postów

Napisano 27 listopada 2014 - 14:13

Myślałem, że to może problem systemu więc po dwóch latach postawiłem wszystko na czystko. Nie przywracałem niczego z TM tylko instalowałem programy ręcznie. System aktualny, czysty i gotowy ale problem nie został rozwiązany. Obecnie dołączył następny, a mianowicie AppStore. Widzę aplikacje, wyszukiwanie też działa ale jak próbuję "wejść" w jakąś aplikację by poczytać o niej to niestety ale strona nie wczytuje się. Ale to problem na inną okazję ;) Martwię się tymi restartami. Myślałem, że to może wina dysku ale Narzędzie Dyskowe nie pokazuje nic. Lipa...

#5 Deryk

Deryk
  • 19 postów

Napisano 30 listopada 2014 - 21:34

Cześć, ponieważ komputer ciągle się wyłączał postanowiłem obserwować kiedy to się dzieje.

i wniosek jest taki żę w momencie gdy mac pracuje na baterii wszystko jest ok, nie ma żadnych problemów, natomiast w momencie gdy chce doładować baterie i dioda na wtyczce jest pomarańczowa, odpięcie wtyczki powoduje wyłączenie się maca. 

po czymś takim zwykle muszę chwilę odczekać nim go mogę znów włączyć. no i problem mam wtedy z zasilaczem, nie ładuje (nie pali się dioda),  i dopiero po którymś podłączeniu, i kombinowaniu z kierunkiem podłączenia wtyczki (choć to nie powinno mieć przecież znaczenia) magsafe zaczyna działać.

Jeden raz po takim wyłączeniu się kompa i ponownym włączeniu systemu, osx pokazywał że nie wykrywa baterii (mimo że działał wtedy na baterii).

Wtedy zrobiłem restart SMC i PRAM i wszystko wróciło do normy, bateria znowu widoczna. no ale niestety mac nadal się wyłącza jak odepne wtyczkę.

Ma ktoś pomysł o co tu chodzi? problem z zasilaczem czy z baterią??

#6 kamilns

kamilns
  • 232 postów

Napisano 30 listopada 2014 - 22:12

To wygląda ma problem z płytą główną. 

#7 Deryk

Deryk
  • 19 postów

Napisano 30 listopada 2014 - 22:19

słabo, chyba bez serwisu się nie obejdzie.

#8 zawaja

zawaja
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2015 - 00:26

W moim przypadku pomogła dopiero przesiadka na Yosemite. Problem restartów się definitywnie skończył.

MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2014 r.)

#9 Guitarman

Guitarman
  • 5 postów

Napisano 22 maja 2015 - 05:44

Witam ponownie. 

Po wielu próbach i kombinacjach, na końcu okazało się, że był to problem z taśmą łączącą dysk z płytą. Zakupiłem nową taśmę, wymieniłem i generalnie problem restartów się skończył. Ale trochę to trwało :)

Teraz jedynie męczy mnie długie wybudzanie po rozładowaniu baterii i - czasami- gdy sprzęt jest uśpiony, bateria zostanie naładowana na max to po odłączeniu wtyczki zasilacza dostaję podobny dźwięk z napędu jak podczas uruchamiania :) Też dziwactwo ale też niezbyt kłopotliwe i chyba już sobie odpuszczę szukania rozwiązania ale jak ktoś ma jakieś pomysły to przeanalizuję :)

Pozdrawiam

#10 Sebastian Pająk

Sebastian Pająk
  • 3 postów

Napisano 16 maja 2018 - 11:46

Mój MBP 15 mid 2014, 10.9.5, cały czas zalicza nocne restarty - 2-3 kiedy jest uśpiony. Rano po podniesieniu klapy mam komunikat, że system uruchomił się ponownie z powodu błędu. Z logów wynika, że pierwszy restart jest zwykle tuż po północy, kolejny około 3 nad ranem. Problem występuje tylko w nocy i tylko podczas uśpienia. Przez cały dzień może być uśpiony i wszystko będzie ok. Nie wyłącza się też podczas normalnej pracy. Ale już wystarczy wyłączać go po północy i podczas wyłączania następuje restart systemu. Wyłączanie w dzień dzisła bez zarzutu. Od razu dodam, że testowałem różne ustawienia nap i innych opcji z zarządzania energią i wszystko bez wpływu na problem. Czy to problem z systemem czy sprzętem? Jacek

witam i naprawił pan ten problem z tymi restartami bo mam identyczne objawy jak pan napisał w tym poscie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych