Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro 15 - Czarny ekran po wyłączeniu gry.

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 02 November 2014 - 20:42

Witam, Od kilku dni mam nowego macbooka pro 15" z kartą GT 750M. Zauważyłem dziwną przypadłość. Mianowicie, gdy uruchamiam jakąś grę po jej wyłączeniu pozostaje jedynie czarny ekran. Komputer pracuje, klawiatura się świeci niemniej jednak ekran jest czarny. Jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest przytrzymanie przycisku zasilania i wyłącznie komputera. Trzeba to zrobić kilkukrotnie pownieważ nawet po ponownym uruchomieniu pojawia się ekran logowania, wpisuję hasło, jest pasek ładowania i znowu ekran gaśnie. Po kilku taki operacjach, komputer się normalnie uruchamia a w lewym górnym rogu ekranu przez chwilę widnieje zielony napis PROFILE. Zastanawiam się, czy komputer nie ma jakichś problemów z przełączaniem grafik. Gdy pracuję (nie gram) wszystko jest ok. Dopiero po wyłączeniu gry gdy komputer prawdopodobnie chce się przełączyć z powrotem na zintegrowaną grafikę powstaje problem. Ktoś się z tym spotkał ?

#2 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 02 November 2014 - 21:09

Ok, problem tymczasowo rozwiązany. Przyczyną jest prawdopodobnie OS X Yosemite. Trzeba czekać na aktualizację a tymczasowo można sobie z tym poradzić za pomocą gfxCardStatus.

Źródło:
http://www.applesauc....ok-pro-retina/

Problem jednak nie został rozwiązany. Ekran gaśnie w losowych sytuacjach - nawet podczas pracy. Po kilku restartach wraca do normy - tak jak pisałem wcześniej. Przeinstalowałem system od nowa gdyż myślałem, że jakaś aplikacja wywołuje problem ale na czystym systemie to samo.

Serwis ? Czy to jednak wina nowego, niedopracowanego systemu ?

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 November 2014 - 09:26

Z tego co opisujesz to niestety nie jest to wina systemu. Czeka cię wizyta w serwisie. Mam nadzieję, że wykupiłeś AC?

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 03 November 2014 - 16:10

Notebook ma 4 dni ... sympatycznie.

#5 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 November 2014 - 18:12

Nie jest to normalne. Jam mam 10.10 przynajmniej na kilkunastu maszynach, w tym na kilku dwugrafikowych i taki problem nie występuje.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#6 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 03 November 2014 - 19:01

No nie jest to normalne. Na zagranicznych forach czytam, że ludzie mają podobne problemy po aktualizacji do Yosemite właśnie. Nie miałem okazji pracować na wcześniejszej wersji bo po pierwszym uruchomieniu komputera praktycznie od razu go zaktualizowałem. Teraz podczas ponownej instalacji systemu od razu pobiera aktualizację jeszcze przed instalacją.

#7 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 04 November 2014 - 08:49

Miałem podobnie w mbpr z gt650 - w czasie gdy zostało przełączane przez system na grafikę gt650 ekran gasł - nawet podczas ogladania tvn player. Wynik ? Grafika do wymiany

#8 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 04 November 2014 - 18:05

Tylko widzisz u Ciebie była pewna reguła. U mnie jej nie ma. Czasami jest ok, a czasami po prostu gaśnie i jak się okazało nie ma żadnej reguły. Czasami włączę grę i wyłączę i wszystko jest ok. A czasami gaśnie nawet gdy jestem na pulpicie.

#9 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 05 November 2014 - 09:44

Jednak źle napisałem, pierwszy raz chyba zgasł przy TVN player - później nawet podczas uruchamiana - przeglądania stron... Nie było reguły.

#10 Gramaton

Gramaton
  • 98 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 05 November 2014 - 18:56

Ja jednak zauważam zasadę, że dzieje się to przy przełączaniu grafik … Z tego co zauważyłem to w momencie kiedy z 750-tki przechodzi na zintegrowaną. Niestety nie dzieje się tak zawsze. Zainstalowałem gfxCardStatus i gdy wyłączyłem automatyczne przełączanie grafik na razie jest ok, sam przełączam grafikę w razie potrzeb.

Ciekawa jest jedna kwestia: gdy jest włączone automatyczne przełączanie grafik to w grach maksymalna dostępna rozdzielczość to 1440x900, natomiast gdy sam włączam grafikę 750 w w/w programie to mam dostępne wszystkie opcje włącznie z 2880x1800.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users