Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5S. Cortland, iSpot czy X-Kom?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 grummi

grummi
  • 67 postów

Napisano 01 listopada 2014 - 14:47

Witam, na dniach chcę kupić iPhone'a 5S w wersji 32 GB. W Cortlandzie i iSpocie cena to 2700, a w X-Kom 2550. Różnica niewielka, ale chodzi mi głównie o gwarancję. Gdzie najlepiej? Gdzie w razie czego wymienią od ręki bez zbędnych marudzeń? Czy w tym przypadku na jedno wychodzi i lepiej zaoszczędzić 150 zł? W grę wchodzą tylko te sklepy, gdyż mają telefony na stanie w sklepie lub magazynie.

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 01 listopada 2014 - 15:06

Było wałkowane, telefon i tak oddajesz do autoryzowanego serwisu np Cortland. X-Kom jest sprawdzony, więc możesz tam kupić.

#3 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopada 2014 - 15:18

Od ręki nigdzie nie wymieniają, tylko wysyłają do serwisu na ekspertyzę i naprawę lub wymianę. Z tego co mi wiadomo wymieniają jedynie w Apple Store.

#4 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 02 listopada 2014 - 09:23

Najlepiej to kup przez internet tam gdzie mają najtaniej czyli w tym przypadku w X-com. Masz wtedy 10 dni na zwrot i 150 w kieszeni.

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopada 2014 - 11:27

Najlepiej to kup przez internet tam gdzie mają najtaniej czyli w tym przypadku w X-com. Masz wtedy 10 dni na zwrot i 150 w kieszeni.

Warunek,
Z dostawą do domu, nie zamawiaj z odbiorem w sklepie, bo wtedy te 10 dni nie jest uwzględniane.

#6 mecei

mecei
  • 99 postów

Napisano 02 listopada 2014 - 11:30

mozna odebrac w sklepie i 10 dni nadal obowiazuje :) kolego @effe piszesz bzdury :) sam to przerabialem w mm i saturnie.

#7 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 02 listopada 2014 - 14:09

w imad naprawiają u siebie w serwisie i nigdzie nie odsyłają telefonu. Wiem bo np. iphone 5 oddawałem na gwarancje w imad i na drugi dzień dostałem nowy tel.

#8 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 02 listopada 2014 - 18:02

Warunek, Z dostawą do domu, nie zamawiaj z odbiorem w sklepie, bo wtedy te 10 dni nie jest uwzględniane.

W euroRTV jest tak jak napisałeś. Natomiast w X-com możesz zamówić przez internet bądź telefonicznie z odbiorem w sklepie zachowując prawo zwrotu w terminie 10 dni. Taka polityka firmy.

#9 Makus

Makus
  • 60 postów
  • SkądPoznan

Napisano 04 listopada 2014 - 15:46

Ale jak to? Kupujecie, otwieracie pudełko, uruchamiacie telefon, stukacie i potem pakujecie i oddajecie do sklepu? I to Wam zgodnie z powyższym akceptują? Ja bym nie chciał kupić takiego telefonu po takich przejściach. Chyba, że kupujecie i oglądacie ten telefon przez pudełko i potem zwracacie, ale jaki to ma sens....

#10 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 04 listopada 2014 - 16:42

Myślicie, że ceny 5s do wiosny ( marzec, kwiecień ) pójdą jeszcze w dół czy warto teraz się zainteresować ?

#11 SeNuke

SeNuke
  • 769 postów

Napisano 04 listopada 2014 - 17:47

Jak chcesz czekać to czekaj. A w marcu powiesz "w lipcu będą tańsze poczekam" i koło się zamyka

#12 Sziszapangma

Sziszapangma
  • 55 postów

Napisano 08 listopada 2014 - 20:06

Witam serdecznie! To moje pierwsze chwile tu na forum, nie mogłam znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie także podepnę się pod wątek autora. Po przygodzie z androidem przyszedł czas na coś stabilniejszego- chciałabym kupić (kupno na raty) Iphone 5s i nie wiem gdzie najlepiej. Naczytałam się wiele sprzecznych opinii jeśli chodzi o realizację gwarancji... Jedni mówią,że niezależnie od miejsca zakupu w razie problemów apple wymienia sprzęt na nowy, inni, że odsyłają do serwisu na 2 tygodnie i ja jako kompletny laik nie wiem co wybrać. Czy sklepy typu media markt, saturn są bezpieczne? Będę wdzięczna za pomoc :)

#13 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 08 listopada 2014 - 20:54

Witam serdecznie! To moje pierwsze chwile tu na forum, nie mogłam znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie także podepnę się pod wątek autora. Po przygodzie z androidem przyszedł czas na coś stabilniejszego- chciałabym kupić (kupno na raty) Iphone 5s i nie wiem gdzie najlepiej. Naczytałam się wiele sprzecznych opinii jeśli chodzi o realizację gwarancji... Jedni mówią,że niezależnie od miejsca zakupu w razie problemów apple wymienia sprzęt na nowy, inni, że odsyłają do serwisu na 2 tygodnie i ja jako kompletny laik nie wiem co wybrać. Czy sklepy typu media markt, saturn są bezpieczne? Będę wdzięczna za pomoc :)

Kupując w AOS masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny, później roczna gwarancja. Kupując w każdym sklepie masz tylko roczną gwarancję (chyba, że ją przedłużysz). W razie problemów oddajesz do serwisu typu regenersis, cortland, oni sprawdzą, czy rzeczywiście problemy istnieją, a gdy zostaną potwierdzone, to wysyłają ci nie twój telefon ani nie całkowicie nowy, lecz odnawiany, czyli taki, który został przez kogoś zwrócony, Apple go naprawiło i sprawdziło. Odnawiane telefony mają nową obudowę i baterię, reszta jest używana.

#14 Sziszapangma

Sziszapangma
  • 55 postów

Napisano 08 listopada 2014 - 23:38

Dziękuję za odpowiedź, czyli nie ma czegoś takiego, że dostaje się całkowicie nowy od ręki jeśli nasz egzlemplarz okaże się wadliwy?

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 listopada 2014 - 09:59

Ja się pochwalę że kupiłem za 1900zł iPhone 5S 64GB w idealnym stanie wraz ze skórzanym pokrowcem Apple. Kupiony w Polskim AOS, zostało nawet trochę gwarancji więc może warto przejrzeć Allegro i OLX ;-)

#16 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 12:06

Dziękuję za odpowiedź, czyli nie ma czegoś takiego, że dostaje się całkowicie nowy od ręki jeśli nasz egzlemplarz okaże się wadliwy?

Nie. Sam to przerabiałem, gdy przestał mi działać przycisk power. Oczywiście dostałem telefon odnawiany, który wygląda jak nowy. Od nowego różni się tym, że po odfoliowaniu widać na ekranie odciski palców ;) Na telefon czekałem około miesiąca. Dopiero gdy zapytałem się ich dlaczego tak długo, wysłali mi telefon. Cóż pewnie zapomnieli ;p

#17 Sziszapangma

Sziszapangma
  • 55 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 12:19

Ja się pochwalę że kupiłem za 1900zł iPhone 5S 64GB w idealnym stanie wraz ze skórzanym pokrowcem Apple. Kupiony w Polskim AOS, zostało nawet trochę gwarancji więc może warto przejrzeć Allegro i OLX ;-)

No tak, ale na olx nie ma rat. Co innego allegro, ale tam się trochę boję..

Nie. Sam to przerabiałem, gdy przestał mi działać przycisk power. Oczywiście dostałem telefon odnawiany, który wygląda jak nowy. Od nowego różni się tym, że po odfoliowaniu widać na ekranie odciski palców ;) Na telefon czekałem około miesiąca. Dopiero gdy zapytałem się ich dlaczego tak długo, wysłali mi telefon. Cóż pewnie zapomnieli ;p

Czyli teksty typu, że apple daje telefon nowy od ręki = odnowiony a nie że nówka nie śmigana? Kurcze to trochę wprowadza ludzi w błąd zwłaszcza jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z apple tak jak ja.

#18 SeNuke

SeNuke
  • 769 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 13:03

Od nowego różni się tym, że po odfoliowaniu widać na ekranie odciski palców ;)

Bzdura!
Telefon wydawany na podstawie roszczeń gwarancyjnych ma wymienione na nowe wszystko oprócz płyty głównej. Czyli o żadnych odciskach palców na ekranie czy innych tego typu historiach nie ma mowy.

#19 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 13:53

Bzdura! Telefon wydawany na podstawie roszczeń gwarancyjnych ma wymienione na nowe wszystko oprócz płyty głównej. Czyli o żadnych odciskach palców na ekranie czy innych tego typu historiach nie ma mowy.

Pisałem, że mają nową m.in. obudowę. Odnawiane telefonu nie są pakowane do pudełek przez chińczyków w białych rękawiczkach, stąd pojawiają się na ekranach odciski palców (na moim były i wiem, że nie tylko na moim). Oddaje się sam telefon, bez pudełka i bez pudełka oryginalnego przychodzi, więc odciski palców muszą się pojawić na ekranie lub folii, bo ktoś musi ten telefon zapakować (w serwisie), aby się nie uszkodził. Może twój ktoś powycierał, lub pakował go w rękawiczkach stąd twoje zdziwienie. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych