Mam pytanie i prośbę o poradę zarazem. Mamy podobne gusta, więc myślę, że będzie to pomocne

Niedawno przeprowadzałem spory remont w domu - generalnie wstawiłem normalne drzwi, pomalowałem ściany itd. ii.... jest ładnie, i tyle :/ Tzn wszystko wygląda super, poza tym, że jest tak normalnie. Wiem, że brzmi to może nie najlepiej ale brakuje mi czegoś "ekstra", czegoś z czego mógłbym być zadowolony, że mamy coś innego niż kolorową ścianę. Nie chodzi oczywiście o coś na siłę, ale o coś co mimo wszystko zwróci uwagę, będzie ładne, a zarazem przyjemne dla oka.
Pierwszą rzeczą, o której pomyślałem, było pomalowanie jednej z ścian w kuchni farbą "tablicową" - wiecie tak jak w szkole

źródło
Drugi pomysł, to jakiś minimalistyczny nadruk na skórzanej sofie, którą mamy w dużym pokoju. Znalazłem coś takiego:

źródło
co myślicie? Pomysł ze ścianą podoba mi się bardziej, ale przecież zostanie pył po kredzie :/ to raczej nic przyjemnego. Z drugiej strony, namalowanie czegoś na kanapie może być naprawdę fajnie. Nie wiem jeszcze jaki jest tego koszt i trwałość, ale wygląda nieźle. Na pewno jabłka sobie nie zrobię

Jak myślicie? O Wasze gusta przecież nie muszę się chyba martwić!
pozdrawiam
Klimer