Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad 1 opłaca się jeszcze?

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 murzyn124

murzyn124
  • 4 posts

Posted 26 October 2014 - 18:45

Witam, Mam kilka pytań odnośnie zakupu iPada 1: Czy wogóle opłaca się go jescze kupować? Czy da się wgrywać do niego pdf-y zpoza aplikacji na iPadzie(chodzi mi o to że nie wszystkie książki można kupić w sklepie Apple itp)? Czy da się wgrać flasha ? Czy iPad na najnowszym sofcie się zacina? (pytam ponieważ aktualnie użytkuje tablet firmy Pentagram i zacina się on przy odblokowywaniu -.-) Dodam że, będe go używał głównie do przeglądania internetu,czytania książek i czasem żeby pograć w jakąś gierkę.

#2 laryzbyszko

laryzbyszko
  • 70 posts

Posted 26 October 2014 - 19:44

Witam,
Mam kilka pytań odnośnie zakupu iPada 1:
Czy wogóle opłaca się go jescze kupować?
Czy da się wgrywać do niego pdf-y zpoza aplikacji na iPadzie(chodzi mi o to że nie wszystkie książki można kupić w sklepie Apple itp)?
Czy da się wgrać flasha ?
Czy iPad na najnowszym sofcie się zacina? (pytam ponieważ aktualnie użytkuje tablet firmy Pentagram i zacina się on przy odblokowywaniu -.-)
Dodam że, będe go używał głównie do przeglądania internetu,czytania książek i czasem żeby pograć w jakąś gierkę.

1. Nie opłaca się kupować. Nie ma wsparcia + jest wolny.
2. Da się. Możesz wgrywać swoje pdfy nawet do iBooksa (oraz oczywiście miliona innych aplikacji dostępnych w App Storze).
3. Nie da. Zresztą, teraz nawet Android nie wspiera już flasha, jako że ta technologia umiera, wypierana głównie przez html5. Są przeglądarki w rodzaju Photon Browser, które są w stanie wyświetlić strony z flashem, jednak działa to bardzo słabo.
4. iPad 1 przede wszystkim nie ma najnowszego softu, gdyż ostatnia aktualizacja to iOS 5.1.1., czyli prehistoria.

Generalnie iPad 1 to zły wybór.

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 26 October 2014 - 20:03

Do komfortowego użytkowania to iPad Air. Choć sam mam iPada 3 to przy iOS 8 jest masakra. Zero przyjemności z korzystania. Już na iOS 7 było słabo. Trzymam go jedynie dla ponadprzeciętnej baterii i dobrego ekranu.

#4 laryzbyszko

laryzbyszko
  • 70 posts

Posted 26 October 2014 - 20:08

Do komfortowego użytkowania to iPad Air. Choć sam mam iPada 3 to przy iOS 8 jest masakra. Zero przyjemności z korzystania. Już na iOS 7 było słabo. Trzymam go jedynie dla ponadprzeciętnej baterii i dobrego ekranu.

iPad 3 nigdy nie był demonem szybkości. Niby lepsze bebechy niż iPad 2, ale nie niwelowały one obciążenia powodowanego przez Retinę. Na iPadzie 4 podobno jest OK. Niestety masz rację, że dopiero Air daje komfortowe użytkowanie. iOS8 dużo popsuł.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 26 October 2014 - 20:27

Po przesiadce z 1 na 3 był duży skok wydajności, ale kolejne wersje softu bardzo go spowalniały. Tak jak wspomniałem wcześniej - bronią go świetny ekran oraz bardzo długi czas na baterii ok. 24h użycia na wifi (!!! to nie żart...)

#6 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 26 October 2014 - 22:36

Gościu pyta o iPada 1, całkiem sensownie zresztą, a Wy mu polecacie Air... - http://myapple.pl/fo...sze-modele

Do przeglądania internetu i czytania książek iPad 1 spokojnie wystarczy. Tylko z gierkami będzie miał problem.

#7 murzyn124

murzyn124
  • 4 posts

Posted 26 October 2014 - 22:41

Nie chodzi mi o jakieś skomplikowane gry,bo od tego mam komputer. Chodzi mi o pogranie w Touchgrind BMX ,Angry Birds albo coś podobnego od czasu do czasu.

#8 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 26 October 2014 - 22:45

Nie chodzi mi o jakieś skomplikowane gry,bo od tego mam komputer. Chodzi mi o pogranie w Touchgrind BMX ,Angry Birds albo coś podobnego od czasu do czasu.

To zależy czy wydawcy tych gier udostępnili wersję dla starszych systemów, ale całkiem możliwe, że na iPadzie 1 nie pograsz nawet w te prostsze gry. Natomiast internet + pdfy bez problemu (tylko rozdzielczość niska, ogólnie nie polecałbym go do czytania - szczególnie jeśli miałeś do czynienia z jakimś sprzętem z lepszą rozdzielczością).

#9 murzyn124

murzyn124
  • 4 posts

Posted 26 October 2014 - 22:51

To lepiej kupic w takim razie iPada 1 czy coś z androidem np Asus Nexus 7? EDIT: A iPad 2 jest znacznie lepszy od 1?

#10 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2014 - 23:34

Tak, jest lepszy, szczególnie na IOS 6.

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 27 October 2014 - 09:40

Nie no jak już masz do wyboru starego iPad'a a Nexusa to Nexusa. Jednak jeśli już bardzo Ci zależy na jabłku to iPad 2 ale tylko pod warunkiem, że znajdziesz go w wersji z iOs 6. Wtedy to jest to fajne urządzenie. Nowsze systemy więcej mu krzywdy robią niż dobrego. Acz iOs 6 to już również stary system i za jakiś czas wylądujesz bez wsparcia. Nexus to długie wsparcie, świetna prędkość a i na brak programów nie będziesz narzekać, bo nawet za dwa lata 5.0 nie będzie miał takiej części rynku by deweloperzy zrezygnowali z KitKata.
  • laryzbyszko likes this

#12 laryzbyszko

laryzbyszko
  • 70 posts

Posted 27 October 2014 - 16:13

Gościu pyta o iPada 1, całkiem sensownie zresztą, a Wy mu polecacie Air... - http://myapple.pl/fo....roższe-modele

Do przeglądania internetu i czytania książek iPad 1 spokojnie wystarczy. Tylko z gierkami będzie miał problem.

Nie wystarczy. iPad 1 to zabytek. Tnie się w Safari koszmarnie, nie ma wsparcia, połowa aplikacji/gier z Apple Store już od dawna nie wspiera iOS 5.1.1. i generalnie jest to tragiczny wybór. Nie polecałbym nawet iPada 2, który został zabity przez iOS8. Sam posiadam takiego i nie aktualizowałem go od iOS 6 i niestety wiem, że tylko na iOS6 jest mi w stanie zaoferować normalną prędkość użytkowania, a na nowy feature'ach mi nie zależy. Więc tak jak pisze wieslawo, ew. możesz pomyśleć nad iPadem 2 na iOS 6.

Prawda jest niestety taka, że obecnie wśród "budżetowych", używanych tabletów nie ma co u Apple szukać. Tak jak w wypadku komputerów, najstarsze wspierane przez Yosemite modele działają nieźle, tak w przypadku iPadów, stare modele działają fatalnie na iOS8. I sensowny zakup to dopiero Air. Jeżeli nie stać Cię na Aira, to odpuść Apple'a, kup Nexusa w podobnej cenie i na pewno będziesz bardziej zadowolony.

#13 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 27 October 2014 - 16:25

Nie zgodzę się że sensowny zakup to dopiero Air, uważam że iPad 4 to ciągle świetne urządzenie godne uwagi jeśli ktoś chce kupić iPada :)
  • kris2k likes this

#14 Makus

Makus
  • 60 posts
  • SkądPoznan

Posted 28 October 2014 - 01:06

Mam iPada 2 na nim iOS 8 i bez przesady fatalnie to nie działa, skrolowanie na nowej odsłonie myapple działa płynnie, klawiatura trochę na początku pierwszego wyrazu zamuli ale to nie powód żeby wpadać w histerie. Od początku użytkowania do teraz wszystko działa poprawnie, oczywiście jest jakieś spowolnienie ale bez przesady da się z tym żyć ;-). iPada 1 nie miałem ale dwójkę mogę polecić do takiego użytkowania jakbyś zmienił zdanie murzyn124

#15 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 03 November 2014 - 00:24

Co Wy z tym iPadem air? Autor tematu chce budżetowego iPada a Wy mu od razu aura proponujecie. A ja właśnie uważam ze iPad 1 do celów o których pisze autor w zupełności wystarcza. Wiem co mowię bo sam używam. Co to znaczy ze jest wolny? Ma soft ios5 i nie ma co porównywać go do iPada air. Podstawowa zaleta iPada 1 jest cholernie długi czas pracy na baterii (o ile trafisz na dobry i sprawny egzemplarz). Za niewielkie pieniążki możesz dostać wersje taka jak moja czyli full wypas - wifi+3G oraz 64GB pamięci. Jailbreaka zrobisz bezproblemowo a dzięki temu otworem stoją rożnego rodzaju mody które dają drugie życie ipadzikowi. Ja swojego sprzedam może za 10 lat ;) uważam ze to wciaz kultowy i naprawdę sprawny sprzęt do przegladania netu, czytania książek, oglądania YouTube i paru innych rzeczy.

#16 drake29a

drake29a
  • 42 posts

Posted 04 November 2014 - 15:47

iPad 1 uzywanego z wifi/3g kupisz za mniej niż 500zł, iPad 2 wifi/3g mozna dostać za +/- 650-700zl, za 700 czasami mozna dostac nawet wersje z 64gb pamieci. Jakiś czas temu posiadalem iPad 2 i osobiście na iOs 7 nie miałem żadnych problemów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users