iPad 1 opłaca się jeszcze?
Posted 26 October 2014 - 18:45
Posted 26 October 2014 - 19:44
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie zakupu iPada 1:
Czy wogóle opłaca się go jescze kupować?
Czy da się wgrywać do niego pdf-y zpoza aplikacji na iPadzie(chodzi mi o to że nie wszystkie książki można kupić w sklepie Apple itp)?
Czy da się wgrać flasha ?
Czy iPad na najnowszym sofcie się zacina? (pytam ponieważ aktualnie użytkuje tablet firmy Pentagram i zacina się on przy odblokowywaniu -.-)
Dodam że, będe go używał głównie do przeglądania internetu,czytania książek i czasem żeby pograć w jakąś gierkę.
1. Nie opłaca się kupować. Nie ma wsparcia + jest wolny.
2. Da się. Możesz wgrywać swoje pdfy nawet do iBooksa (oraz oczywiście miliona innych aplikacji dostępnych w App Storze).
3. Nie da. Zresztą, teraz nawet Android nie wspiera już flasha, jako że ta technologia umiera, wypierana głównie przez html5. Są przeglądarki w rodzaju Photon Browser, które są w stanie wyświetlić strony z flashem, jednak działa to bardzo słabo.
4. iPad 1 przede wszystkim nie ma najnowszego softu, gdyż ostatnia aktualizacja to iOS 5.1.1., czyli prehistoria.
Generalnie iPad 1 to zły wybór.
Posted 26 October 2014 - 20:03
Posted 26 October 2014 - 20:08
Do komfortowego użytkowania to iPad Air. Choć sam mam iPada 3 to przy iOS 8 jest masakra. Zero przyjemności z korzystania. Już na iOS 7 było słabo. Trzymam go jedynie dla ponadprzeciętnej baterii i dobrego ekranu.
iPad 3 nigdy nie był demonem szybkości. Niby lepsze bebechy niż iPad 2, ale nie niwelowały one obciążenia powodowanego przez Retinę. Na iPadzie 4 podobno jest OK. Niestety masz rację, że dopiero Air daje komfortowe użytkowanie. iOS8 dużo popsuł.
Posted 26 October 2014 - 20:27
Posted 26 October 2014 - 22:36
Do przeglądania internetu i czytania książek iPad 1 spokojnie wystarczy. Tylko z gierkami będzie miał problem.
Posted 26 October 2014 - 22:41
Posted 26 October 2014 - 22:45
To zależy czy wydawcy tych gier udostępnili wersję dla starszych systemów, ale całkiem możliwe, że na iPadzie 1 nie pograsz nawet w te prostsze gry. Natomiast internet + pdfy bez problemu (tylko rozdzielczość niska, ogólnie nie polecałbym go do czytania - szczególnie jeśli miałeś do czynienia z jakimś sprzętem z lepszą rozdzielczością).Nie chodzi mi o jakieś skomplikowane gry,bo od tego mam komputer. Chodzi mi o pogranie w Touchgrind BMX ,Angry Birds albo coś podobnego od czasu do czasu.
Posted 26 October 2014 - 22:51
Posted 26 October 2014 - 23:34
Posted 27 October 2014 - 09:40
- laryzbyszko likes this
Posted 27 October 2014 - 16:13
Gościu pyta o iPada 1, całkiem sensownie zresztą, a Wy mu polecacie Air... - http://myapple.pl/fo....roższe-modele
Do przeglądania internetu i czytania książek iPad 1 spokojnie wystarczy. Tylko z gierkami będzie miał problem.
Nie wystarczy. iPad 1 to zabytek. Tnie się w Safari koszmarnie, nie ma wsparcia, połowa aplikacji/gier z Apple Store już od dawna nie wspiera iOS 5.1.1. i generalnie jest to tragiczny wybór. Nie polecałbym nawet iPada 2, który został zabity przez iOS8. Sam posiadam takiego i nie aktualizowałem go od iOS 6 i niestety wiem, że tylko na iOS6 jest mi w stanie zaoferować normalną prędkość użytkowania, a na nowy feature'ach mi nie zależy. Więc tak jak pisze wieslawo, ew. możesz pomyśleć nad iPadem 2 na iOS 6.
Prawda jest niestety taka, że obecnie wśród "budżetowych", używanych tabletów nie ma co u Apple szukać. Tak jak w wypadku komputerów, najstarsze wspierane przez Yosemite modele działają nieźle, tak w przypadku iPadów, stare modele działają fatalnie na iOS8. I sensowny zakup to dopiero Air. Jeżeli nie stać Cię na Aira, to odpuść Apple'a, kup Nexusa w podobnej cenie i na pewno będziesz bardziej zadowolony.
Posted 27 October 2014 - 16:25

- kris2k likes this
Posted 28 October 2014 - 01:06
Posted 03 November 2014 - 00:24

Posted 04 November 2014 - 15:47
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users