Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk hybrydowy z 8GB ssd, czy zmieści się system?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 wolfek

wolfek
  • 30 postów
  • SkądBukowina Tatrzańska

Napisano 26 października 2014 - 15:58

Witam Planuję wymienić dysk w macbook pro, czy dysk hybrydowy zda egzamin? czy system zmieści się na 8 GB, nie jest to za mało miejsca? Macie doświadczenie z tego typu konfiguracją? Zależy mi na systemie na SSD a reszta na tradycyjnej części dysku Dzięki za odp.

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2014 - 16:15

Bez szans raczej. Ja mam np. 4MB RAM to 2.15 GB dysku idzie na sleep image (do usypiania kompa) + ponad 1 GB na swap. Jak masz więcej RAM to zajmie jeszcze więcej. A gdzie system? Standardowy 1TB Fusion Drive od Appla ma 128 GB pamięci flash. U mnie pliki systemowe zajmują ok. 16 GB (bez kosza)

#3 wolfek

wolfek
  • 30 postów
  • SkądBukowina Tatrzańska

Napisano 26 października 2014 - 17:13

Dzięki za odpowiedź,jeżeli nie system to podobno te dyski zapisują na ssd rzeczy najwięcej używane przez co przyspieszają odczyt, nie przyspieszają za to zapisu, więc może wytestuję czy to się na mac'u sprawdzi.

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 30 października 2014 - 09:03

Flash na HDD hybrydowym jest alokowany w sposób przeźroczysty, nie widzisz ssd i hdd jako osobne. Po prostu na ssd lądują rzeczy często używane - takie przedłużenie cache dysku, dodatkowo cache nieulotny. Jak zda egzamin to nie wiem, ale mam mieszne uczucia co do takich dysków. Polecam czysty SSD - chociaż 128GB (nie są teraz drogie) i nauczyć się używać archiwum na jakimś hdd (nas czy usb).

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 października 2014 - 09:37

Dokładnie tak, Ty jako użytkownik takiego dysku nie widzisz oddzielnie tych 8GB SSD, więc nie możesz na tym zainstalować systemu. Poczytaj testy, bo te dyski podobno działają podobnie do tradycyjnych. Za cenę takiego wynalazku spokojnie kupisz 120 SSD Samsunga, a za niewiele więcej 250GB Crucial i to już będzie działać zauważalnie lepiej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych