Panowie,
Jako że jestem świeżym użytkownikiem Maca, dopiero ogarniam ten cały ekosystem- mam jednak problem. Otóż po testowaniu zarówno Paragon NTFS, jak i Tuxera NTFS, zdecydowałem się ostatecznie na ten pierwszy- gdyż w czasie jego użytkowania nie miałem żadnych problemów. Jednak po jego ponownym zainstalowaniu, mój dysk WD Elements jest widoczny jedynie w trybie "read only". Nie mogę na nim nic zapisywać. O dziwo z drugim dyskiem (również WD) nie mam takich problemów. W systemie oba dyski widoczne są jako NTFS. Wcześniej nie miałem żadnych problemów z obydwoma dyskami.
Czy ktoś może mi coś poradzić? Format na ExFat nie wchodzi w grę, gdyż zależy mi na obsłudze tych dysków przez mój tv, więc jestem skazany na NTFS (duże pliki video). Czy może to być w jakiś sposób związane z tym, że najpierw zainstalowałem trial'a Paragon NTFS, potem go odinstalowałem i zainstalowałem Tuxerę, po czym jednak ją odinstalowałem i ostatecznie kupiłem Paragona?
Mój sprzęt to tegoroczny Macbook Air 13' i5/256/4GB.
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Problem z zapisem plików w NTFS (Paragon NTFS)
Rozpoczęty przez
pebe86
, 25 paź 2014 10:53
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 października 2014 - 10:53
Napisano 25 października 2014 - 11:34
Ja bym spróbował odinstalować jeszcze raz Paragona i poczyścić preferencje tych programów. Najprościej zainstaluj np. ten darmowy program https://www.macupdat...ac/41289/ifilex, który pozwoli ci prosto wyszukiwać również pliki poza katalogiem domowym (bez kombinowania ze Spotlight). Znajdź wszystko z tuxera i paragon w nazwie. Wywal do kosza (szczególnie pliki z .plist w nazwie). Zrestartuj kompa. Sprawdź czy w Monitorze Aktywności nie ma żadnego procesu z paragon lub tuxera w nazwie i zainstaluj Paragona jeszcze raz.
Jak dalej będzie widział dysk read-only tylko, to przynajmniej wyeliminowałeś jedną możliwość.
Jak dalej będzie widział dysk read-only tylko, to przynajmniej wyeliminowałeś jedną możliwość.
Napisano 25 października 2014 - 12:48
Sprawdzałeś w instrukcji tv czy czyta ExFat? Mój samsung czyta,ale i tak nie podpinam dysków bo wygodniej działa na Plex media server.Wszystko po wifi sunie bez zająknięcia. Pliki po 15 giga.Może wyślij wiadomość do suportu Paragona?
Napisano 25 października 2014 - 15:41
W preferencjach systemowych są ustawienia dla Paragona. Każdy z osobna dysk można tam chyba ustawić, że jest obsługiwany lub nie. Może dla pierwszego obsługa jest wyłączona i używa dostępu systemowego (tylko do odczytu)?
Napisano 25 października 2014 - 19:33
I teraz ciekawostka- w narzędziu dyskowym oba dyski są normalnie widoczne, ale już Paragon NTFS (w ustawieniach) widzi tylko ten działający, drugiego nie widzi...
Napisano 25 października 2014 - 19:54
Jeśli dysk nie zawiera jeszcze istotnych danych to spróbuje sformatować go z Disk Utility albo od razu na ntfs (jeśli się da) albo jako natywny "Mac OS Extended (kronikowany)" i później przeformatuj na NTFS. Może jakieś problemy z niewłaściwą labelką dysku albo inny drobny acz upierdliwy problem wystąpił.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych