Dodatkowe opłaty przy sprowadzaniu elektroniki z USA.
Napisano 24 października 2014 - 15:50
Napisano 24 października 2014 - 16:10
Witam, mam znajomego w USA i chciałbym żeby przywiózł mi MacBook'a Pro i iphon'a 6. Będzie on wracał ze swoim własnym laptopem ,dwoma nowymi i telefonem używanym przez niego na co dzień i moim iphon'em. Oczywiście będzie przewoził je bez pudełek, paragonów, w pokrowcach i zostaną wcześniej uruchomione. Czy duże jest prawdopodobieństwo, że go złapią? Przeczytałem wszystkie tematy na forum i znalazłem informację, że przy ewentualnej kontroli mogą naliczyć mu jedynie podatek vat w wysokości 23 % od wartości towarów. Wyczytałem, że nie ma cła na elektronikę sprowadzaną z USA.Za macbook'a i iphon'a wychodzi mi 2149$, więc w najgorszym wypadku zapłacę 2643$. Czy dobrze to wszystko policzyłem i z pewnością wszystko co napisałem się zgadza? Chciałbym byś świadom ile w najgorszym wypadku będę zmuszony dopłacić i czy będzie mi się to opłacało. Z góry przepraszam za kolejny podobny wątek, ale w żadnym nie odnalazłem jasnej odpowiedzi na moje pytania. Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
Kolega będzie to wszystko miał w bagażu podręcznym? Jeśli tak to życzę powodzenia. I czy myślisz, że jak go złapią to zapłaci vat tylko od Twojego MB i iPhone? Dowalą mu vat od wszystkich sprzętów elektronicznych i jeśli tego nie zgłosi to w przypadku wpadki jeszcze mandat dostanie kilka ładnych stówek.
Napisz jeszcze jakimi liniami będzie leciał.
Napisano 24 października 2014 - 16:28
Napisano 24 października 2014 - 16:30
Napisano 24 października 2014 - 16:34
Napisano 24 października 2014 - 16:39
Czyli mówicie, że taka akcja raczej na 100% nie przejdzie i z pewnością mi wyjdzie zapłacić za to więcej niż 2643$ ???(wartosc macbooka + iphona + vat )
Na 100% to nikt Ci nie powie czy to przejdzie czy nie. Ryzyko spore - choć wg mnie bardziej bałbym się uszkodzenia sprzętu w bagażu lub jego wyparowania z bagażu niż opłat.
Napisano 24 października 2014 - 16:46
Napisano 24 października 2014 - 17:01
No dlatego napisałem "raczej" na 100%. Oczywiście zawsze jest jakieś ryzyko, ale mnie najbardziej interesują te dodatkowe opłaty. Czy w najgorszym wypadku będę musiał zapłacić te 2643$ ???(wartosc macbooka + iphona + vat ). Jeśli tylko ten vat, to i tak wyjdzie mi taniej niż kupowanie w Polsce.
Tak jak pisałem - jeśli kolega pójdzie na żywioł i nie zgłosi w deklaracji co przewozi i go złapią to najprawdopodobniej zapłaci vat od wszystkich sprzętów (Twoich i Jego) plus mandat (o ile pamiętam jakiś forumowicz tu pisał, że dostał 600 zł mandatu chyba za laptopa, którego nie zgłosił).
Napisano 24 października 2014 - 20:04
Napisano 24 października 2014 - 20:08
A w przypadku kiedy zgłoszę?
To zapłacisz vat wg obowiązujących stawek i tyle.
Napisano 24 października 2014 - 20:19
Napisano 24 października 2014 - 20:25
Stawka, czyli 23 % od wartości moich produktów?
Tak bo cło jest 0%. Vat 23%. Tylko, że jak kolega będzie miał więcej sprzętu to musi wszystko zgłosić - oprócz oczywiscie swojego na użytek własny. Choć tak jak pisałem nie jest pewne, że będą Go konktrolować. Z doświadczenia wiem, że spokojnie moze mieć 2 laptopy w bagażu podręcznym, tablet, telefon (oczywiście rozpakowane).
Skąd kolega będzie leciał i jakimi liniami? Bezpośrednio czy z przesiadkami?
Napisano 24 października 2014 - 20:31
Napisano 24 października 2014 - 20:35
Leci chyba bezpośrednio, ale nie wiem dokładnie jakimi liniami. Rozumiem, że wysokości kar nie są nigdzie podane i to zależy od kontrolera?
Co do kar to niestety Ci nie pomogę - nie mam żadnej wiedzy w tym temacie. Decyzję musicie podjąć sami. Z tego co piszesz to kolega będzie trochę obładowany elektroniką. Jak go nie złapią to jesteście do przodu, ale jak go dopadną to już raczej do tyłu - ale tego nikt nie przewidzi do momentu jak przyleci.
Napisano 24 października 2014 - 20:38
Napisano 24 października 2014 - 21:42
Napisano 09 lipca 2015 - 21:54
Podpinam się pod temat, jak to jest z tym przewieźieniem tylko iPhonea? Jeśli miałaby mi go wysłać moja rodzina z USA
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych