Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMEI inny na telefonie i pudełku/ OSZUSTWO?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gurchuk

Gurchuk
  • 4 postów

Napisano 22 października 2014 - 21:23

Witam wszystkich forumowiczów! Otóż kilka dni temu kupiłem używanego iPhona 5 na allegro. Gość zapewniał, że kupił na oficjalnej stronie i że wszystko jest okej, bez simlocka i stan w miare dobry. Do tego miał przysłać wydruk potwierdzający zakup. Telefon przyszedł w stanie jak na zdjęciach i rzeczywiście nie ma simlocka, działa normalnie, jednak nr IMEI urządzenia NIE jest zgodny z tym na pudełku! Nr IMEI z pudełka na stronach pokazuje jako nieznany. Co więcej sprzedający przysłał mi rachunek co prawda na swoje nazwisko, ale za iphona 4S. Co powinienem zrobić? IMEI sprawdziłem i telefon jest rzeczywiście z polskiej dystrybucji. Czy telefon może być kradziony? I co grozi mi jako posiadaczowi takiego telefonu "bez papierów"? Czy będę umiał ewentualnie w przyszłości sprzedać taki telefon? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam ! Marcin

#2 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 22 października 2014 - 21:40

Są dwie możliwości.
Albo telefon jest kradziony.
Albo odnawiany. Pierwszemu właścicielowi mógł się zepsuć telefon, odesłał go na gwarancję i jako, że iPhone nie są naprawiane to otrzymał produkt refurbished z innym numerem IMEI.
Sam mam takiego iphone'a. Pudełko zostaje stare, a telefon otrzymuje się "nowy".

W pudełku nie miałeś plastiku wielkości ekranu z przyklejoną najlejką z IMEI? Otrzymuje się ją po powrocie telefonu z serwisu. Ja ją zatrzymałam gdybym chciał sprzedać telefon i byłyby wątpliwości co do mojej uczciwości ;)

- - - Połączono posty - - -

Polecam zaznajomić się też z tematem: http://myapple.pl/ip...efurbished.html

A dokładnie postem:

Wpisujesz nr seryjny tu: Klantenservice: Serienummers
Jak jest refurbished, to pojawia się ta informacja w nawiasie obok serii, tam, gdzie nie-refurbishe mają wyświetlone miejsce produkcji.
Przynajmniej jest tak w iPadach 3. Ja bym refurbów się tak nie bał - z tego co wiem, wymieniana jest bateria i obudowa, zostaje tylko elektronika. Dotychczas iPad z najmniejszą liczbą usterek, jaki miałem, to był właśnie refurb z czerwca br.

#3 Gurchuk

Gurchuk
  • 4 postów

Napisano 22 października 2014 - 21:51

Co do naklejek w pudełku były niestety tylko dwa białe nadgryzione jabłka. TELEFON: Factory: C7 (Pentragon, Changhai, China. Maybe Refurbished?) Wpisując numer seryjny małymi literami wyskoczyło : (cleaned up from 'c7gl858tdtwg') co wskazywało by że jest refrubrished, ale już dużymi napis zniknął, więc raczej nie był wymieniany. PUDEŁKO: Odsyłając telefon do serwisu numer IMEI na pudełku teoretycznie dalej powinien pozostać rozpoznawalny dla tego typu stron. Choć inne strony IMEI nie poznawały to ta poznaje numer seryjny i rzeczywiście widnieje wcześniejsza data niż po wpisaniu nr z telefonu. Factory: C3 (China)

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2014 - 21:57

Prawdopodobnie telefon który kupiłeś jest egzemplarzem z wymiany i dlatego imei na pudełku jest inny. Ten numer z pudełka wpisany na stronie Apple zostanie rozpoznany jako wymieniony.

https://selfsolve.ap...rantyDynamic.do

A nie możesz zwyczajnie zapytać sprzedającego skąd ma ten telefon i jaka jest jego historia? I po co przysłał Ci fakturę z 4S?

#5 DuAlEk

DuAlEk
  • 30 postów

Napisano 22 października 2014 - 22:00

Spokojnie, być może regenersis wymieniło go na gwarancji, a oni zmieniają tylko telefon nawet bez pudełka... Sam tak miałem.

#6 Gurchuk

Gurchuk
  • 4 postów

Napisano 22 października 2014 - 22:01

Wygląda na to, że mieliście rację, z tego co wnioskuję, chyba że strona powinna wygenerować coś innego?

We're sorry, but this is a serial number for a product that has been replaced. Please check your information and re-enter your serial number. If your information is correct, you may need to contact us.

[url=http://screenshooter.net/8800106/xeljbga]screen strony[/url]

EDIT:

Czy powinienem się domagać od sprzedającego dowodu zakupu albo potwierdzenia wymiany/naprawy ? Czy bez tego można udowodnić/sprawdzić, czy telefon pochodzi z legalnego źródła?

#7 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 22 października 2014 - 22:13

iPhone'y 5 miały problem z psującym się przyciskiem power, wiele osób wymieniało je i pewnie pierwszy właściciel także miał ten lub inny problem. Gdyby był kradziony, to raczej miałby założoną blokadę, której tak łatwo się nie da ściągnąć. Zawsze możesz zadzwonić do sprzedawcy i się dowiedzieć więcej. Ten rachunek za 4s... trochę dziwne, ale może się pomylił ;) Cóż jeżeli masz wątpliwości to dzwoń.

#8 Gurchuk

Gurchuk
  • 4 postów

Napisano 22 października 2014 - 22:21

Faktycznie, gdyby był kradziony to raczej właściciel by go zablokował. A tutaj nie miałem problemu z zalogowaniem na iClouda itd. Jutro zadzwonię i dowiem się czy aby na pewno kupił go na oficjalnej stronie i dlaczego ta faktura za 4S, bo to faktycznie dziwne. Zobaczę co powie. Ale chciałem się trochę merytorycznie przygotować do tej rozmowy, żeby móc ocenić czy to co mówi ma choć trochę sensu. Serdecznie Wam dziękuję za pomoc! Napiszę jak się skończyło, być może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem to znajdzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych