Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wideo] Jaki powinien być sprzet i program dla HD??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 GrzegorzPN

GrzegorzPN
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2006 - 19:43

Cześć, potrzebuję rady w kwestii wyboru własciwego sprzetu i oprogramowania tworzenia (montowania) filmów o rozdzielczości 1080x1920 z 24 klatkami na sekundę. Zaznaczę, że filmy będą zlepiane z pojedyńczych klatek wykonanych aparatem cyfrowym (SONY Cybershot DSC-F828. Być może w przyszłości wykorzystany zostanie materiał z kamery (ta sama rozdzielczość). Jednak na początek praca będzie polegała na montażu krótkich etiud ze zdjęć. Podejrzewam, że iMac G5 powinien wystarczyć dla wygodnej pracy (myślę też o późniejszej pracy z materiałem z kamery). Nie wiem jednak, czy na początek będzie można pracować na iLife 06. Oferowane w tym oprogramowaniu HD, to 1080x1440, czyli ekran o proporcji 4:3 :((. Być może ktoś z Was mógłby sprawdzić czy ze zdjęć o rozdzielczości 1080x1920 można zlepić film w iMovie??? Jeśli chodzi o przygotowania techniczne filmu, to chciałbym móc stworzyć materiał wyjściowy do ewentualnej obróbki i przystosowania do emisji (np. przez kogoś profesjonalnie do tego przygotowanego). Będę również wdzięczny za pomoc w kwestii sprzętu. Dodam tylko, że musi to być coś poręcznego, czyli notebook, mini lub iMac G5. (coś, co można szybko przenieść lub schować). Z góry dziękuję i pozdrawiam Grzegorz

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2006 - 19:55

iMac g5. Do tego zerknij na program Final Cut Express lub jeśli masz spore pieniądze to Final Cut Studio ( cały pakiet programów)

#3 GrzegorzPN

GrzegorzPN
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2006 - 20:09

... Ha...Final Cut Pro na pewno sobie poradzi, bo jest do tego stworzony;), tyle że kosztuje prawie tyle co iMacG5. Na początek i dla prostych działań szukam czegoś tańszego lub może iMovie. Myślę, że funkcje iMovie będą wystarczające, ale może być kłopot z rozdzielczością...

#4 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2006 - 20:40

Re: ...

Na początek i dla prostych działań szukam czegoś tańszego lub może iMovie. Myślę, że funkcje iMovie będą wystarczające, ale może być kłopot z rozdzielczością...

Swego czasu iMovie 5 reklamowano jako HD ready... Zerknij tutaj:

http://www.danslagle...vie/index.shtml

Może się faktycznie okazać, że ten program ma wszystko czego potrzebujesz...Zasada jest prosta: jeśli masz kupiony upgrade do QT Pro i QT obsługuje dany format to obsłuxy go również iMovie

[ Dodano: 2006-01-21, 20:57 ]
Jeszcze mi jedno przyszło do głowy. Jeśli w przyszłości komputer ma sobie poradzić z filmami HD to może zapoluj na jakiegoś PowerMaca?

#5 jarasek

jarasek
  • 81 postów

Napisano 21 stycznia 2006 - 21:18

Proponowałbym do conajmniej dwuprocesorowego G4, iMacaG5 lub cos szybszego. Tak naprawde tego typu etiudy złoźysz nawet na Minimacu, choć czas przygotowania będzie dłuźszy. Pomysł insider'a z zapolowaniem na PowerMaca jest bardzo rozsądny bo HD jest okrutne jeśli chodzi o wymagania sprzętowe. Jeśli dziś wydasz pieniądze na zestaw zdolny do złoźenia krótkiej etiudy w HD, byłoby dobrze aby montaż dłuźszych prac HD był takźe moźliwy.

Choć wszyscy głośno mówią o wspaniałościach i dostępności HD dla kaźdego (kamery, soft, etc) to smutna prawda jest taka, źe dostępny sprzęt PC/Mac musi być naprawdę mocny aby rendering filmu nie trwał latami.

iMovie HD 6.0 z pakietu iLife06 pozwala na przygotowanie materiału 1080i (profil HDV 1080i) i 720p (profil HDV 720p) i jest to chyba najtańsze firmowe oprogramowanie HD dostępne na maczka. Przed zakupem proponowałbym przygotowanie kilkudziesięciu zdjęć, udanie się do dealera Apple i sprawdzenie czy praca na tym systemie będzie wygodna i wydajna.

Potwierdzam, źe HD 1080i jest "oszukane" bo materiał wyjsciowy jest w formacie 4:3 i rozdzielczosci 1440 x 1080 a nie 1920 x 1080. Jestem tym faktem lekko zdruzgotany bo nie sadzilem aby Apple tak jawnie nabiło klientów w butelkę.

Co prawda w zastosowaniach prywatnych mozna lekko "oszukac" to nieuczciwe HD i w pliku QT Playerze (7.0.x) w menu Window->Show Movie Properties->Video Track-> Visual Settings zmusic plik do zmiany proporcji z 1440x1080 na 1920x1080 i zapisac. Jednak takie klamstwo ma krótkie nogi, bo jesli material ma sluzyc do dalszej obróbki, to obnizenie jakosci moze byc widoczne.

Inne pomysły to Final Cut HD Express.

P.S.

Istnieje takźe inna alternatywa tzn. Jahshaka - pierwszy darmowy program do montaźu nieliniowego video klasy open source dostępny pod OSX. Program ten pozwala na montaż materiału HD 1080i i 720p. Niestety nie mogę nic powiedzieć o wydajności i przydatności tego softu. Jednak skoro jest darmowy to warto byłoby go przetestować.

witryna projektu jahshaka.org:
http://www.jahshaka.org

download:
http://prdownloads.s...tar.gz?download

#6 GrzegorzPN

GrzegorzPN
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2006 - 23:27

HD problemy Długo musiałem szukać właściwych oznaczeń HD. 1080i oznacza jest związane z wyświetlaniem 50/60 połówek klatek, a 1080p jest związane z wyświetlaniem pełnych klatek. Na stronie Sony można poczytać o standardzie HDCAM (profesjonalny - 1920x1080, 24 klatki/s). Wyświetlanie klatek jest ważne, bo ma znaczenie dla tempa filmu. I ponoć tylko 24 klatki na sek. są najlepsze dla filmu (chociaż na wesele też może być dobre;). I zaznaczam, że chodzi o tempo nagrywania, a nie odtwarzania. W TV filmy są odtwarzane chyba w tempie 50 połówek/s, ale ponieważ film był nakręcony w tempie 24klatek, to widać różnicę w porównaniu np. z programem "Szymon Majewski Show". Zauważcie, że obecnie telewizory LCD są niby HD Ready, ale rozdzielczość ekranów to 720x1280:(. Być może te telewizowy są w stanie odbierać sygnał HD... Komp ma być dla mojego ojca, który zajmuje się sztuką, a że mieszka sam na uroczej wsi, to musi kompa schować kiedy wyjeżdza na dłużej...dlatego iMac G5 jest optymalny.

#7 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2006 - 23:33

Ech... To trochę nie tak jak piszesz... 24kl/sek są dobre ale tylko do transferu na taśmę, nie do tv. Chcąc mieć efekt filmowy w telewizji nagrywasz komerami, które mają możliwość zapisu tzw "progressive frame" - klatka nie jest wtedy złożona z półobrazów tylko jest całością... Teoretycznie oczywiście... Diabeł tkwi w wyświetlaniu , które i tak jest z przeplotem czyli "interlaced"... Może więc migotać na ekranie zwykłego odbiornika. Itd, itd, dużo szczegółów :) Powodzenia w pracy i zakupach :)

#8 GrzegorzPN

GrzegorzPN
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2006 - 23:53

... tak zrozumiałem z tego co czytałem...dzięki za sprostowanie. Jednak, tak jak ze wszystkim, trzeba sprawdzić i porównać:).

#9 jarasek

jarasek
  • 81 postów

Napisano 22 stycznia 2006 - 10:42

HD to bardzo zamydlony temat :-) Europejskie HDTV to 1280 pikseli na 720 linii obrazu przy pełnych 25 lub 50 kl/s (720p25 / 720p50) Materiał filmowy video (24 kl.s) kręcony kamerami 720p24 / 1080p24 albo starszymi Betacamami SP (480i60 / 576i50) musi zostać poddany obróbce aby moźna było puścić go w TV. Tak kręci się obecnie w Polsce niektóre teleturnieje w TVN i 3 lub 4 telenowele. Po obróbce finalna emisja odbywa się w PAL. Zanim zaczniesz montować materiały w HDTV, zorientuj się czy będzie ewentualny odbiorca tego materiału i jakie ma źyczenia co do technicznych jego parametrów. Kontaktuj się z Działem Emisji gdzie otrzymasz dokladne informacje. Nieco mylące są takźe oznaczenia urządzeń sklepowych HD: HDready ---------- HDready oznacza źe plazma, monitor LCD lub projektor LCD wyświetla europejskie HDTV czyli 1280 x 720 czyli 720 linii obrazu, ma złącze analogowe YPbPr i złącza cyfrowe: DVI, HDMI. Obecnie rzadko które urządzenie w sklepie potrafi to zrobić, choć umie to prawie kaźdy komputer. HDCompatible ---------------- Urządzenie posiada złącze cyfrowe HDMI i skaluje obraz do rozdzielczości 1270 x 720. Sztuczka ze skalowaniem raz się udaje lepiej lub gorzej, co owocuje tym źe 42" plazma "HDCompatible" za 8000 PLN ma makabryczny obraz w porównaniu ze zwykłym monitorem komputerowym.

#10 denysek

denysek
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 stycznia 2006 - 17:54

Wydaje się że w iMovie HD 6 można to zrobić, najpierw przy nowym projekcie wybieramy HDV 1080i robimy projekt potem Share/QuickTime/Expert Settings/Most Recent Settings/Options/Settings i z listy Compression Type wybieramy np. DVCPRO HD 1080i60 i w QuickTime mamy obraz 1920x1080.

#11 jarasek

jarasek
  • 81 postów

Napisano 22 stycznia 2006 - 22:00

denysek, zwracam honor Tobie i iMovie06 :-) Aby otrzymac prawdziwe HD mozna to zrobic tez tak: Share/QuickTime/Expert Settings/Most Recent Settings/Options/Settings i z listy Compression Type wybieramy MPEG-4 i tu mamy profil "1280x720 HD" lub "1920x1080 HD" Jednak nalezy pamietac, ze format MPEG-4 nalezy stosowac jako format finalny (czyli taki który nie bedzie poddawany dalszej obróbce). Jesli twój materiał bedzie jeszcze edytowany trzeba zapisac go np w DVCPRO HD.

#12 GrzegorzPN

GrzegorzPN
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2006 - 18:14

Thanks Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam

#13 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 stycznia 2006 - 19:29

Re: Thanks

Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam

Dla formalności jako Moderator ( choć nie powinienem bo się w tym wątku udzielałem) przypomnę, że jeśli czyjeś rady okazały się przydatne to możesz kliknąć "pomógł".

Pozdrawiam i owocnej pracy życzę :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych