Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook A1181 - problemy nowego uzytkownika

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 22 October 2014 - 13:51

Witam, kupilem w ostatnim czasie za 350 zl MacBooka A1181, jednak mam kilka pytan i problemow, jesli jestesie w stanie i pomoc to bede wdzieczny. 1. W stanie baterii mam napisane : Wymien teraz. Da sie to jakos usunac zeby pokazywalo mi parametry baterii itp ?? Mimo tego komunikatu bateria trzyma jeszcze spokojnie 2h na ladowaniu i nie widze sensu jej wymiany. 2. Na laptopie jest zalogowany jakis facet jako administrator i jest sporo jego programow itp, moge jakos sformatowac laptopa ?? 3. Gdzie sprawdzic jaki mam dokladnie model Maca ?? W ustawieniach odkrylem jedynie ze mam 500 GB dysk, C2D 2.0 GHz i 1 GB RAM DDR2. Bylbym wdzieczny

#2 Apple Shop Kce

Apple Shop Kce
  • 6 posts

Posted 22 October 2014 - 15:48

2. Na laptopie jest zalogowany jakis facet jako administrator i jest sporo jego programow itp, moge jakos sformatowac laptopa ??

A jaką masz wersję systemu?

To powinno zadziałać:
Uruchom ponownie komputer i przy starcie starcie systemu naciśnij klawisze "cmd" i "R". Uruchomi się odzyskiwanie systemu. Dalej postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie.

#3 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 22 October 2014 - 16:09

Mam wersje 10.6.8.

Niestety ten gościu zalogowany jest jako Administrator i nic nie moge w systemie zrobić.

@UP a jeżeli odzyskam to musze mieć płytę instalacyjną?? Bo nie posiadam niestety

- - - Połączono posty - - -

Nacisnalem te 2 klawisze i wlaczylem laptopa jednak system uruchomil sie normalnie :(

#4 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 05:11

Dobra, wszystko juz droga prob i bledow zostalo zrobione i zostal tylko ten nieszczesny system. Do zainstalowania jakiegokolwiek programu lub grzebania w ustawieniach musze sie zalogowac na konto admina, i tu jest problem. Nie mam niestety plyty z systemem a jakos nie widzi mi sie jej narazie kupowac, wkoncu system jest i producent powinien dac mozliwosc formatowania kompa.

#5 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 23 October 2014 - 05:49

Witam, kupilem w ostatnim czasie za 350 zl MacBooka A1181, jednak mam kilka pytan i problemow, jesli jestesie w stanie i pomoc to bede wdzieczny.

1. W stanie baterii mam napisane : Wymien teraz. Da sie to jakos usunac zeby pokazywalo mi parametry baterii itp ??
Mimo tego komunikatu bateria trzyma jeszcze spokojnie 2h na ladowaniu i nie widze sensu jej wymiany.

2. Na laptopie jest zalogowany jakis facet jako administrator i jest sporo jego programow itp, moge jakos sformatowac laptopa ??

3. Gdzie sprawdzic jaki mam dokladnie model Maca ?? W ustawieniach odkrylem jedynie ze mam 500 GB dysk, C2D 2.0 GHz i 1 GB RAM DDR2.

Bylbym wdzieczny

1. To zycze powodzenia... Poczekaj az spuchnie i ja wysadzi z przeladowania... Mialem tak ale jak masz za duzo kasy na nowego lapa...

ps. Bateria w swiatbaterii.pl kosztuje 135zl plus wysylka oczywiscie zamiennik bo orginal w topprice.com maja po 350, tak wiec udaj sie tam i zamow sobie.Ja zamowilem 2 w tym tygodniu do 1181. Jedna miala taki stan jak Twoj a 2ga nie wymagala wymiany jeszcze ale lepiej dmuchac na zimne niz obudzic sie z reka w g*wnie...

2dwa. A kto Ci borni, mozesz sobie formatowac w nieskonczonosc, az Ci sie nie znudzi ta czynnosc.

po 3cie. Model masz Macbook White A1181 czego wiecej chciec... Jest to jego totalna podstawa z tym co napisales tyle tego, ze masz grafike intela GMA jeszcze na pokladzie i naped Matsushita albo jakis inny wynalazek od Pioneera.

A tak serio jak na serio sciagnij sobie Lion 10.7 i postaw od nowa tak bedzie najlepiej. Wyzszego OS juz tam nie wrzucisz niz ten co napisalem wczesniej.

#6 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 12:09

Skąd wziąć tego Liona ?? Szukałem właśnie w systemie czy się da zaktualizować ale nic nie widziałem. Co do formatowania to nawet nie wiem jak to zrobić :D Interesuje mnie najbardziej żeby znikneły syfy po poprzednim właścicielu i mieć nowy goły system. Będę oczywiście dorzucał 2x 1 GB ramu w dualu. Stacja dysków jest raczej sprawna, była zaklniowana płyta ale ją jakoś wyjąłem.

#7 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 18:22

Pomoze ktos??? Najbardziej zalezy mi na usunieciu tego konta i syfu po poprzednim wlascicielu tylko jak .. Odpalilem go w trybie bootowania i nie bylo recovery, potem odpalilem w trybie dysku sieciowego, chwile cos porobil i normalnie odpalil system jak byl...

#8 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 23 October 2014 - 18:23

10.6 nie ma recovery. Poszukaj lustra na necie to znajdziesz instalke 10.7 jak nie to zapraszam do sklepu apple za 70zl bodaje kupisz wersje pudelkowa jeszcze

#9 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 19:46

Niestety ściągam właśnie wersje 10.7.2 z jakiejś kopii zapasowej od pewnego człowieka, mam oryginalny system więc uważam że ściągniecie backupu z sieci nie jest piractwem. Jak to potem nagrać? Mam pendrive 8 GB. Najlepiej chciałbym to na Windowsie zrobić bo nie wiem czy nie będę musiał hasła do konta Administratora wpisywać gdy zechce nagrać to w Macu. Zaintstalować już dam radę.

#10 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 23 October 2014 - 20:07

Przy 1 Gb ramu daruj sobie 10.7 - tak jak pisali 10.6 w tej konfiguracji będzie dobrze działał.

"mam oryginalny system więc uważam że ściągniecie backupu z sieci nie jest piractwem"
masz prawo do systemu z którym mak był sprzedawany. Z tego co pamiętam lion był płatny OS X Lion (10.7) - Apple Store (Polska) późniejsze systemy były darmowe.

#11 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 20:40

W ciagu 3 do 5 dni zakupie 2 kosci po 1 GB i bede mial 2 GB w Dual-Channel wiec mysle ze bedzie ok.

W takim razie sciagne 10.6

- - - Połączono posty - - -

Obojetna ktore 10.6.x wezme ??? Bo akurat nie widze zbytnio 10.6.8, najwiecej jest 10.6.3.

#12 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 October 2014 - 21:02

Bo 10.6.8 nie ma na płycie. Musisz ściągnąć odpowiednią do swojego komputera wersję 10.6.3, a potem ją zaktualizować. Poza tym ten komputer raczej nie był sprzedany z systemem 10.6 tylko 10.5, jeśli już mówimy o legalnych rozwiązaniach.

#13 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 23 October 2014 - 21:10

Jednak kurcze nie moge nic znalezc, albo zle szukam :/

#14 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 24 October 2014 - 14:24

Dobra... A co mam zrobić jeżeli mam już sam system ALE nie moge go wgrać na pendrive??? Gdy już sformatuje pena i klikne odtwórz muszę wpisać hasło użytkownika... Da sie to zrobić na Windowsie? PILNE

#15 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2014 - 15:35

A po co Ci pendrive? Jeśli ściągnąłeś obraz płyt to powinieneś wypalić go na płytę. Robi się to w narzędziach dyskowych.

#16 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 24 October 2014 - 20:21

A po co Ci pendrive? Jeśli ściągnąłeś obraz płyt to powinieneś wypalić go na płytę. Robi się to w narzędziach dyskowych.

Zrobilbym to dawno, ale w tym problem ze wymaga to hasla do konta administratora ktorego nie mam...

#17 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2014 - 20:29

Wypalenie obrazu płyty wymaga hasła administratora? Kolego 70 złotych kosztuje oryginalny Snow Leopard na płycie, kup sobie i zainstaluj. To chyba jedyny legalny sposób rozwiązania Twoich problemów. Hasło administratora można usunąć ale nawet do tego potrzebny jest system na płycie.

#18 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 24 October 2014 - 20:39

Chyba wymaga, myslac analogicznie bo do zainstalowania go na USB potrzeba. Na komputer wydalem 350 zl, chcialbym go tylko przywrocic do normalnej pracy i usunac syf starego wlasciciela, a nie wydawac 1/5 wartosci sprzetu na system. Jutro najwyzej przejde sie do kolegi z makiem i sprobuje u niego

#19 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2014 - 20:46

Powstrzymam się od komentowania całej sprawy, bo i tak zrobisz po swojemu. Idź do kolegi, wypal na płytę system. Możesz spróbować odtworzyć obraz płyty na pendrive ale nie mam pewności czy to zadziała. Jak już będziesz miał płytę to zainstalujesz sobie z niej czysty system. Musisz mieć płytę retail, bo jeśli ściągnąłeś obraz dedykowany do konkretnego modelu komputera to nie uda się go zainstalować. I tak jak pisałem, jeśli ma to być zrobione legalnie to powinieneś zainstalować Leoparda, bo prawdopodobnie z takim systemem był sprzedany Twój A1181.

#20 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 24 October 2014 - 20:54

Okej rozumiem, postaram sie sciagnac najnizsza wersje jaka znajde bo duzo wersji jest glownie pod PC. A nie da sie zamiast plyty zrobic bootowalny USB ?? Tym programem, robimy format plikow jako Mac i instaluje obraz

#21 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2014 - 20:57

Obraz wypal na płytę w Narzędziu Dyskowym. Możesz spróbować odtworzyć obraz płyty na pendrive ale nie wiem czy to się uda i czy będzie możliwość bootowania z niego, bo zwyczajnie nigdy tego nie robiłem. Zawsze kiedy trzeba było odtworzyć obraz płyty to wypalałem na DVD i działało.

#22 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 24 October 2014 - 21:07

No tak, bo ja wlasnie ogladalem filmiki ze te obrazy .dmg montuje sie w systemie a nastepnie formatuje USB i instaluje wlasnie w Narzedziu dyskowym, ale dla pewnosci zrobie na plycie. Nie dało się tego jakoś zrobić, Mac OS Yosemite, próbowałem to zrobić takim samym sposobem jak na pendrive ale nie mogę nawet przeciągnąć płyty do okna. Kurcze, da się jakoś to zrobić z poziomu windowsa?! Jeśli to pomoże mam jeszcze dysk zewnętrzny.

#23 Exodiss

Exodiss
  • 290 posts

Posted 25 October 2014 - 12:40

Nie dało się tego jakoś zrobić, Mac OS Yosemite, próbowałem to zrobić takim samym sposobem jak na pendrive ale nie mogę nawet przeciągnąć płyty do okna. Kurcze, da się jakoś to zrobić z poziomu windowsa?! Jeśli to pomoże mam jeszcze dysk zewnętrzny.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users