Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem iMessage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ppelaa

ppelaa
  • 34 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 22 października 2014 - 11:11

Zdarza się, że wiadomości iMessage z telefonu podpiętego na inne AppleID przychodzą do mnie z opóźnieniem (średnio 10minutowym). Tzn dostaję powiadomienie o nowej wiadomości o godz 13:30, otwieram, a czas dostarczenia to 13:22. Ewentualnie występuje jeszcze takie opóźnienie, że dostaję powiadomienie o nowej wiadomości na zablokowanym ekranie, przesuwam palcem po tym powiadomieniu, wchodzę więc od razu do wiadomości, a tam nie ma nic. Wiadomość pojawia się po kilku minutach, wyłączeniu i włączeniu aplikacji itp. Próbowałam odszukać jakieś zależności, ale nic nie mogę skojarzyć. Nie pamiętam jednak od kiedy tak się dzieje, tzn w czasie to jakieś 2/3 miesiące, ale nie kojarzę np konkretnej aktualizacji softa czy coś. Takie opóźnienia na początku zdarzały się sporadycznie, teraz jest tak praktycznie za każdym razem. Myślałam, że te opóźnienia powoduje ten sam AppleID używany w IMessage na moim telefonie i mb (problem z lokalizacją gdzie wiadomość będzie odebrana), ale problem występuje kiedy mb jest włączony, wyłączony, IMessage na mb włączone lub wyłączone i występuje tylko w odbieraniu wiadomości od jednej osoby, więc to raczej nie powoduje tych opóźnień. IMessage resetowane, wylogowywanie z AppleID na obu urządzeniach, hard resety, zmienianie ustawień powiadomień wiadomości itd nic nie dały. Zaznaczam, że problem występuje tylko i wyłącznie gdy ja odbieram wiadomości od męża, od innych przychodzą normalnie. W drugą stronę problem nie występuje. Z tego co się orientowałam inni nie mają takich opóźnień przy odbieraniu wiadomości z tamtego telefonu, więc to jakby w moim telefonie nawalał system powiadomień? Ktoś miał podobny problem lub ma pomysł na rozwiązanie? Dodam, że aktualizacje do iOS 8 lub teraz już 8.1 nic nie zmieniły, a jest nawet gorzej. Na początku to ignorowałam, ale ostatnio zdarza się to częściej i strasznie irytuje, bo często możemy się komunikować tylko przez iMessage, a czekanie na każda odpowiedź 10 minut doprowadza do szału.

#2 Bania88

Bania88
  • 202 postów

Napisano 22 października 2014 - 11:51

Miałem to samo. Wiadomości dochodzily do mojej narzeczonej z opuznieniem. A dochodzily w ogole bo moj telefon po 10min wysyla jako sms, tak to by pewnie wcale nie dochodzily. Problem tkwi w transmisji danych na telefonie na ktory z opuznieniem dochodza. Jezeli masz ten sam problem to zaloguj sie z telefonu meza do aplikacji Find My Iphone na swoje apple id. Jezeli bedziesz miala np ze pokaze ci pozycje twojego telefonu sprzed paru godzin to masz na 100% to samo co u mnie(posprawdzaj pare razy). Probowałem wszystkiego i nic nie pomoglo. Problem zniknal po wyslaniu telefonu na gwarancje i otrzymaniu nowego egzemplarza :)

#3 ppelaa

ppelaa
  • 34 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 22 października 2014 - 12:53

Ale te wiadomości dochodzą w końcu jako iMessage, a nie jako smsy. Jeśli jest to pojedynczy sms to jest zawsze opóźnienie 10min, jeśli jest wysyłane kilka wiadomości po sobie, to w końcu się "odwiesza" i przychodzą wszystkie na raz po mniej niż 10 minutach od wysłania tej pierwszej. Chyba zamieszałam, ale może ktoś się doczyta Nie rozumiem zbytnio co ma do tego to find my iphone, ale np mąż nie raz żeby nie zawracać mi czasu rozmowami/smsami sprawdza na find my friends czy np dotarłam w konkretne miejsce i nigdy nie było żadnych niezgodności. Z transmisją danych chodzi o transmisję danych sieci komórkowej? To chyba nie ma zbyt wiele wspólnego, ponieważ w zasięgu wifi też są takie problemy. Przypomnę też, że iMessage od innych osób przychodzą bez problemu. Jedyne co się łączy to to, ze osoby od których wiadomości przychodzą bez problemów są w tej samej sieci co ja, a mój mąż jest w plusie. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale łapię się wszystkiego.

#4 Bania88

Bania88
  • 202 postów

Napisano 22 października 2014 - 13:30

U mnie telefon mial problem z wysylaniem i odbieraniem danych, niewazne czy wifi czy komorkowych. Przychodza ci w koncu jako imessage bo telefon raz zaskoczy, a raz nie, to jest loteria. Jak napiszesz pare na raz to sie odwiesza. Mialem to samo. IM nie dochodzily tylko do narzeczonej, do innych osob dochodzily bez problemu. A Find my iphone ma to do tego, ze zeby pokazac ci pozycje na innym telefonie musi wyslac swoje wspolrzedne, a jezeli ma problem z transmisja danych to nie wysle i bedzie pozycja z przed jakiegos czasu. Jak wchodzilem na FMI o 16:00 i pokazywalo mi pozycje z 13:00 to wiadomo bylo ze od 13 telefon nie odbiera i wysyla danych. Czasami zaskakiwalo i pokazywalo normalnie pozycje, dlatego napisalem zebys posprawdzala pare razy. Z reszta za duzo pisac. Mialem to samo i dopiero wymiana pomogla. Pozdrawiam :)

#5 ppelaa

ppelaa
  • 34 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 22 października 2014 - 13:57

Ok, teraz dotarło z tymi danymi sieci. Ale piszesz, ze wymieniłeś twój telefon, a to narzeczona dostawała wiadomości z opóźnieniem, dobrze rozumiem? Nic, tak mnie to dzisiaj zdenerwowała, że umówiłam się na rozmowę z konsultantem. Zobaczymy co powie sama "góra"

#6 Bania88

Bania88
  • 202 postów

Napisano 22 października 2014 - 14:03

Narzeczonej telefon wymienilem bo to z jej telefonem byl problem. Poprostu moj telefon normalnie wysylal, ale tamten odbieral z opuznieniem lub w ogole. Mozesz jeszcze zobaczyc czy na telefonie meza po wyslaniu IM na twoj telefon, od razu pojawia sie, ze wiadomosc dostarczona, czy tez z opuznieniem.

#7 ppelaa

ppelaa
  • 34 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 22 października 2014 - 16:22

U niego jest wysłana, później dostarczona, a nawet odczytana. Pokazuje wtedy godzinę w której została wysłana.

- - - Połączono posty - - -

Na infolinii doradzili kolejno na obu telefonach wszystko wylogowywać, włączać, wyłączać itd, sprawdzić czy strefy czasowe są tak samo ustawione, obserwować i skontaktują się ze mną jutro. Nietypowy problem i na razie nie wiedzą jak go rozwiązać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych