Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Home Theatre

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 p0isoned

p0isoned
  • 2 postów

Napisano 22 października 2014 - 10:07

Hi, szukam obecnie informacji jak stworzyć domowy system multimedialny w oparciu o Mac Mini w którym będę mógł mieć taką konfigurację:

a) w salonie TV oraz amplituner + głośniki, telewizja kablowa (Toya). Możliwość puszczania/nagrywania kanałów z kablówki + oglądania rzeczy przetrzymywanych na NASie (zdjęcia, filmy, muzyka). Zapewne przyda się coś ala EyeTV.

B) w sypialni TV (bez podłączenia do sieci kablowej) oraz głośniki (myślę o Airport Express + kompatybilne głośniki). Możliwości takie same jak w salonie.

Zastanawiam się jak to spiąć żeby można było oglądać TV, filmy z NASa i puszczać muzykę w obu pomieszczeniach. Czy tutaj muszę mieć Apple TV czy wystarczy, że będę miał Airport Express ?

Na tą chwilę dopiero zaczynam składać wszystko, więc jest to dobry moment na możliwe zmiany w konfiguracji.

Dzięki za pomoc!

- - - Połączono posty - - -

Coś w podobie tego: [url]http://www.techstatic.com.au/mac-mini-hifi-solution/[/url]

#2 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 24 października 2014 - 08:25

ile kasy chcesz przeznaczyć? pozzdro, aa

#3 p0isoned

p0isoned
  • 2 postów

Napisano 24 października 2014 - 14:33

Narazie nie mam sprecyzowanego budżetu - Mac Mini wyrwę pewnie za 2000-2100, NAS mam (1 TB) - potem dokupię drugi (2-3TB). Oddzielny amplituner + głośniki + CD (to oddzielny temat, jednak wiem że kwestia amplitunera jest ważna - chcę taki, który będzie wspierał AirPlay, inaczej to nie ma sensu). Drugi pokój to otwarty temat.

#4 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 24 października 2014 - 19:20

Ze swojej strony polecam komputery intel NUC nawet w najsłabszej wersji. Ja swoje wyrwałem za około 700 zł za sztukę, nowe (z SSD 16GB, ram miałem - po 2 GB na komputer). Na komputerach zainstalowałem XBMC z paroma wtyczkami i jak dla mnie nie ma lepszej konfiguracji. Płynnie odtwarzane są iso blu-ray mające ok 30-40GB z NASa (sieć gigabitowa). Komputery są bezszelestne (głośność zbliżona do maców mini). W połączeniu z adapterem USB-CEC od pulse eight wygoda obsługi jak dla mnie stoi na wyższym poziomie od korzystania z apple TV (nie trzeba żonglować pilotami :)), no i masz interfejs przystosowany do obsługi z pilota. Z nagrywaniem TV nie powinno być problemów, wiem że da się sparować praktycznie dowolny tuner DVB-T z XBMC (o ile toya korzysta z DVB-T ?). AirPlay mirroring też jest do odpalenia ale sam tego nie robiłem, musiałbyś poszukać.

#5 saxan85

saxan85
  • 28 postów
  • SkądDGL

Napisano 24 października 2014 - 19:41

Na mój rozum: >salon *miniak ma strumieniować obraz (VLC + przechwytywanie obrazu z tunera tv i puszczanie przez LAN lub inne rozwiązanie) rzeczy nagrane maja być przetrzymywane na NASie ew. w locie przerzucane (omijamy NAS) *miniak ma być centrum w tym wszystkim (NAS jako udostępniacz/przetrzymywacz danych stalych) *miniak ma mieć tuner TV (nie znam tematu z tunerami pod OS X) *miniak ma być mocny, żeby 1:1 kodował i puszczał w obieg (o jakość chodzi) *pilot ma mieć duży zasięg (salon - sypialnia), czyli radio ew. BT (zależnie od pomieszczenia) żeby złapał miniaka - koniec salonu >sypialnia *rj45 istnieje w sypialni? wifi pewnie jest. *dźwięk i obraz (jeśli tv wspiera minidlna lub strumieniowanie z http to poleci cos ala serwis youtube) *ew. router dodatkowy (jako klient) i kombinowanie z puszką która by to uciągnęła (lub bez routera puszka z wifi) z tym airplay bym się wstrzymał bo można inaczej to rozwiązać *też można zakupić coś co wysyła radiowo audio/video "wireless tv transmitter" w google wpisać lub coś koło tego do salonu sie przyda, ale nie wiem jak jest z kodowaniem takich gadżetów --- to są tylko podpowiedzi z dźwiękiem można jeszcze pokombinować z shoutcastem tj. na mini/NAS postawić serwer i utworzyć sobie radio (bez zmiany utworów) ew. zdalnie sterować. pewnie jest jeszcze więcej możliwości, ale tylko rozbiłem twojego posta. Najlepiej rozrysuj sobie to co chcesz i napisz czy masz jakiś router w domu, bo to też może zaważyć.

#6 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 03 listopada 2014 - 13:30

Może pomyśl zamiast wzmacniacza + kolumny na kolumny aktywne jak microlab solo 7c. Do filmów się nadają. pozzdro, aa

#7 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 03 listopada 2014 - 13:59

Skoro taki temat już powstał to ja też się przy okazji zapytam i nie będę nowego tematu robić. Też chciałbym sobie zrobić domowy system multimedialny tylko nie wiem czy zostać przy swoim Apple TV czy jednak kupić sobie Maca Mini lub jakiś inny mini komputer i zainstalować na tym XBMC, jak myślicie?

#8 saxan85

saxan85
  • 28 postów
  • SkądDGL

Napisano 03 listopada 2014 - 23:00

XBMC można zainstalować na Apple TV z tego co google podpowiada (o 2 mowa), jak ma być do "wszystkiego" (coś jak centralka) to raczej osobny miniak (czyt. nuc, mac mini lub coś na ITX). Smartphone + soft pt. xbmc remote (dostępne na iOS/Android/Winphone) i mamy przenośne sterowanie całości, z tego co zauważyłem to po Wifi to leci, także jest git.

#9 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 02 grudnia 2014 - 10:51

Może się rozpiszę, bo przećwiczyłem wszystkie opcje i jeśli warunkiem jest XBMC to w zasadzie są 2 możliwości:

- appleTV 2 z jailbreak'iem

- mac mini lub inny HTPC (PS3, comodore 64 czy coś na intel NUC)

@appleTV

plusy:

- mały (można zabrać na działkę,urlop nad morzem, z modem GSM),

- możemy korzystać netflixa i hulu na amerykańskim koncie (zakładamy nowe appleID i przypisujemy mu konto USA - logujemy się na nie w aTV + wpisujemy DNS z jakiegoś darmowego VPN),

- XBMC z bazą filmów 1channel czy icefilms z polskimi napisami + weeb.tv, cda.pl czy inne wtyczki stacji radiowych czy TV (niestety dla mnie fatalnie rozwiązane np. szukanie czy inne funkcjonalności)

- kolekcja domowa

- airplay

minusy:
- obsługa tylko 720p

- nie udało mi się uruchomić obsługi Disney Channel itp

- wyjście audio tylko cyfrowe (do podpięcia pod kolumny potrzebny jest DAC lub airport base station (fajnie się sprawdza bo można puścić streaming z iphona/ipada  bez włączania telewizora)

-  natywna aplikacja youtuba (przypominam, że do jaibreaka system zostaje w wersji 5.3) jest kiepsko rozwiązana: np. subsktypcje rozwiązane są po kanałach, a nie filmach nieobejrzanych (niektóre kanały     youtuba mają nazwę HJGOY86876HGD787) - trudno ogarnąć co masz nowego do obejrzenia jeśli nie masz iphona/ipada/itp. 

-  na netii 7Mb/s WSJ się tnie i jest w zasadzie nieoglądalny (bynajmniej u mnie) - to akurat jest streaming video live więc można sobie zobaczyć dlaczego ta technologia nie zajrzy szybko pod strzechy

@mac mini i inne:

plusy:

- pełna wolność (XBMC i wystko inne) + www na telewizorze

- gry (+pad z PS'a czy Xboxa )

- pełna gama wyjść audio

- odczyt z pendriva, karty SD

- obraz fullHD

minusy:

- www ogląda się średnio komfortowo z 3,5 metra (trzeba kombinować z zoomem systemowym)

- klawiatura i mysz na stoliku (można się posilić klawiaturą na BT lub ipadem/iphonem) - niestety pilot appla jest bardzo fajny i trudno się z nim rozstać (powinien mieć usługę find my pilot jak wpadnie w kanapę :) ) 

- zużycie prądu

Pozzdro, AA

P.S.

- trzeba pamiętać, że Netflix i Hulu są po angielsku i nie ma polskich napisów, czy lektora (akurat to się tyczy samych aplikacji)

Użytkownik angelares edytował ten post 02 grudnia 2014 - 10:54

#10 Wertus

Wertus
  • 4 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 19:37

Może się rozpiszę, bo przećwiczyłem wszystkie opcje i jeśli warunkiem jest XBMC to w zasadzie są 2 możliwości:

@appleTV

plusy:

- możemy korzystać netflixa i hulu na amerykańskim koncie (zakładamy nowe appleID i przypisujemy mu konto USA - logujemy się na nie w aTV + wpisujemy DNS z jakiegoś darmowego VPN),

- XBMC z bazą filmów 1channel czy icefilms z polskimi napisami + weeb.tv, cda.pl czy inne wtyczki stacji radiowych czy TV (niestety dla mnie fatalnie rozwiązane np. szukanie czy inne funkcjonalności)

- kolekcja domowa

- airplay

minusy:
- obsługa tylko 720p

- wyjście audio tylko cyfrowe (do podpięcia pod kolumny potrzebny jest DAC lub airport base station (fajnie się sprawdza bo można puścić streaming z iphona/ipada  bez włączania telewizora)

-  natywna aplikacja youtuba (przypominam, że do jaibreaka system zostaje w wersji 5.3) jest kiepsko rozwiązana: np. subsktypcje rozwiązane są po kanałach, a nie filmach nieobejrzanych (niektóre kanały     youtuba mają nazwę HJGOY86876HGD787) - trudno ogarnąć co masz nowego do obejrzenia jeśli nie masz iphona/ipada/itp. 

-  na netii 7Mb/s WSJ się tnie i jest w zasadzie nieoglądalny (bynajmniej u mnie) - to akurat jest streaming video live więc można sobie zobaczyć dlaczego ta technologia nie zajrzy szybko pod strzechy

@mac mini i inne:

plusy:

- pełna gama wyjść audio

- obraz fullHD

minusy:

- www ogląda się średnio komfortowo z 3,5 metra (trzeba kombinować z zoomem systemowym)

- klawiatura i mysz na stoliku (można się posilić klawiaturą na BT lub ipadem/iphonem) - niestety pilot appla jest bardzo fajny i trudno się z nim rozstać (powinien mieć usługę find my pilot jak wpadnie w kanapę :) ) 

- zużycie prądu

Pozzdro, AA

P.S.

- trzeba pamiętać, że Netflix i Hulu są po angielsku i nie ma polskich napisów, czy lektora (akurat to się tyczy samych aplikacji)

@appleTV

plusy:

- kolekcja domowa

- airplay

minusy:
- obsługa tylko 720p

@mac mini i inne:

plusy:

- pełna gama wyjść audio

- obraz fullHD

minusy:

- zużycie prądu

Pozzdro, AA

P.S.

Witam, posiadam macamini do tego mam podlaczony tv oraz amplituner, na macmini mam xbmc ktore moze sluzyc jako nas, airplay itp. i przesyla cala zawartosc dysku na 3 kolejne tv, czyli na kazdym tv mam dostep do mojego nasa i moge obejrzec w kazdej chwili co innego, co do muzyki to mam odpalonego itunes z biblioteka udostepniona i moge z kazdego urzadzenia apple urochomic muzyke za pomoca apki "remote" a dzwiek idzie przez glowny amplituner, wszystko idealnie dziala i nic sie nie zacina, dodatkoowo na macmini mam serwer air video hd i udostepnia wszystko co mam na nasie na mobilne urzadzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych