Może się rozpiszę, bo przećwiczyłem wszystkie opcje i jeśli warunkiem jest XBMC to w zasadzie są 2 możliwości:
- appleTV 2 z jailbreak'iem
- mac mini lub inny HTPC (PS3, comodore 64 czy coś na intel NUC)
@appleTV
plusy:
- mały (można zabrać na działkę,urlop nad morzem, z modem GSM),
- możemy korzystać netflixa i hulu na amerykańskim koncie (zakładamy nowe appleID i przypisujemy mu konto USA - logujemy się na nie w aTV + wpisujemy DNS z jakiegoś darmowego VPN),
- XBMC z bazą filmów 1channel czy icefilms z polskimi napisami + weeb.tv, cda.pl czy inne wtyczki stacji radiowych czy TV (niestety dla mnie fatalnie rozwiązane np. szukanie czy inne funkcjonalności)
- kolekcja domowa
- airplay
minusy:
- obsługa tylko 720p
- nie udało mi się uruchomić obsługi Disney Channel itp
- wyjście audio tylko cyfrowe (do podpięcia pod kolumny potrzebny jest DAC lub airport base station (fajnie się sprawdza bo można puścić streaming z iphona/ipada bez włączania telewizora)
- natywna aplikacja youtuba (przypominam, że do jaibreaka system zostaje w wersji 5.3) jest kiepsko rozwiązana: np. subsktypcje rozwiązane są po kanałach, a nie filmach nieobejrzanych (niektóre kanały youtuba mają nazwę HJGOY86876HGD787) - trudno ogarnąć co masz nowego do obejrzenia jeśli nie masz iphona/ipada/itp.
- na netii 7Mb/s WSJ się tnie i jest w zasadzie nieoglądalny (bynajmniej u mnie) - to akurat jest streaming video live więc można sobie zobaczyć dlaczego ta technologia nie zajrzy szybko pod strzechy
@mac mini i inne:
plusy:
- pełna wolność (XBMC i wystko inne) + www na telewizorze
- gry (+pad z PS'a czy Xboxa )
- pełna gama wyjść audio
- odczyt z pendriva, karty SD
- obraz fullHD
minusy:
- www ogląda się średnio komfortowo z 3,5 metra (trzeba kombinować z zoomem systemowym)
- klawiatura i mysz na stoliku (można się posilić klawiaturą na BT lub ipadem/iphonem) - niestety pilot appla jest bardzo fajny i trudno się z nim rozstać (powinien mieć usługę find my pilot jak wpadnie w kanapę
)
- zużycie prądu
Pozzdro, AA
P.S.
- trzeba pamiętać, że Netflix i Hulu są po angielsku i nie ma polskich napisów, czy lektora (akurat to się tyczy samych aplikacji)
Użytkownik angelares edytował ten post 02 grudnia 2014 - 10:54