Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy nieoryginalny kabel lightning może w jakikolwiek sposób zaszkodzić iPhone'owi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robczan

Robczan
  • 185 postów

Napisano 20 października 2014 - 20:30

Pytanie jak w temacie. Wiem, że niektóre podrabiane ładowarki mogą być groźne, ale czy używanie tańszych kabli USB-lightning podłączanych do oryginalnej ładowarki również?

#2 pHarel

pHarel
  • 93 postów
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Napisano 20 października 2014 - 22:35

Kable raczej nie powinien zagrażać aczkolwiek jeśli nie jest "honorowany" przez Apple to po podłączeniu wyświetli się wiadomość tego typu
Dołączona grafika

#3 Burczyk

Burczyk
  • 662 postów

Napisano 21 października 2014 - 11:57

Ja zauważyłem, że na nieorginalnej ładowarce firmy W5 mój iPhone dziwnie reaguje na dotyk, wręcz wariuje. Poza tym dłużej ładuje telefon. Ładowarka kupiona w Saturnie za 69 zł. Inna kupiona za 29,99 też w Saturnie po podłaczeniu do gniazdka sieciowego iskrzy. Generalnie te ładowarki to jeden wielki badziew.

#4 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 października 2014 - 12:18

Kable raczej nie powinien zagrażać aczkolwiek jeśli nie jest "honorowany" przez Apple to po podłączeniu wyświetli się wiadomość tego typu
Dołączona grafika

Ja mialem 2 razy przypadek na iP5S, ze wywalilo mi komunikat na Ori ladowarce z apple i to kazdej w dodatku a mam ich 4 ale mniejsza z tym. Co najlepsze jakis paproszek byl w srodku dlatego taka sytuacja miala miejsca. Ale inne kabelki znajomi mieli pooblokowane i nie naladowali Ajphona na najtanszych Chinolach.

#5 station55

station55
  • 101 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 października 2014 - 12:24

a mnie zastanawia jedna rzecz, otóż chciałem doładować iPad'a Air ładowarką od tegoż iPad'a ale podłączyłem do niej kabel lightning od iPhone'a żonci. No i ku mojemu zdziwieniu wyskoczył mi na iPadzie komunikat, że ładowanie nie odbywa się bo "kabel nie jest certyfikowany" (czy jakoś tak)... Czyli mam rozumieć, że kabel ze złączem lightning kablu/kablowi (niepotrzebne skreślić) ze złączem lightning nierówny ?

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 października 2014 - 13:11

Kable są takie same. Ładowarki są inne.

#7 station55

station55
  • 101 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 października 2014 - 21:29

Kable są takie same. Ładowarki są inne.

No dobrze, ale nie dodałem, że ten kabel od iPhone podłączyłem do ładowarki od leciwego iPad'a 3. Czy zatem ładowarką od iPad'a 3 nie da się podładować Air'a ? Byłem przekonany, że problem tkwi w kablu.

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2014 - 21:35

Ładowarką od iPada 3 możesz normalnie ładować iPada Air. One chyba nawet mają takie same ładowarki. Problem z ładowaniem może wynikać z przewodu USB, może być on uszkodzony.

#9 nicco

nicco
  • 4 postów

Napisano 26 października 2014 - 12:32

Zaszkodzić, nie zaszkodzi, ale kabelek za 5zł działać, nie będzie. Polecam przewody Belkina za 20-30zł na Allegro. Nie są tak drogie jak oryginały, działają zawsze a ich cena na Allegro jest x2 mniejsza niż w iSpocie.

#10 Wojtek1989PL

Wojtek1989PL
  • 107 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2014 - 13:00

no faktycznie spoko są te kable belkina, na allegro jeden sprzedający ma już je za 13,99 zł a bez problemu kupisz je za 24 zł… ale to nadal markowy produkt bo belkin a ja jestem ciekawy czy są jakieś podróbki, które będą zawsze działać np za 5-10 zł i na co trzeba patrzeć czytając ogłoszenia ;p

#11 station55

station55
  • 101 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2014 - 13:28

Ładowarką od iPada 3 możesz normalnie ładować iPada Air. One chyba nawet mają takie same ładowarki. Problem z ładowaniem może wynikać z przewodu USB, może być on uszkodzony.

Okej.... Tylko, ze ten kabel usb, który podlaczylem do ładowarki od iPad 3 jest swiezutenki (żona dosłownie kilka dni temu dostała w firmie nowy iPhone 5S, w całkowicie dziewiczym stanie.). I póki co ładuje jej telefon bez najmniejszych oporów. No nic, ze tak powiem pies mu (kabelkowi) twarz lizal. ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych