Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak wejść w narzędzia dyskowe bez płyty DVD?

• This topic is locked This topic is locked
5 replies to this topic

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 20 October 2014 - 13:39

Witam. Chciałem wgrać sobie Win XP do mojego Macbooka Pro 2010 żeby pograć w Morrowinda ale niestety wysłałem koledze płytkę z oryginalnym Mac OSX i nie wiem jak teraz dostać się do narzędzia dyskowego .. Druga sprawa, to utworzenie partycji, mam dysk 250 gb, na OSX mam tylko podstawowe programy + League of Legends. Ile GB w takiej sytuacji mogę przeznaczyć na Win XP? EDIT. Dostałem się do narzędzia dyskowego poprzez jabłuszko w lewym górnym rogu i "ten mac.." Teraz pytanie, czy mogę w takich warunkach utworzyć sobie partycję czy mac musi być odpalony z płyty i wtedy włączone narzędzie dyskowe?

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 20 October 2014 - 14:45

Dostałem się do narzędzia dyskowego poprzez jabłuszko w lewym górnym rogu i "ten mac.." Teraz pytanie, czy mogę w takich warunkach utworzyć sobie partycję czy mac musi być odpalony z płyty i wtedy włączone narzędzie dyskowe?

Możesz utworzyć partycję z Narzędzia Dyskowego odpalanego bezpośrednio z dysku, który chcesz podzielić, licz się z tym, że dysk jest w jakimś procencie zajęty, więc czasem, przy dużej ilości istniejących plików Mac sobie nie radzi, ale wtedy da ci informację podczas tworzenia, że nie może utworzyć partycji. Ale jeśli chcesz instalować Windows, to polecam skorzystać jednak z asystenta Bootcamp.

#3 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 20 October 2014 - 15:04

Mam zainstalowany tylko system, bez aplikacji z dodatkowej płyty. Zajęte mam 19 gb. Jak utworzę partycję na Win XP z 100 gb to chyba nie będzie problemu prawda?

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 20 October 2014 - 15:11

Mam zainstalowany tylko system, bez aplikacji z dodatkowej płyty. Zajęte mam 19 gb. Jak utworzę partycję na Win XP z 100 gb to chyba nie będzie problemu prawda?

Próbuj. Nic się nie stanie, jak napisze, że nie może utworzyć partycji np. pod koniec tworzenia. Danych nie ruszy. Po prostu nie utworzy i tyle. Tylko uważaj potem przy instalacji Windowsa, bo ponadpisujesz sobie te magiczne sektory startowe i będziesz tu płakał, że przy starcie Maka masz tylko tego Windowsa a nie masz OS X. Co jest nie tak z Asystentem Bootcam? Przecież jest pod Programy/Narzędzia, tam gdzie Narzędzia Dyskowe.

#5 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 20 October 2014 - 15:13

Okej dziękuję za informację. A bootcampa nie chcę bo to chyba na zasadzie wirtualnej maszyny a ja mam zamiar na windowsie w parę gier pograć i nie chcę usmażyć macbooka ;)

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 20 October 2014 - 15:15

Dobra, dość tych kpin i bzdur. Zrozum, o czym piszesz, a dopiero potem pisz. 'Bootcamp wirtualna maszyna', 'narzędzie dyskowe jest tylko z płyty'... ręce opadają.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users