Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[5/5s] - Znaleziony -chce oddac i sie nie da !!! paranoja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 20 października 2014 - 11:53

Witam Znalazlem 5s w taxowce Chce go oddac wlascicielowi bo telefon funkiel nowka jeszcze z foliami …. Oczywiscie jest zablokowany icloudem ….. Paranoja polega na tym ze stracilem 2 dni na proby znalezienia wlasciciela Policja - no comment Ispot - nie maja dostepu do icloud zeby sparowac z imeiem Orange - nie maja powiązanego numeru karty sim z danymi wlasiciela w systemie - smiech 10 telefonow do apple - nie mogą udostepnic maila icloud ani nie mogą uzyc tego maila do napisania maila do wlasciciela :) Ma ktos inny pomysl ???

#2 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 października 2014 - 11:59

Faktycznie ciężka sprawa..no chyba pozostaje czekać aż właściciel wyśle wiadomość z numerem tel..

#3 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:04

Napisz maila na adres z apple id.

#4 groszek_jar

groszek_jar
  • 80 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:06

Postaraj się przełożyć karte sim do innego telefonu, jeśli nie będzie zabezpieczona PINem to uda się go odpalić i czekać aż ktoś spróbuje się połączyć.

#5 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 października 2014 - 12:18

a jeśli ten telefon znajdzie się w pobliżu wifi niezabezpieczonego hasłem to czy automatycznie nie zaloguje się do sieci?

#6 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:19

a jeśli ten telefon znajdzie się w pobliżu wifi niezabezpieczonego hasłem to czy automatycznie nie zaloguje się do sieci?

A w czym to pomoże?

#7 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 października 2014 - 12:23

Napisz maila na adres z apple id.

bleq napisał: 10 telefonow do apple - nie mogą udostepnic maila icloud ani nie mogą uzyc tego maila do napisania maila do wlasciciela

- - - Połączono posty - - -

A w czym to pomoże?

w tym, że wtedy wyświeli się na ekranie info od właściciela. Np. nr telefonu pod który zadzwonić (wysłane przez Find My Phone)

- - - Połączono posty - - -

Można też spróbować pogadać wtedy z Siri i np porosić call home albo podobne ( zależy w jakim języku jest książka - do brata, siostrym ojca, matki, żony, męża itd ).
Np przez skype albo FaceTime jeśli karta sim jest zablokowana.

Jeszcze poprzez nr IMEI (na dole tylnej obudowy) można dojść gdzie był kupiony i jaki ma serial number.

https://www.icloud.com/activationlock/

tu można sprawdzić jaki jest status telefonu

http://iphoneimei.info

a tu gdzie był kupiony i sn.

W każdym razie należy ciągle mieć go włączony i liczyć na to, że ktoś do niego zadzwoni. Często niestety ludzie natychmiast blokują kartę i potem nie mogą już zadzwonić do swojego telefonu.

Good luck!

#8 simonp1992

simonp1992
  • 108 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:25

na gumtree jest trochę ogłoszeń o zgubionych iphonach, może kolor któregoś i/lub miasto się zgadza?

#9 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:32

tel jest zablokowany !!! nie da sie go wogole uruchomic

#10 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 20 października 2014 - 12:38

Witam
Znalazlem 5s w taxowce
Chce go oddac wlascicielowi bo telefon funkiel nowka jeszcze z foliami ….

Oczywiscie jest zablokowany icloudem …..

Paranoja polega na tym ze stracilem 2 dni na proby znalezienia wlasciciela
Policja - no comment
Ispot - nie maja dostepu do icloud zeby sparowac z imeiem
Orange - nie maja powiązanego numeru karty sim z danymi wlasiciela w systemie - smiech

10 telefonow do apple - nie mogą udostepnic maila icloud ani nie mogą uzyc tego maila do napisania maila do wlasciciela :)

Ma ktos inny pomysl ???

A co powiedzieli na Policji? Z tego co wiem to oni mają możliwość oficjalnego kontaktu z Apple w sprawie znalezionych iGadżetów.

Tak czy siak - wielki szacunek za chęć (do tego usilną) oddania zguby właścicielowi, niestety nie zdarza się to u nas zbyt często.

#11 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 20 października 2014 - 12:40

Szacunek za uczciwość. Ja bym osobiście gadał z jakimś kumatym policjantem od tych spraw. Mają możliwość i jak zechcą to znajdą właściciela.

#12 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 października 2014 - 13:30

ja bym sprobował albo przez SIRI albo kartę przełożyć i sprawdzić kontakty...

#13 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 października 2014 - 13:34

tel jest zablokowany !!! nie da sie go wogole uruchomic

No ale da się włączyć? Chyba przycisk Power działa?

#14 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 20 października 2014 - 14:26

Da sie wlaczyc ale po wlaczeniu zaraz pojawia sie komunikat ze zablokowany i koniec nie wejdziesz w zadna opcje telefonu ani kontakty Na policji - przede wszystkim gbur ktory mnie " obslugiwal" powiedzial, ze nie maja czasu na zajmowanie sie pierdolami, i nie prowadza zadnych list zagubionych imei…. powiedzial ze mozna zostawic tel, on zaprotokoluje ze znalazlem , jak sie ktos po niego zglosi to dadza a jak nie to bedzie lezal do usranej smiercj na komisariacie a pozniej pewnie na jakas aukcje :/

#15 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 20 października 2014 - 14:29

ja bym sprobował albo przez SIRI albo kartę przełożyć i sprawdzić kontakty...

Też pomysł. Jeśli karta nie jest zabezpieczona PINem, tzn ktoś go zdezaktywował. A to przy iPhon'ie jest całkiem możliwe, bo jest w sumie niepotrzebny.

#16 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 października 2014 - 14:33

a na sim nie ma nr tel nadrukowanego ? ew. jakis numer pewnie jest to moze zglosic sie do operatora z tym ?

#17 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 20 października 2014 - 14:38

a na sim nie ma nr tel nadrukowanego ? ew. jakis numer pewnie jest to moze zglosic sie do operatora z tym ?

Orange - nie maja powiązanego numeru karty sim z danymi wlasiciela w systemie - smiech

#18 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 20 października 2014 - 14:42

Mają, ale tak "na gębę" nikomu tego nie powiedzą. Prawo.
Co innego, gdyby formalnie wystąpiła o to policja. A druga sprawa- ktoś mógł kupić starter w kiosku i nigdy go nie rejestrować. Tu w Polsce jest jeszcze choć ziarenko wolności w tej dziedzinie. Dajmy na to - we Włoszech jak kupujesz sobie sima- kserują Ci paszport/dokument tożsamości. Inaczej się nie da.

#19 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 20 października 2014 - 14:48

Znalazlem filmik jak odpalic w trybie "awaryjnym" moze uda sie jakis kontakt z ktorejs aplikacji znalezc

#20 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 października 2014 - 15:38

Znalazlem filmik jak odpalic w trybie "awaryjnym" moze uda sie jakis kontakt z ktorejs aplikacji znalezc

najlepiej by było, żebyś odpalił siri (trzymasz home dłużej) i eleganckim angielskim poprosił ją o zadzwonienie. Tylko najpierw musi mieć sieć wifi. ale skoro pojawia się komunikat, że zablokowany, to co to oznacza? Czy to, że właściciel go wprowadził w stan *utracony* czy raczej to, że po 10 próbach wpisania kodu się zablokował?

#21 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 20 października 2014 - 17:52

Blokada icloud ja nic nie wpisywalem jak pozycze ladowarke sprobuje z siri

#22 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 października 2014 - 18:14

To znaczy co jest na ekranie po uruchomieniu?

#23 szarli

szarli
  • 29 postów
  • SkądToruń

Napisano 20 października 2014 - 18:53

Nie znalazłem nigdzie w temacie informacji o zablokowanej pinem karcie sim - może warto byłoby ją przełożyć do innego telefonu i sprawdzić, czy są na niej zapisane jakieś numery kontaktowe? Ewentualnie sprawdzić, czy jest zarejestrowana u operatora na konkretną osobę. Jeśli posiadasz jakiś nieużywany telefon w którym mogłaby poleżeć, jest szansa na kontakt od właściciela zguby.

#24 bleq

bleq
  • 9 postów

Napisano 21 października 2014 - 02:48

Problem w tym ze ja gdzies zgubilem, wtedy jak ja wyciągalem z tele u operatora wlozylem ją miedzy etui a tel i gdzies wypadla bede jej szukac, obawiam sie jednak ze na karcie nie bedzie zadnych kontaktow .. telefon byl kupiony w abonamencie wiec od kopa nowiutka karta w telefon a domyslnie chyba iphone zapisuje kontakty w swojej pamieci… Po podpieciu do kompa , itunes mnie pyta czy polączyc z telefonem ( nazwa uzytkownika ) znalazlem takiego kogos na fb …. z jaworzna ale z racji na zawod czesto jest w krakowie, gdzie tel zostal znaleziony czekam , moze odpisze

#25 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 21 października 2014 - 07:20

/../ takiego kogos na fb …. /../
czekam , moze odpisze

No to masz jakiś trop...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych